Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Οι μέλισσες επιλύουν σύνθετα προβλήματα ταχύτερα και από υπερυπολογιστές!!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μέλισσες έχουν διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες μάθησης από ό, τι τα άλλα ζώα.

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άγριες μέλισσες είναι σε θέση να καταλάβουν ποιά είναι η ταχύτερη διαδρομή από λουλούδι σε λουλούδι και είναι ταχύτερες στη σκέψη από όσο ένας υπερυπολογιστής στην επίλυση προβλημάτων.

Γνωρίζουμε ήδη ότι οι μέλισσες είναι πολύ καλές στην ...

αναγνώριση προσώπων και οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικά μόνιτορ της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Οι άγριες μέλισσες μπορούν να λύσουν το κλασικό πρόβλημα των «πλασιέ», το οποίο κρατά υπερυπολογιστές απασχολημένους για ημέρες. Μαθαίνουν να πετάνε από τη συντομότερη δυνατή διαδρομή μεταξύ των ανθέων, ακόμη και σε περίπτωση που διαπιστώσουν τα λουλούδια με διαφορετική σειρά, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Οι διαδρομές των εξωτερικών πωλητών είναι ένα πρόβλημα στην επιστήμη των υπολογιστών. Περιλαμβάνει την εξεύρεση της συντομότερης δυνατής διαδρομής μεταξύ των πόλεων που επισκέπτονται. Οι μέλισσες είναι τα μόνα έντομα που το καταλαβαίνουν αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Queen Mary University of London.

Οι μέλισσες χρειάζονται πολλή ενέργεια για να πετάξουν, ώστε αναζητούν την πιο αποτελεσματική διαδρομή ανάμεσα στα εκατοντάδες λουλούδια που χρησιμοποιούν και σε αυτό τις βοηθούν οι γωνίες του φωτός του ήλιου για να βρουν το δρόμο τους, λένε οι ερευνητές. Για να γίνει αυτό, ο μικροσκοπικός εγκέφαλός τους διαθέτει μια πολύ ισχυρή μνήμη.

Για να ελέγξουν πώς μια μέλισσα επιλύει προβλήματα, οι ερευνητές Lars Chittka και Mathieu Lihoreau έκαναν πειράματα με τεχνητά λουλούδια, ελέγχοντας με υπολογιστή τις αντιδράσεις των μελισσών.

Ήθελαν να δουν αν οι μέλισσες θα πάνε στα λουλούδια με τη σειρά, ή αν θα υπολογίσουν τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ όλων των λουλουδιών, ακόμη και αυτών που προστέθηκαν μετά. Οι μέλισσες διερεύνησαν τις θέσεις των λουλουδιών και γρήγορα κατάλαβαν πιο ήταν το συντομότερο μονοπάτι μεταξύ τους.

Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το μικρό μέγεθος του εγκεφάλου των μελισσών. Τελικά, η νοημοσύνη δεν έχει σχέση με το μέγεθος του εγκεφάλου.

Νωρίτερα φέτος, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι μέλισσες αναγνωρίζουν μεμονωμένα πρόσωπα. Η νέα έρευνα αποδεικνύει επιπλέον ότι οι μέλισσες είναι εξελιγμένοι λύτες προβλημάτων, και ότι η καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου τους θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση των προβλημάτων των δικτύων και όχι μόνο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Naturalist.


Πηγή: webdaily.gr



Share