Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ξέσπασαν 74 πυρκαγιές σε 24 ώρες!

Συνολικά 74 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, οι οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο. Η φωτιά στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, η οποία έκαιγε από την Πέμπτη, έχοντας αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνες και αγροτολιβαδικής έκτασης τέθηκε τελικά υπό έλεγχο το...μεσημέρι της Παρασκευής. 

Οι εστίες είναι σε ύφεση και στην ευρύτερη περιοχή από Σαχτούρια έως και πριν τις Μελάμπες επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 πυροσβεστικά οχήματα, 18 μέλη πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντές. Το πυροσβεστικό ελικόπτερο δεν συμμετέχει μιας και η φωτιά δεν είναι απειλητική και ελέγχεται επίγεια. Μεγάλο είναι το πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη με περίπου 6.000 ελαιόδεντρα να αποτελούν πλέον παρελθόν για την παραγωγή τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως όλα δείχνουν μετά από τη συγκέντρωση στοιχείων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά ξεκίνησε από την απροσεξία ενός αγρότης που εκτελούσε εργασίες ξυλοκοπτικές και καθαρισμού της αγροτικής του έκτασης. Ξερά χόρτα πήραν φωτιά και λόγω του ανέμου ξέφυγε από τον έλεγχό του. Ο αγρότης αναζητείται και σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία. 

Υπο έλεγχο τέθηκαν το πρωί της Παρασκευής η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα στη θέση Απράος στην Κέρκυρα, καθώς και στον Άγιο Νικόλαο Βολίμων Ζακύνθου, που εκδηλώθηκε την Πέμπτη. 
Στο μεταξύ, 70 αιγοπρόβατα κάηκαν ζωντανά όταν ξέσπασε φωτιά μέσα σε στάνη στην περιοχή Βάρη των Γρεβενών. Η φωτιά, που προήλθε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατέστρεψε ολοσχερώς τη στάνη. Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετείχαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Πηγή: Fimotro