Στις 8 Απριλίου, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. και γνωστός, βραβευμένος δημοσιογράφος Άγγελος Κολοκοτρώνης, ρωτούσε εγγράφως τα υπουργεία Οικονομικών , Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αλλά και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – όλα δηλαδή τα συναρμόδια Υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης που διοικεί αυτή τη χώρα τα παρακάτω :
Κύριοι Υπουργοί ,
σε συμβολική κατάληψη του τελωνείου Νίκης στην Φλώρινα προχώρησαν πρόσφατα οι εμποροβιοτέχνες της Φλώρινας και του Αμυνταίου, για τον πλημμελή έλεγχο που γίνεται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους στο τελωνείο Νίκης στα σύνορα Ελλάδας με τα Σκόπια.
Οι εμποροβιοτέχνες διαμαρτύρονται, με ψήφισμά τους, για τον ελλιπή έλεγχο των ταξιδιωτών οι οποίοι μεταφέρουν διάφορα προϊόντα που αγοράζουν από την διπλανή αγορά της πόλης του Μοναστηρίου και τα εισάγουν ως προσωπικά είδη, νομιμοφανώς, στην χώρα μας, πλείστα δε απ’ αυτά είναι προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( κρέατα - γαλακτοκομικά - τρόφιμα ),διοχετεύονται δε τα περισσότερα στη Φλώρινα και είναι προϊόντα που δεν πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας.
Επίσης καταγγέλλεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο παραεμπόριο καυσίμων όπου κάτοικοι της Φλώρινας ιδιοκτήτες αυτοκινήτων προμηθεύονται καύσιμα σε χαμηλή τιμή από βενζινοπωλεία της διπλανής χώρας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, η διαφυγή οικονομικών πόρων από την αγορά της Φλώρινας στη γειτονική χώρα, ο συνεχιζόμενος μαρασμός της τοπικής οικονομίας, το κλείσιμο εμποροβιοτεχνικών επιχειρήσεων, των εμπορικών καταστημάτων και βενζινοπωλείων, η φοροδιαφυγή και η κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των ανέργων στη Φλώρινα.
Και ερωτά ο βουλευτής για τα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε να σταματήσει επιτέλους η οικονομική αιμορραγία στην Φλώρινα αλλά και αν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες, εποπτευόμενες από τα υπουργεία σας, δημόσιες υπηρεσίες της Φλώρινας για διενέργεια ενδελεχών και αυστηρών ελέγχων των ταξιδιωτών.
Στις 24 Απριλίου, το Υπουργείο Εσωτερικών κλπ…κλπ… με την υπογραφή του υφυπουργού κ. Ντόλιου απαντά ότι :
«…για τα ζητήματα που τίθενται, αρμόδια να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία καθώς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την ίδια μέρα το «συνερωτώμενο Υπουργείο» Οικονομίας, δια του υφυπουργού κ. Ρόβλια, διαφωνούσε με την άποψη του κ. Ντόλιου και ενημέρωνε τον κ. Κολοκοτρώνη ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Υγείας προς το οποίο και διαβίβαζε την ερώτηση.
Στις 13 Μαίου, το κατά Ρόβλια «υπεύθυνο Υπουργείο» της Υγείας ενημέρωνε τον κ. Κολοκοτρώνη , υπογράφοντος του υφυπουργού κ. Αηδόνη, ότι «τα ανωτέρω θέματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και ότι σ αυτό το Υπουργείο διαβίβαζε την ερώτηση.
Συμπεράσματα:
- 1. Οι υφυπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου απέκτησαν μια αρμοδιότητα: Να απαντούν στις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι το Υπουργείο τους ΔΕΝ έχει αρμοδιότητες.
- 2. Ότι κατά Ρόβλια , τα θέματα τιμών καυσίμων και παράνομης διάθεσης βενζίνης δεν είναι πλέον αρμοδιότητα του Οικονομίας αλλά του Υπουργείου Υγείας το οποίο όμως , κατά Αηδόνη, θεωρεί τα θέματα ως αρμοδιότητα του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ κατά Ντόλιο, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
- 3. Ότι το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και η φοροδιαφυγή είναι επίσης κατά Ντόλιο αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενώ κατά Ρόβλια και αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας.
- 4. Ότι όλα τα θέματα που αφορούν όλα τα Υπουργεία της Κυβέρνησης Παπανδρέου είναι – κατά προτίμηση των 2 στους 3 υφυπουργών - αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και – όπως καταλαβαίνουμε εμείς- ιδίως του «Ψυχιατρικού Κλάδου».