Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Μαζικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος!


Και εγένετο η "Εταιρία Πωλήσεων του Δημοσίου Α.Ε" ή αλλιώς "Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου" όπως προβλέπεται στον εφαρμοστικό νόμο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην πράξη πρόκειται για τη σύσταση μίας εταιρίας που δεν ελέγχεται από το Δημόσιο και στην οποία θα περάσουν αμετάκλητα και οριστικά, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους.


Στον εφαρμοστικό νόμο μάλιστα, προβλέπεται ειδικά για την ακίνητη περιουσία, πως μπορεί ακόμη και να ...
τροποποιηθούν οι όροι δόμησης και τα χωροταξικά σχέδια σε μία περιοχή, προκειμένου το ακίνητο να γίνει ελκυστικό προς πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επένδυση (βλέπετε Ελληνικό κλπ), κάτι το οποίο θα κατεδαφίσει στην πράξη, όποιους περιοριστικούς όρους σε αιγιαλούς, δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές.
Η τροποποιήσεις, θα γίνονται με ένα απλό προεδρικό διάταγμα.


Ειδική ρήτρα προβλέπει πως ότι περάσει στο ειδικό ταμείο, δεν μπορεί να επιστραφεί στον προηγούμενο ιδιοκτήτη (Δημόσιο), είτε πρόκειται για ακίνητη περιουσία, είτε για μετοχές σε νομικά πρόσωπα (τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ).


Μάλιστα, μετά την υπαγωγή τους στον έλεγχο του ταμείου, οι δημόσιες επιχειρήσεις παύουν να λειτουργούν με τους υπάρχοντες κανονισμούς προσωπικού και καταστατικά που είχαν μέχρι τότε και το ταμείο θα μπορεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, με απολύσεις προσωπικού και αναμόρφωση λειτουργίας, με το σκεπτικό ότι έτσι οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, αερολιμένες και λιμένες) θα καταστούν ελκυστικότερες προς πώληση σε ιδιώτες.


Ειδικά για την ακίνητη περιουσία, προβλέπεται η παραχώρηση δικαιώματος χρήσης λιμενικών ή άλλων εγκαταστάσεων και χρήσης του αιγιαλού, για 50 χρόνια!


Το ίδιο το Ταμείο τώρα, θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία, με μετοχικό κεφάλαιο 30 εκ ευρώ το οποίο θα διαιρεθεί σε 1.000 ονομαστικές μετοχές, αμεταβίβαστες και θα διοικείται από πενταμελές Δ.Σ., των οποίων ο διορισμός θα επικυρώνεται από ειδική επιτροπή της Βουλής.


Παράλληλα, δημιουργείται ένα "άνωθεν συμβούλιο" από τεχνοκράτες με τίτλο "Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων" με τρία από τα επτά μέλη του να προέρχονται από την τρόϊκα. Δύο από αυτά, θα παρίστανται χωρίς δικαίωμα ψήφου και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ταμείου - στην πράξη δηλαδή, θα ασκείται συνδιοίκηση από την τρόϊκα.


Τέλος, αυτό που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο είναι ότι το ειδικό ταμείο, θα τιτλοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στην κατοχή του και θα τα διαθέσει άμεσα, ως το 1/3 του νέου δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα δηλαδή, τουλάχιστον το 1/3 από χρήματα που λογίζονται ως "δάνειο" θα αποτελούν το προϊόν από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας!


Πηγή: metrogreece.gr