Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ευρωπαίοι «έπαρχοι» θα διοικούν τα υπουργεία!!

Τη γενική διαχείριση της ελληνικής οικονομίας σκοπεύουν να αναλάβουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, γιατί μόνο έτσι θα παρέχουν δανειακή στήριξη προς την Ελλάδα, υποστηρίζουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times». 

Με ειδική συμφωνία, οι ξένες κυβερνήσεις θα παρέμβουν σε πρωτοφανή βαθμό στις ελληνικές υποθέσεις, διεκδικώντας συμμετοχή στην είσπραξη των φόρων και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Εσόδων, όπου θα ... υπάγεται και η Εφορία, το οποίο πιθανότατα θα διοικείται από Ευρωπαίο έπαρχο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να παρατείνουν οικειοθελώς το πρόγραμμα αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, καθώς και ακόμα έναν γύρο μέτρων λιτότητας. 

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει δίχως νέο δανεισμό.

Ετοιμάζεται δεύτερο πακέτο βοήθειας

Ωστόσο, νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 65 δισ. ευρώ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της, το πρακτορείο αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό το Σαββατοκύριακο
 έγιναν έκτακτες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα αποτελείται από έναν συνδυασμό διασφαλισμένων δανείων από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και επιπρόσθετα μέτρα για την άντληση εσόδων, τα οποία θα προβλέπουν μια πρωτοφανή έξωθεν επίβλεψη της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup στις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, με θέμα την οικονομική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνουν πως κάθε στοιχείο του νέου πακέτου ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν οι «Financial Times», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που ενδεχομένως θα θεωρούνταν credit event - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία. 

Παρά τα εμπόδια, οι πιέσεις εντείνονταν, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, λόγω της απειλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μη χορηγήσει το δικό του μερίδιο της επόμενης δόσης του δανείου, εάν η Ελλάδα δεν δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες. 

Έτσι, για να επιστρέψει το Δ.Ν.Τ., η νέα συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί έως την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις 20 Ιουνίου, υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα των «Financial Times».


Πηγή: Zougla.gr