Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Μαρία Δαμανάκη : «Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας ή επιστρέφουμε στη δραχμή»!

Τον κώδωνα του κινδύνο έκρουσε πριν από λίγο η κοινοτική Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη σε σχέση με τη μεθόδευση σεναρίων εγκατάληψης του ευρώ από μέρους της Ελλάδας. 

Η Μαρία Δαμανάκη θεώρησε σκόπιμο να λύσει τη σιωπή της, καθώς δε θα μπορούσε να παραμείνει άλλο θεατής μπροστά στα τεκτενόμενα σε Ελλάδα και ΕΕ. Πηγές του περιβάλλοντος της μεταφράζουν τη δήλωση ως ευθεία μομφή στους απρόθυμους της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας που με αυτά... που κάνουν θα μας πετάξουν από το ευρώ. 

Η κοινοτική επίτροπος με αφετηρία την προνομοιακή σχέση επικοινωνίας που έχει με τον επίτροπο Ρεν, γνωρίζοντας την κατάσταση από την αρχή και έχοντας αναλύσει τα σημερινά δεδομένα θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση μόνο οι καθαρές λύσεις μπορούν να αποδώσουν. 

Η συμμετοχή της χώρας στους θεσμούς και το κοινό νόμισμα τίθενται εν αμφιβόλω από τις δικές μας πράξεις και παραλήψεις, η επιστροφή στις αγορές δε φαίνεται στον ορίζοντα και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι η πλήρης εφαρμογή του μνημονίου (του παρόντος και όποιου επόμενου). 

Η Μαρία Δαμανάκη είναι το πρώτο στέλεχος της Κομισιόν που παραδέχεται δημόσια ότι πρώτον τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και δεύτερον, υπάρχει και μεθόδευσή τους. 


Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

ΘΕΜΑ: Δήλωση της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για το σενάριο απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες».

Πιθανή η επιμήκυνση για τον Γιούνκερ

Θετικός σε μία επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα σε περίπτωση που η Αθήνα εκπληρώσει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την Χάγη όπου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Δανίας και του Βελγίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «αν επιτευχθούν όλοι αυτοί οι όροι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αναδιάταξη (reprofiling), που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων»».

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση που έδωσαν η χώρες στην Ελλάδα και να εξετάσουμε προσεκτικά αν όλοι οι όροι επιτεύχθηκαν προκειμένου να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, που σημείωσε ότι στο τέλος του Ιουνίου οι Βρυξέλλες από κοινού με το ΔΝΤ θα αποφασίσουν αν μπορεί να γίνει η εκταμίευση.


Πηγή: Real.gr