Την οργή του για τους «Αγανακτισμένους» εκφράζει με έντονο τρόπο για πρώτη φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Χαρακτηρίζει δείγμα φασισμού τους οργανωμένους προπηλακισμούς και μιλάει για εκτροχιασμό στις αυθόρμητες εκδηλώσεις πολιτών. Διερωτάται μάλιστα: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι «Αγανακτισμένοι» τα περασμένα χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα διασαφηνίζει πως δεν θα γίνουν «τακτοποιήσεις» σε ευαίσθητες περιοχές και ότι θα ισχύσει το ...
«περιβαλλοντικό ισοδύναμο», όπως έγινε και με τους ημιυπαίθριους.Σε συνέντευξή του στα «Νέα» αναφερόμενους στους «Αγανακτισμένους» είπε: «Θεωρώ ότι οι μεν οργανωμένοι προπηλακισμοί είναι δείγμα φασισμού, οι δε πραγματικά αυθόρμητες εκδηλώσεις με ανησυχούν πολύ γιατί δείχνουν έναν ευρύτερο εκτροχιασμό στις στάσεις και στις συμπεριφορές συμπολιτών. Πού ήταν όμως, όλοι αυτοί οι «Αγανακτισμένοι» τα περασμένα χρόνια; Γιατί δεν αντέδρασαν τότε, στις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση;»
»Αντίστοιχα, θεωρώ ότι η απόλυτη ισοπέδωση, οι μούντζες στη Βουλή και οι κρεμάλες προσβάλλουν βαθύτατα όλες τις κατακτήσεις μας ως κοινωνία» είπε.
Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα ξεκαθαρίζει ότι όσοι δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με κατεδαφίσεις και αδυναμία μεταβίβασης των αυθαιρέτων τους.
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως λέει ο κ.Παπακωνσταντίνου «θα είναι στη λογική της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, θα έχει μία λογική «καρότου και μαστίγιου», θα κάνει διακρίσεις (π.χ. αποκλείοντας τη ρύθμιση αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά αναγνωρίζοντας την πραγματικότητα ολόκληρων αυθαίρετων οικισμών) και θα έχει «περιβαλλοντικό ισοδύναμο»».
Ο κ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι είναι θέμα χρόνου η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Διευκρινίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, όμως εναλλακτικά – όπως εξηγεί – μπορεί να πωληθούν μερίδια της επιχείρησης στις ίδιες της τις θυγατρικές.
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας σύντομα θα επιτραπεί η πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη σε τρίτους.