Αν και η Μεγαλόνησος δεν αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης, εν τούτοις μετά από ένα άλμα 0,8% στις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων τον Μάιο, μερικοί αναλυτές θεωρούν πως μακροπρόθεσμα θα αναγκαστεί να ζητήσει ... πακέτο στήριξης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Κυπριακές τράπεζες έχουν ένα μερίδιο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρέος, ενώ η οικονομία της Κύπρου εκτεθειμένη στην Ελλάδα μέσω των αγορών, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με την πιστοληπτική της ικανότητα, καθώς χειροτέρευε η Ελληνική κρίση.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο, η Fitch υποβίβασε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου στην βαθμίδα Α- με αρνητική προοπτική, καθώς υπάρχει κίνδυνος μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να αναγκάσει την Κυπριακή κυβέρνηση να ξοδέψει παραπάνω χρήματα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της.
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει βήματα για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου τον περασμένο χρόνο και σύμφωνα με τον Fitch βρίσκονταν σε σχετικά καλή θέση για αντέξουν ακόμα και το 50% στις περικοπές των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό που ανησυχεί όμως τους επενδυτές, σύμφωνα με Reuters, είναι η καθυστέρηση της Κυπριακής κυβέρνησης να περικόψει τις υψηλές δαπάνες ενός διογκωμένου δημόσιου τομέα αλλά και να κάνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
Πάντως, όπως γράφει το δημοσίευμα, μια ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης θα είναι «εύκολη υπόθεση» καθώς το σχέδιο διάσωσης δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μεγάλο ποσό.
Πηγή: NewPost.gr