Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: "Ράγισαν" τα έδρανα στη συζήτηση για τον Bιολογικό Πτελεού - Δείτε το βίντεο!


Επί δύο ώρες φώναζαν, τσακωνόταν και χτυπούσαν τα χέρια στα έδρανα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στην "συζήτηση" για την λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός Πτελεού) και τον τρόπο διάθεσης των επεξεργασμένων αποβλήτων.


Η διάθεση των λυμάτων από το Βιολογικό Καθαρισμό Πτελεού στο ρέμα "Ξηρακιάς", είχε προκαλέσει την ...
έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής ζητώντας, με υπόμνημα, την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε αυτό υποστήριζαν πως ο Βιολογικός Καθαρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί παράνομα και να λυμαίνει το ρέμα, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει εγκεκριμένη απόφαση για τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Στη συνέχεια η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας προχώρησε στην ανάκληση του τμήματος της μελέτης, η οποία προέβλεπε ως αποδέκτη τον "Ξηρακιά", ενώ ακολούθησε από τον πρώην Δήμο Πτελεού απόφαση για την σύνταξη νέας μελέτης, η οποία θα προβλέπει τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων υπεδάφια. Η μελέτη βρίσκεται προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.


Εξαιτίας της υφιστάμενης κατάστασης, το Σώμα καλούνταν να αποφασίσει την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των λυμάτων και συγκεκριμένα τη μεταφορά τους με όχημα του Δήμου Αλμυρού στον βιολογικό του Βόλου έως ότου εγκριθούν νέοι περιβαλλοντικοί όροι, θέμα που προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας.


Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρ. Βούλγαρης παρουσίασε ένα έγγραφο της Περιφέρειας στο οποίο αναγραφόταν ότι ο βιολογικός μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει μέχρι και την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της πρώην Νομαρχίας, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για"υιοθέτηση μιας παράνομης απόφασης".


Ο κ.Χατηκυριάκος πήρε το λόγο και ιδιαίτερα εκνευρισμένος απάντησε: "Διαβάζετε λάθος ένα έγγραφο. Και εμείς το έχουμε και αυτό που λέει είναι ότι η διάθεση των λυμάτων στο ρέμα μπορεί να γίνεται έως ότου εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι. Έχουμε κάνει αγώνα 6 μήνες να μείνει η μελέτη στην Περιφέρεια για να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και έρχεστε εδώ να μας πείτε τι";


Ο κ.Βούλγαρης εξαγριωμένος απάντησε ότι αν είναι να μεταφέρουν τα λύματα από εκείνον τον βιολογικό ας το κάνουν και για ολόκληρο το Δήμο και ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση χάνεται η ανταποδοτικότητα του έργου. "Ποια ανταποδοτικότητα; Όπως είναι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε για να λειτουργεί, δεν βγάζουμε", απάντησε ο κ.Χατζηκυριάκος.


Στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο κ.Μαμούρας, όταν ο κ. Δεληστάθης διέκοψε τον κ. Βούλγαρη που... είχε διακόψει τον κ. Χατζηκυριάκο. Ο κ. Μαμούρας άρχισε να διαμαρτύρεται, ένα αλαλούμ επικράτησε στην αίθουσα, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να σηκώνεται πάνω και να χτυπά δυνατά το χέρι του στο έδρανο για να ηρεμήσουν. (Παραλίγο να ραγίσει το έδρανο...).





Μετά από δύο ώρες διαπληκτισμών τελικά η μειοψηφία ενέκρινε μόνο τη συνέχιση της λειτουργίας του βιολογικού, ενώ είπε όχι στη μεταφορά των λυμάτων στο Βόλο με όχημα του Δήμου Αλμυρού, στη διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για υπεδάφια διάθεση των λυμάτων και στην αδειοδότηση της λειτουργίας του βιολογικού.


Πηγή: AlmyrosInfo.gr