Πρόσθεσε ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας οφείλει να είναι η συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους του χρέους, που φθάνει σχεδόν το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σε αντάλλαγμα, είπε ο Γιούνκερ, μπορεί να εξεταστεί κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους.
«Εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε ...
πρέπει να δούμε εάν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αντιτίθεμαι αυστηρά σε μια μείζονα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε, αναφερόμενος για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη πριν από 18 μήνες.«Εάν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε ...
Η δήλωση Γιούνκερ χαρακτηρίζεται σημαντική αλλαγή στα επίσημα σχόλια για την κατάσταση της Ελλάδας, αν και άλλοι παράγοντες διερωτώνται κατά πόσον μια τέτοια απόφαση είναι ορθή ή ακόμα και εφαρμόσιμη.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει το βράδυ της Δευτέρας ότι «η αναδιάρθρωση, η αναμόρφωση-- είναι εκτός συζήτησης», μετά την δήλωση Γιούνκερ περί μιας «αναμόρφωσης» του ελληνικού χρέους, δηλαδή ένα τρόπο να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της χωρίς μείζονα αναδιάρθρωση.
Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ξεκαθάρισε ότι μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους δεν είναι στα χαρτιά και επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει από μόνη της να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.
Σε συνέντευξή του σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως δεν θεωρεί ότι ένα «reprofiling» του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μια ήπια αναδιάρθρωση.
«Αυτό σημαίνει προς το παρόν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να κάνει με τρόπο μαζικό και συνεπή τη δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει. Αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με το ευρύ πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε.
Ο κ. Νοβότνι σημείωσε πάντως πως «αυτό που σίγουρα βρίσκεται υπό συζήτηση είναι το θέμα του χρόνου διάρκειας του προγράμματος [διάσωσης της Ελλάδας] και, υπό κάποιες συνθήκες, του επιτοκίου».
Πηγή: Blog.gr