Ήδη ο φόβος και η έντονη ανησυχία έχουν καταβάλει τους εργαζόμενους στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό του Βασιλικού αλλά και τους κατοίκους των χωριών που... βρίσκονται περιμετρικά της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο μετά και τις αποκαλύψεις για διαρροή στην ατμόσφαιρα επικίνδυνων ουσιών, ως συνέπεια της ισχυρής έκρηξης το πρωί της 11ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα που λήφθηκαν στην περιοχή έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου στο έδαφος, με ελάχιστη περιεκτικότητα χαλκού.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, Διονύσης Μαυρονικόλας, δήλωσε ότι οι αναλύσεις δεν κατέδειξαν την ύπαρξη μολύβδου, ένα χημικό στοιχείο, για το οποίο είχε εκφραστεί έντονη ανησυχία.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, οι έρευνες των αρμοδίων Αρχών θα συνεχιστούν, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό επιβλαβών μεταλλικών στοιχείων, όπως απεμπλουτισμένο ουράνιο και βολφράμιο.
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο αυτά χημικά στοιχεία χρησιμοποιούνται, όπως περιγράφεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του πλανήτη για την κατασκευή βλημάτων υψηλής διατρητικότητας.
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Ζούγκλα» και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Α.Π.Θ., Κώστας Παπαστεφάνου, υπογράμμισε τον ενδεχόμενο κίνδυνο έκλυσης σωματιδίων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ατμόσφαιρα αλλά και στο υπέδαφος, ξεκαθαρίζοντας ότι το στοιχείο αυτό, αν και δεν λογίζεται ως πυρηνικό κατάλοιπο, είναι άκρως τοξικό και υπεύθυνο για την πρόκληση καρκινογενέσεων στον άνθρωπο.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο, στα 98 εμπορευματοκιβώτια αυτά να υπήρχαν βλήματα των 125mm, τα οποία κατασκευάζονται από βολφράμιο και απεμπλουτισμένο ουράνιο.
«Νεκρή ζώνη» 3 χλμ. περιμετρικά της ναυτικής βάσης
Εξάλλου, ο κ. Μαυρονικόλας προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν επιβάλει ήδη περιορισμούς, απαγορεύοντας την κατανάλωση νερού και λαχανικών σε μια ακτίνα 3 χλμ. περιμετρικά της βάσης για καθαρά προληπτικούς λόγους και μέχρις ότου δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ο ιατροδικαστής Ματσάκης επιμένει, πάντως, ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση και στη θαλάσσια περιοχή, αφού, σε απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων από τη ναυτική βάση, βρίσκονται αρκετά ιχθυοτροφεία.
Την ίδια ώρα, και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επιμένει πως «δεν είναι παράλογο να προχωρήσουν οι κάτοικοι σε ιατρικές αναλύσεις», προκείμενου να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο επιμόλυνσής τους από βλαβερές χημικές ουσίες. «Κάτι τέτοιο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοπέμπτου, «θα βγάλει τον κόσμο από τις ανησυχίες, που τώρα έχει όσον αφορά το τι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν για την υγεία του».
Και καταλήγει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος: «Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να διερευνηθεί σπιθαμή με σπιθαμή, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, γιατί μπορεί να υπάρχει στρατιωτικό υλικό, σφαίρες, χειροβομβίδες που να μην έχουν εκραγεί. Άρα η όλη κατάσταση είναι επικίνδυνη».
Περισσεύει η οργή στην Κύπρο
Η απώλεια των 12 αδικοχαμένων ανθρώπων αλλά και η τεράστια οικονομική και ενεργειακή καταστροφή που υπέστη η Μεγαλόνησος μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση, έχει εξοργίσει τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες τους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας, διαδηλώνοντας εναντίον της κυβέρνησης Χριστόφια.
Περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν για ακόμα μία φορά το βράδυ της Πέμπτης έξω από τον χώρο του προεδρικού μεγάρου, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής που ασκεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η δήλωση του ιατροδικαστή Ματσάκη: «Έχει καταρρεύσει το κράτος μαζί με το σύστημα εκεί (ενν. στη ναυτική βάση). Έχει ανατιναχθεί στον αέρα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Πρέπει να έρθουν ξένοι εμπειρογνώμονες για να κάνουν αναλύσεις».
Πηγή: Zougla.gr