Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Στη φάκα του ΣΔΟΕ 123 Kg κοκαΐνης - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες!


«Μπλόκο» σε φορτίο με 123 κιλά κοκαΐνης έστησε ο ΣΔΟΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τερματίζοντας έτσι το ταξίδι του στα Βαλκάνια.


 Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ένας πρώην συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου, νυν διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην Φλώρινα και ένας τελωνιακός που υπηρετεί σε ...
μεθοριακό σταθμό, που φέρονται να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.



Το ταξίδι του παράνομου φορτίου που είχε προορισμό τη ΠΓΔΜ έληξε «άδοξα» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν οι ράμπο της ομάδας δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη βρετανική υπηρεσία οργανωμένου εγκλήματος, την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών της Αμερικής και της Σερβίας, εντόπισαν την ποσότητα της κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ και συγκεκριμένα κρυμμένη σε δύο μηχανήματα επεξεργασίας σόγιας.


Η πληροφορία για την κοκαΐνη που ταξίδευε προς την χώρα μας, ήταν στη διάθεση της ομάδας δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ από τον περασμένο Μάιο, όταν, αρχικά, εκφορτώθηκε σε πλοίο, στη Λατινική Αμερική. Μέχρι τις 19 Ιουνίου, που έφτασε στην Θεσσαλονίκη, το φορτίο είχε μεταφερθεί σε 4 λιμάνια του κόσμου και είχε μεταφορτωθεί σε ισάριθμα πλοία.


Όλες αυτές τις ημέρες η ομάδα παρακολουθούσε με GPS το στίγμα του κοντέινερ. Όταν το καράβι «έδεσε» στη Θεσσαλονίκη οι αξιωματούχοι της δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το υποδέχτηκαν έχοντας στα χέρια όλα τα εργαλεία που θα οδηγούσαν στη «λύση του μυστηρίου».


Δείτε στο video-ντοκουμέντο πόσο καλά κρυμμένη ήταν η κοκαΐνη και ακούστε τι δηλώνει στη zougla.gr ο προϊστάμενος της δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, Αττικής, Γιώργος Παπαδόπουλος:


Αρχικά εντόπισαν το ύποπτο κοντέινερ και το οδήγησαν σε ασφαλές υπόστεγο, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου διακριτικά μπορούσαν να εργαστούν.



Στη συνέχεια άνοιξαν ένα-ένα τα ξύλινα κιβώτια που βρίσκονταν μέσα στο κοντέινερ και διαπίστωσαν ότι περιείχαν μηχανήματα πολτοποίησης σόγιας.



Προσεκτικά, με ένα τρυπάνι, έκαναν μία τομή στο σώμα του χαλύβδινου κυλίνδρου ο οποίος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του μηχανήματος, θα έπρεπε να είναι συμπαγής. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της ομάδας, με τη βοήθεια της όσφρησης και γαυγίζοντας έδωσαν ενδείξεις για «ύποπτο περιεχόμενο».





Αμέσως άρχισαν οι διαδικασίες της «αποφλοίωσης» του μηχανήματος και τότε διαπίστωσαν ότι, όχι μόνο δεν ήταν συμπαγής ο χαλύβδινος σωλήνας, αλλά ότι έκρυβε πρεσαρισμένη, ατόφια κοκαΐνη.



Με την ίδια διαδικασία ενήργησαν και σε επόμενο μηχάνημα. Το αποτέλεσμα: Είχαν μπροστά τους 123 κιλά καθαρής κοκαΐνης που είχε προορισμό τη ΠΓΔΜ.



Η ομάδα δίωξης ναρκωτικών του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών της Θεσσαλονίκης, πήραν από τον εισαγγελέα άδεια για «ελεγχόμενη μεταφορά». Αυτό σημαίνει ότι αφού έγινε κατάσχεση της ναρκωτικής ουσίας, τα μηχανήματα συσκευάστηκαν και πάλι, τοποθετήθηκαν στο λιμενικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι παραλήπτες τους να ενεργήσουν, όπως εάν δεν είχε γίνει αντιληπτό το φορτίο, δηλαδή να παραλάβουν το κοντέινερ και να το οδηγήσουν στο τελικό προορισμό τους.

Το κοντέινερ παρέμεινε εκεί για έναν μήνα. Δεν εμφανίστηκε κανένας παραλήπτης. Στις 25 Ιουλίου ξεκίνησαν οι συλλήψεις.

Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα στην ΠΓΔΜ και στην Σερβία που φαίνονται να είναι μέλη της σπείρας που επρόκειτο να διακινήσει το παράνομο φορτίο. Παράλληλα στην χώρα μας συνελήφθησαν τρεις Έλληνες εκ των οποίων οι δύο έχουν προφυλακιστεί.

Ο ένας εργαζόταν μέχρι και την σύλληψή του στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ο άλλος ήταν διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην Φλώρινα και πρώην συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου που είχε τοποθετηθεί στο ινστιτούτο αμυντικών μελετών.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψή τους, μετά από ακρόαση συνομιλιών τους που εξασφάλισε το βαλιτσάκι της ΕΥΠ, οι οποίες δείχνουν ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα.

Τα 123 κιλά κοκαΐνης ήταν κατά 75% καθαρή ναρκωτική ουσία και επρόκειτο να πωληθούν προς 40.000 ευρώ το κιλό.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, Μαρία Πόνγκα, που συμμετείχε σε πολλές παρόμοιες αποστολές, παραδέχτηκε ότι ήταν από τις πιο περίπλοκες περιπτώσεις λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισε η ομάδα κατά το άνοιγμα της κρύπτης, καθώς υπήρχαν τρία στρώματα συμπαγούς σιδήρου πριν καταλήξουν στην πεπιεσμένη κοκαΐνη.


Πηγή: Zougla.gr