Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τους Ποντίους - Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων !

Σήμερα είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί ενωμένα όλα τα Ποντιακά Σωματεία για να τιμήσουμε τον Ποντιακό Ελληνισμό, δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης,  αποδίδοντας φόρο τιμής στη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου για τη σημερινή ημέρα μνήμης.

Μία ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη, ότι ασθάνεται τιμή που ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης άφησε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο μνημείο, επισημαίνοντας πως εφεξής ο δήμος θα πραγματοποιεί κάθε χρόνο σχετικές εκδηλώσεις μνήμης ακριβώς για να ...
τονίσει την ανάγκη ενωτικής στάσης.

«Σήμερα μνημονεύουμε τον ξεριζωμό του Ποντιακού λαού από τα πατρώα εδάφη του, τον ξεριζωμό δηλαδή μιας από τις πιο μακραίωνες και αδιάκοπτες παρουσίες στην ένδοξη ιστορία του Ελληνισμού. Ο Ποντιακός λαός και οι οργανώσεις του κρίνουν ότι ο ξεριζωμός αυτός, και οι ακρότητες και σφαγές των Νεότουρκων που τον συνόδευσαν, δικαιώνουν τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «τα έθνη κράτη για τα οποία ήμαστε τόσο υπερήφανοι – και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι διότι έχουνε στο ενεργητικό τους ασύλληπτα επιτεύγματα και κύματα δημιουργίας – πάρα ταύτα διαμορφώθηκαν με τεράστιο κόστος για την ύπαρξη λαών όπως ο Ποντιακός. Διαμορφώθηκαν μάλιστα αυτά τα έθνη κράτη, και βέβαια επαναλαμβάνω η Ελλάδα, με την γνώση ότι αυτό το κόστος είναι αναπόφευκτο και τελικά δυστυχώς και αποδεκτό».
«Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν από τώρα και στο εξής ότι πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος να διαμορφώνονται οι εθνικές συλλογικότητες, τα έθνη κράτη, με ένα τρόπο που θα αποδέχεται τους ανθρώπους όπως ήδη υπάρχουν, στον τόπο στον οποίο υπάρχουν, και δεν θα διακόπτει μακραίωνες πορείες. Πορείες που ίσως μάλιστα να αποδειχθούν πιο μακραίωνες και από τα ίδια έθνη κράτη που τόσο συχνά έχουν προτάξει την αμείλικτη λογική της δικιάς τους ύπαρξης», ολοκλήρωσε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), κ. Γ. Παρχαρίδης, ο πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά», κ. Γ. Τανιμανίδης και όλο το Δ.Σ., η Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), κ. Χρ. Σαχινίδου και το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, ο πρώην πρόεδρος της «Παναγία Σουμελά» κ. Στ. Τανιμανίδης και εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Αβραμόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Πόρων, Χ. Καπόν, η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μ. Πασχαλίδου, η Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Σ. Ασλανίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρ. Ελευθεριάδης, Στ. Τανιμανίδου, Χ. Αηδονόπουλος, Κ. Καζαντζίδης, Μ. Στεργίου και οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, Θ. Ακριτίδης και Ευ. Δημητρίου.

Πηγή: voria.gr