Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Κέρκυρα: Στα "μαχαίρια" η Φιλαρμονική "ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ" και καταστηματάρχες στην οδό Φιλαρμονικής λόγω αναστήλωσης!

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κατέθεσαν καταστηματάρχες της περιοχής κοντά στην εκκλησία Αγ. Σπυρίδωνα στις οδούς Φιλαρμονικής, ζητώντας να μην ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου της Φ.Ε. Μάντζαρος μέσα στο καλοκαίρι.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά λόγω του παγώματος του προγράμματος και ... καθυστερήσεων της ΠΙΝ μέχρι σήμερα, έχουν περάσει τρία χρόνια με αποτέλεσμα τα χρονικά περιθώρια εκτέλεσής του να έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Έτσι, η εργολαβία την οποία θα εκτελέσει η Περιφέρεια, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το έργο να απενταχθεί και τα χρήματα να χαθούν.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής, μέσω και του Ενιαίου Επαγγελματικού Εμπορικού Τουριστικού Φορέα Κέρκυρας, διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας ότι αν μπουν σκαλωσιές και αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι εργασίες, αυτό θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Χωρίς άδεια παρεμβάσεις και στατικά προβλήματα

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά η διοίκηση της Μάντζαρος επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει πολλές φορές τους καταστηματάρχες για το έργο και έχει δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα εκτελεστεί με γνώμονα να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση των επιχειρήσεών τους.

Οι σκαλωσιές που θα τοποθετηθούν να μπουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζεται η διέλευση και πρόσβαση των τουριστών, θα γίνει πατάρι και επικάλυψη ώστε να μην πέφτουν μπάζα, σκόνες και άλλα υλικά ενώ οι εργασίες στο εσωτερικό των ισογείων θα αρχίσουν τον Οκτώβριο, όταν θα έχει τελειώσει η θερινή τουριστική σαιζόν.

Μάλιστα, καταλογίζουν ευθύνες και στους ιδιοκτήτες των ισογείων καταστημάτων για την επιβάρυνση που έχει υποστεί το ιστορικό κτίριο της Μάντζαρος, αφού για να ανοίξουν χώρο εντός των καταστημάτων ώστε , προφανώς, να τοποθετήσουν περισσότερα προϊόντα στο εσωτερικό του, είχαν αφαιρέσει χωρίς άδεια και μελέτη τα εσωτερικά βόλτα την περίοδο 1999 – 2000 με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες ζημιές με καθίζηση της κεντρικής αίθουσας της Μάνταρος και κίνδυνος με στατική ανεπάρκεια του κτίσματος. 

Τότε, είχαν γίνει περιορισμένες παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το κτίριο ως ακατάλληλο, ωστόσο, σήμερα είναι η μοναδική ευκαιρία να γίνει πλήρης αποκατάσταση και αναστήλωση για τη διάσωσή του, αφού αν χαθούν τα χρήματα, δεν υπάρχει δυνατότητα της Μάντζαρος να το χρηματοδοτήσει από δικά της κονδύλια.
Τα επιχειρήματα του Φορέα

Ο Φορέας, σε έγγραφό του προς την Περιφέρεια και τη Μάντζαρος, υποβάλλει ερωτήματα σε σχέση με το πως θα γίνουν οι εργασίες:

- Πως και ποιες ώρες θα γίνεται η μεταφορά υλικών; 
- Θα διατηρείται η καθαριότητα του χώρου; 
- Θα υπάρξει τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου όπως επίσης και για την αποπεράτωση του έργου
- Σε περίπτωση οποιασδήποτε αντισυμβατικής συμπεριφοράς μεταξύ των δύο πλευρών και διακοπή εργασιών, θα υπάρξει άμεση απόσυρση των σκαλωσιών μέχρι την επίλυση της διαφοράς τους.

Ποιος θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων καθημερινώς και αδιαλείπτως;
Ο Φορέας κάνει λόγο για εργασίες που σχεδιάζεται να αρχίσουν χωρίς ενημέρωση προς τους καταστηματάρχες της παλαιάς πόλης και δηλώνουν ότι «δεν εμπιστεύονται κανένα δημόσίο φορέα συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τα δεκάδες ανεκτέλεστα και ατελείωτα έργα».


Πηγή : corfu press

Share