Το δίδυμο Σαρκοζί – Μπερλουσκόνι, κέρδισε την επαναφορά του ελέγχου διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τουλάχιστον για εκείνους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες μέλη του Sengen οι οποίες αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά τους σύνορα.
Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία έχει και θεσμικά έχει παραδεχθεί την αδυναμία της καλώντας και επίσημα ...
την δύναμη FRONTEX να συνδράμει τις ελληνικές συνοριακές αρχές για τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Μετά την έκρηξη στην Βόρειο Αφρική και ιδιαίτερα στην Τυνησία και την Λιβύη, η Ιταλία αισθάνθηκε και μάλιστα αιφνιδιαστικά τον ανάλογο κίνδυνο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνεργασία με τον Νικολά Σαρκοζί, απαίτησε τη λήψη συλλογικών μέτρων από τις Βρυξέλες.
Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας ήταν και η πρόταση – αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μερικής ή ολικής για ορισμένες περιπτώσεις κατάργησης της ελεύθερης διακίνησης προσώπων εντός των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες παρουσίασε η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, ουσιαστικά είχε προαναγγείλει χθες ο Ζοζέ Μπαρόζο ο οποίος υποκύπτοντας στις πιέσεις Σαρκοζί - Μπερλουσκόνι έσπευσε να ανακοινώσει τη «χαλάρωση» της συμφωνίας του Sengen. Σήμερα τα 25 κράτη που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Sengen έχουν το δικαίωμα επαναφοράς του ελέγχου στα μεταξύ τους σύνορα, μόνο όταν εμφανώς υπάρχει κίνδυνος διασάλευσης της εσωτερικής έννομης τάξης.
Eπί της ουσίας, οι Έλληνες αλλά και οι πολίτες των υπόλοιπων χωρών, θα υποχρεώνονται βάσει της πρότασης της Κομισιόν, να περνούν από έλεγχο των διαβατηρίων όταν επισκέπτονται διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, δηλαδή το συνηθισμένο έλεγχο που υποβάλλονταν οι ταξιδιώτες πριν από μία 15ετία.
Οι αντιδράσεις
Πολλοί υποστηρίζουν ότι με τις προτάσεις αυτές ενδέχεται σαφώς να δημιουργηθεί σταδιακώς μια ζώνη Sengen πολλών ταχυτήτων. Με τις προτάσεις αυτές διαφώνησαν έντονα και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος τους για ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, Κλοντ Μοράς, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού αποδεικνύει ότι, αντί να εργαστούν μαζί για την εξεύρεση λύσεων, προτιμούν να επαναφέρουν τους «φραγμούς» μεταξύ των κρατών.
Για πισωγύρισμα κάνει λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Ο Κ. Παπουτσής δήλωσε: «Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει σε ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης που θα ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο».
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί πισωγύρισμα ο κ. Παπουτσής προσθέτει ότι «η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών είναι μία ευρωπαϊκή υπόθεση. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ότι η Συνθήκη του Sengen θα πρέπει να εφαρμόζεται με ενισχυμένους μηχανισμούς αξιολόγησης».
Οι προτάσεις της Μάλστρομ θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Πηγή: Zougla.gr