Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας!!

Εκτενή αναφορά στην υπόθεση της Ελλάδας περιέχει το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός ζήτησε τη νέα χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια - κι αυτό έγινε αποδεκτό, δεδομένης της διαβεβαίωσης του κ. Παπανδρέου ότι το μεσοπρόθεσμο και ο ...εφαρμοστικός νόμος πρόκειται να εγκριθούν από το κοινοβούλιο. 
«Κάτι τέτοιο θωρακίζει τη χώρα», υπογράμμιζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται στην εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, στη βάση και των αποφάσεων του Eurogroup. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο - υποστηρίζουν οι "27"- θα ελαφρύνει το βάρος των δανειακών αναγκών της χώρας.

Το τρίτο στοιχείο που περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα σε σχέση με την Ελλάδα, είναι η κοινοτική συνέργεια για την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, με επαναστόχευση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Παράλληλα, όμως, θα υπάρξει κι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας για την ενίσχυση της απορροφητικότητας.

Σημειώνεται πως, αναφορικά με την εθνική συναίνεση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φέρεται να καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να στηρίξουν τους κύριους στόχους και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Καταγράφεται ακόμη η κατανόηση προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και η εξαιρετική σημασία που έχουν οι θυσίες για τη μελλοντική ευημερία.

Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 


Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως "ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια πολύ σταθερή πορεία, δύσκολη βέβαια πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας κι αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα «πράσινο φως». 

Δηλώσεις Ρομπαϊ - Μπαρόζο από τη Σύνοδο Κορυφής 


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συνεχάρησαν σήμερα τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε προχθές στη Βουλή, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει επειγόντως να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτως ώστε να εκταμιευτεί έγκαιρα η επόμενη δόση των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. 

Αυτά ανέφερε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

 Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.

Πηγή: Zougla.gr