Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ελβετικός όρκος σιωπής για τους Έλληνες καταθέτες!

<%= CmtFramework.Web.Portal.CurrentArticle.Title %>
Ποσά ναι, ονόματα όχι. Αυτή ήταν η απάντηση των ελβετικών τραπεζών στην ελληνική κυβέρνηση η οποία κυνηγά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διέφυγαν στην Ελβετία, αλλά δεν έχει τρόπο να τα εντοπίσει.

Χθες βράδυ έγινε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ και του Ευ.Βενιζέλου, η οποία κατέληξε σε μία κατ'αρχήν συμφωνία για το πλαίσιο φορολόγησης των ...
ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμφωνία, παρόμοια με αυτή της Γερμανίας και της Μ.Βρετανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελβετικές τράπεζες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δώσουν ονόματα δικαιούχων λογαριασμών, αλλά θα πειθαρχήσουν στη συμφωνία Ελβετίας - Ε.Ε. και θα φορολογήσουν στην πηγή (πιθανόν με 10-20%) τις ελληνικές καταθέσεις. Το ποσό, θα αποδίδεται κατόπιν στην Ελλάδα.
Οι εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος των καταθέσεων αυτών διαφέρουν:

*Η αγορά μιλά για 50-60 δισ. ευρώ.
*Το περιοδικό Spiegel αναφέρει το αστρονομικό ποσό των 600 δισ. 
*Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι καταθέσεις φθάνουν τα 150 δισ. ευρώ.

Εάν η εκτίμηση του ελληνικού οικονομικού μηχανισμού αποδειχθεί σωστή, τότε οι φόροι που θα εισπραχθούν φθάνουν τα 15-30 δισ. ευρώ, ένα ποσό τεράστιο ειδικά την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τη συμφωνία Ελβετίας - Ε.Ε. για φορολόγηση στη βάση, των τόκων των καταθέσεων, η Ελλάδα εισέπραξε το 2009 8 εκ. ελβετικά φράγκα, ενώ την προηγούμενη χρονιά το ποσό ήταν 15 εκ.

Και μπορεί το "θησαυροφυλάκιο του κόσμου" να κρατά ως σφραγισμένο μυστικό τα ονόματα των καταθετών παρά τις όποιες πιέσεις δέχεται σε διεθνές επίπεδο από κυβερνήσεις που κυνηγούν φοροφυγάδες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για λίστα με 44.000 ονόματα φοροφυγάδων που διαθέτουν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και ήδη έχουν αρχίσει οι προσκλήσεις από τις εφορίες για επιβολή προστίμων από 4.000 ευρώ και άνω.

Επίσης διασταυρώνονται τα στοιχεία 146.000 προσώπων που έχουν καταθέσεις σε χώρες του ΟΟΣΑ (εκτός της Ευρώπης) τα στοιχεία των οποίων έφθασασαν με δισκέτες στην Ελλάδα.

Κανένα αίτημα στην Ελβετία από την Ελλάδα!

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών ανέφερε ότι οι ελβετικές αρχές μέσω της υπουργού Οικονομικών της χώρας, απάντησαν στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Ιωσήφ Ζησιάδη, πως επί έξι χρόνια οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κινητοποιήσει κανέναν αποτελεσματικό μηχανισμό, για τον εντοπισμό και φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες!. 


Πηγή: metrogreece.gr