Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Τι θα ζητήσει ο Παπανδρέου από τον Γιούνκερ!

Στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντήσει από ώρα σε ώρα στο Λουξεμβούργο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα που έχει αποφασίσει να λάβει και θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Eurogroup για την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας (η οποία είναι έτοιμη), καθώς και την περαιτέρω απρόσκοπτη χρηματοδότηση.
Κύριο μέλημα του Γιώργο Παπανδρέου είναι να αποσπάσει την δέσμευση από τον κ. Γιούνκερ και το Eurogroup ότι θα προχωρήσει η  ...
χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ώστε να έχει κάποιο «χαρτί» στα χέρια του εν όψει της συζήτησης και ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, για πρώτη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει χρέη υπουργού οικονομικών.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει μια σκληρή νέα δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει το νέο πακέτο και να αποτρέψει μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Αναμένεται επίσης να εξηγήσει πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει επιπλέον 6,4 δισ. ευρώ από φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δαπανών του τρέχοντος έτους, πώς θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και θα προχωρήσει σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας στον πλεονάζοντα από προσωπικό δημόσιο τομέα.
"Είναι μια κρίσιμη στιγμή", δήλωσε ανώτερος έλληνας τραπεζίτης. "Η Ελλάδα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένη να ξεπεραστούν τα πολιτικά εμπόδια για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης."
Επιπλέον, στο άρθρο αναφέρεται η νέα υποβάθμιση από τον οίκο Moody's και η αντίδραση της αντιπολίτευσης να αντιστέκεται στο ζήτημα της πολιτικής συναίνεσης, ενώ επισημαίνεται ότι ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απειλεί να μην υποστηρίξει το πακέτο, καθώς ζητά εξηγήσεις από το Γιώργο Παπανδρέου σε σχέση με την αποτυχία του τρέχοντος προγράμματος και γιατί καλούνται να κάνουν περαιτέρω θυσίες.

Με πληροφορίες από www.newscode.gr