Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΗΛΕΙΑ: Το διπλό φονικό και η υπόθεση που μπήκε στο αρχείο!


Γαστούνη 1992. Ένα ζευγάρι πυροβολείται σχεδόν εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα. Πρόκειται για τον 50χρονο Νίκο Χονδρούλη και την 32χρονη φίλη του Λαμπρινή Συλλαϊδή.


Αρκετοί εκείνη την εποχή συνδέουν το έγκλημα με τα όσα είχαν αποκαλυφθεί για τους διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ηλεία (καλλιέργεια χασίς, εκβιασμοί σε βάρος καταστηματαρχών, μαστροπεία, εμπόριο όπλων κ.λπ.). Αστυνομικοί που ζούσαν πολυτελέστατη ζωή με βίλες, σκάφη και πανάκριβα αυτοκίνητα. 


Περιέργως, όμως, η συγκεκριμένη δικογραφία...
χάθηκε! Κανείς δεν τιμωρήθηκε για το διπλό φονικό και μάλιστα προ ημερών η υπόθεση εστάλη... στο αρχείο με απόφαση του Εφετείου Πατρών.


Στην αρχή, είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι τρία άτομα από την περιοχή ως ύποπτα, αλλά με το 89/1995 Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας αφέθησαν όλοι ελεύθεροι, χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος τους, καθώς δεν προέκυψε τίποτα το ενοχοποιητικό.


Το περίεργο, όμως, είναι ότι και η δικογραφία για το ανεξιχνίαστο αυτό έγκλημα είχε χαθεί. Κάποιοι φαίνεται πως κατάφεραν να κρύψουν καλά τα στοιχεία που ίσως στο μέλλον τους ενοχοποιούσαν. Επίσημα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας και ύστερα από αίτημα των παιδιών των δύο θυμάτων απάντησε στην πληρεξούσιο δικηγόρο τους μέσω υπηρεσιακού σημειώματος ότι η δικογραφία έχει καταστραφεί μαζί με άλλες βάσει πρακτικού καταστροφής που φέρεται να συντάχθηκε στις 16.5.2008.


Αλλά οι αρμόδιοι των δικαστηρίων της Αμαλιάδας είχαν επικαλεστεί φόρτο εργασίας και δεν είχαν δώσει το σχετικό πρωτόκολλο καταστροφής όπου περιέχεται η σχετική δικογραφία. Ερωτήματα επίσης προκύπτουν και για την τύχη των πειστηρίων του διπλού φονικού.


Τα παιδιά των δύο δολοφονηθέντων, ο Δημήτρης και η Γεωργία Χονδρούλη, έκαναν λόγο για μια πολύ περίεργη εξέλιξη στην υπόθεση, καταγγέλλουν προσπάθεια συγκάλυψης και εξαφάνισης στοιχείων από τους δράστες και καλούν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης να ψάξουν σε βάθος την υπόθεση.


Στο τέλος, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, κανείς δικαστικός λειτουργός δεν ευθύνεται για την περίεργη εξαφάνιση της δικογραφίας. Όπως αναφέρεται στην 240/ 6 Ιουνίου 2011 Πράξη Αρχειοθέτησης, μετά το από 20/5/2011 Πόρισμα του Προέδρου Εφετών Πατρών, τίθεται στο αρχείο η υπόθεση διότι τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούν συγκεκριμένες πράξεις η παραλείψεις δικαστικών λειτουργών, οι οποίες να μπορούν να αποτελέσουν βάση πειθαρχικής διώξεως αυτών. Η Πράξη Αρχειοθέτησης κοινοποιείται στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πάντως τα παιδιά του δολοφονηθέντος, έχουν καταθέσει πριν ένα χρόνο προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του ΕΠΣΕ.




ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Τι είχε συμβεί εκείνη την εποχή


Το δαιδαλώδες ένστολο κύκλωμα διαφθοράς άρχισε να εξαρθρώνεται στο τέλος του 1996 από ομάδα έμπειρων αστυνομικών και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι ξεκίνησαν έρευνα σε βάθος ύστερα από εντολή του τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ηλία Σπυρόπουλου, στα χέρια του οποίου είχαν περιέλθει -μέσω ανώνυμης επιστολής- συγκεκριμένα στοιχεία... σοκ.


Από την αρχή, οι επικεφαλής άρχισαν να δέχονται τις απειλές και τις πιέσεις εκείνων που ένιωθαν ότι οι έρευνες τους αγγίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τότε εισαγγελέας Αμαλιάδας Ι. Καρπέτας τέθηκε υπό τη διακριτική παρακολούθηση των ύποπτων αστυνομικών, οι οποίοι κατέγραφαν κάθε κίνησή του, με σκοπό να τον τρομοκρατήσουν.


Την ίδια τύχη έχει και ο επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών που ερευνούσε τη διαφθορά, αστυνόμος Α΄ Δ. Γεωργίου, που έκπληκτος έπειτα από καιρό διαπίστωσε ότι όλοι σχεδόν οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Αμαλιάδας εμπλέκονται σε... σκοτεινές υποθέσεις. Η ζωή του αστυνομικού είχε γίνει πραγματική κόλαση, καθώς δεχόταν αυτός και η οικογένειά του καθημερινά απειλητικά τηλεφωνήματα. 


Μάλιστα, δύο από τους επίορκους αστυνομικούς, που προφυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους σε φυτεία χασίς 2.000 δενδρυλλίων, νιώθοντας ότι η έρευνα τους αγγίζει, εισέβαλαν στον περίβολο της οικίας του αστυνομικού. Έγιναν, όμως, αντιληπτοί από τους γείτονες, και αποκαλύφθηκαν.


Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν οδηγούν σε απίστευτα σκοτεινά... μονοπάτια. Δύο ογκώδεις φάκελοι ανεξιχνίαστων δολοφονιών τριών πολιτών που συνέβησαν στην Ηλεία το Μάρτιο του 1992 και το χειμώνα του 1995, ανασύρονται από το αρχείο και με εντολή του εισαγγελέα, κάτω από άκρα μυστικότητα, ξεκινούν νέες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν σ' αυτές εμπλέκεται το κύκλωμα των αστυνομικών.


* Η μια υπόθεση αφορά τη δολοφονία με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό του, στην κοινότητα Καβασίλων Ηλείας, ενός ζεύγους, του 50χρονου Νίκου Χονδρούλη και της 32χρονης φίλης του Λαμπρινής Συλλαϊδή.


* Η δεύτερη υπόθεση σχετίζεται με τη μυστηριώδη δολοφονία του ταξιτζή Νίκου Κοντονή από την Ανδραβίδα, ο οποίος έπειτα από εξαφάνιση τριών ημερών βρέθηκε δολοφονημένος και αποτεφρωμένος μέσα στο ταξί του, δίπλα από το φράγμα του Πηνειού.


Πηγή: Dete.gr