Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ασκήσεις πολιτικής ευθυγράμμισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση απο Παπανδρέου και Σαμαρά - Ο φόβος της Πλατείας φέρνει... συναίνεση!


Με το βλέμμα στην Πλατεία Συντάγματος και με την σκέψη στις επιταγές των κοινοτικών επιτελείων, το πολιτικό σύστημα το οποίο, κατά τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, καταρρέει, επιχειρεί να σώσει τα προσχήματα μέσω συναινετικών διαδικασιών.


Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός υπό πίεση προσκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να ...
συνεργαστεί. Το διάγγελμα του κ. Παπανδρέου το οποίο μεταδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν απλά άλλη μία «υποχρέωση» του Μαξίμου με αποδέκτη τις Βρυξέλλες. 


«Έκανα τα πάντα για να πείσω τον κ. Σαμαρά» είπε επί της ουσίας ο κ. Παπανδρέου προς τους δανειστές της χώρας την ώρα που οι συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοτικών παραγόντων φαίνεται να καταλήγουν στην μορφή που θα λάβει η νέα δανειοδότηση της Ελλάδας για την επόμενη τριετία.


Με χρονικό ορίζοντα το τέλος του Ιουνίου και με ενδιάμεσους χρονικούς σταθμούς, την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24–26 και τις συνεδριάσεις των ECOFIN και EUROGROUP έως τα τέλη του μηνός, το Μαξίμου ελίσσεται προκειμένου να διασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία (Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.) αλλά και να εκτονώσει κατά το δυνατόν την πίεση που ασκεί η Πλατεία.


Το πρωτοφανές «άδειασμα» του Αντώνη Σαμαρά


Στα πλαίσια αυτά η Νέα Δημοκρατία είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε μία προεκλογική ρητορική από την μία και μία εκ των πραγμάτων δέσμευση της ηγεσίας της προς τους ευρωπαίους εταίρους πώς θα εφαρμόσει το Μνημόνιο 2 αν και εφόσον αναλάβει την εξουσία.


Άλλωστε είναι πρωτοφανής η συμπεριφορά των ιδεολογικών φίλων της Νέας Δημοκρατίας ως προς το πρόσωπο του αρχηγού της. 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Φιγιόν «άδειασε» με τον πλέον ωμό πολιτικά τρόπο τον πρόεδρο της ΝΔ αποκαλύπτοντας κατά την επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Παρίσι πώς ο κ. Σαμαράς του δικαιολόγησε την αντιμνημονιακή ρητορική του εντός Ελλάδας ως «προεκλογικό ελιγμό».


Είναι ανήκουστο ένας πολιτικός να «αποκαλύπτει» το περιεχόμενο μίας προφανώς off the record συζήτησης του με έναν άλλο πολιτικό, του ιδίου ιδεολογικού χώρου, με τέτοιο ωμό τρόπο. 
Επί της ουσίας ο κ Φιγιόν κατήγγειλε δημόσια τον κ. Σαμαρά για ιδιοτελή και όχι εθνική άσκηση πολιτικής με στόχο να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Η Νέα Δημοκρατία διέψευσε τα ανωτέρω αλλά αυτό που έμεινε ήταν η ίδια η επίσημη δήλωση στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη γαλλική πρωτεύουσα.


Το Μαξίμου λοιπόν επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα όσα επικοινωνιακά πλεονεκτήματα του προσφέρει η απομόνωση του κ. Σαμαρά από τους ευρωπαίους πολιτικούς εταίρους του με στόχο την διαμόρφωση κλίματος πολιτικής συνέργειας μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό άλλωστε στόχευσε το πρωθυπουργικό «διάγγελμα» της Παρασκευής.


Κάνε και εσύ ένα Δημοψήφισμα μπορείς


Στην επικοινωνιακή φαρέτρα του κ. Παπανδρέου και εν όψει μιας εκ βαθέων αναδόμησης της κυβέρνησης του, όπως τουλάχιστον διατείνεται το περιβάλλον του, προστέθηκε άλλο ένα «βέλος», το Δημοψήφισμα. Τόσο στο Μαξίμου, όσο και στις έδρες των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής αλλά και εντός της Κυβέρνησης και στο ΠΑΣΟΚ, προβαίνουν σε πολιτικούς καγχασμούς όταν αναφέρονται στην ιδέα του Δημοψηφίσματος.


Ο κ. Παπανδρέου «έριξε» την ιδέα μπας και εκτονωθεί η δυναμική των «Αγανακτισμένων» αφού και ο ίδιος γνωρίζει πώς η διενέργεια Δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απίστευτη πολιτική αυτοκτονία.


Πηγή: Zougla.gr