Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κρήτη: Τρεις νορβηγικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τα πετρέλαια της - Πρόκειται για τις εταιρείες σεισιμικών ερευνών!


Το ενδιαφέρον τριών νορβηγικών εταιρειών μελετών, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον εξειδικευμένων στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη για τα πετρέλαια της Κρήτης (εδώ) μετέφερε ο υφυπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Πρόκειται για τις εταιρείες σεισμικών ερευνών:

-PGS (Petroleum Geo-Services): Η εταιρεία έχει την ...
τεχνογνωσία για τη υλοποίησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ανατολική Αφρική. Η PGS συμμετείχε πρόσφατα στο Λονδίνο σε εκδήλωση για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία μετείχαν επίσης η BP, η Hess, η OMV και η Eni.
-TGS εταιρεία που παρέχει multi client γεωλογικά δεδομένα και υπηρεσίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, τα νησιά Φερόε, τον κόλπο του Μεξικού, τη Δυτική Αφρική κλπ.
-Την εταιρεία Spectrum που προοσφέρει multi client σεισμικές απεικονίσεις έχοντας παρουσία σε τέσσερις ηπείρους. Μεταξύ άλλων η Spectrum έχει συνεργαστεί με την PGS στις έρευνες που έγιναν στη λεκάνη του Λεβαντινίου, δηλαδή τη λεκάνη που εκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο όπου και εντοπίστηκε το περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν.

Εκτός από τις τρεις νορβηγικές εταιρείες, πηγές του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί και θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα 20 ημερών θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο ακόμη διεθνείς ερευνητικές εταιρείες.

Στην παρούσα φάση, πάντως οι συγκεκριμένες εταιρείες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσουν έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και του Πατραϊκού Κόλπου. Όσο για την περιοχή της Κρήτης, από μόνη της η αγορά – καθώς αυτές οι έρευνες στην ουσία χρηματοδοτούνται από τους πελάτες τους και άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος – θα αποφασίσει εάν υπάρχει αξία. Εμείς θέλουμε όσο περισσότερες εταιρείες γίνεται να έρθουν και να κάνουν έρευνες, αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΚΑ.

Προχωράμε με παράλληλες διαδικασίες, με απόλυτη διαφάνεια και ταυτόχρονα με τη σύσταση του φορέα, ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα μέσω της ευέλικτης διαδικασίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές.



Πηγή: CretaLive.gr
Share