Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Το «σκοτεινό» μενού της συνάντησης στο Λουξεμβούργο!

Άγνωστο παραμένει το τι ακριβώς συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την σύσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στην G20.

Η συνεδρίαση, όπου συμμετείχε εκτάκτως και με απόλυτη μυστικότητα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έγινε γνωστή μετά το ...

δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», περί σεναρίων επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην δραχμή.

Παραμένει ασαφές αν ο κ. Παπακωνσταντίνου εκλήθη στην συνάντηση ή αυτή πραγματοποιήθηκε με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, για να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της, πιστωτικές διευκολύνσεις.

Ωστόσο δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για το ζήτημα της συνάντησης του Λουξεμβούργου, είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, με αρκετούς ηγέτες χωρών της ΕΕ, αλλά και με κορυφαίο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του υπουργείου, μετά το δημοσίευμα του «Der Spiegel» περί «έκτακτης σύσκεψης» και «ανταλλαγής απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», χωρίς να διευκρινίζει ποιες οικονομικές εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες συναντήσεις και συζητήσεις, προκάλεσε περαιτέρω φήμες και επέτεινε το μυστήριο.

Τι συζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, συζήτησε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ και τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ισπανίας, από τους οποίους ζήτησε λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για συζητήσεις σχετικά με περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά ακόμα και για νέο δάνειο από τον Μηχανισμό της τρόικας. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι τη νύχτα επισήμως από την κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, μετά την συνάντηση ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στις 16 Μαΐου» και πρόσθεσε ότι «δεν συζητάμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Πρόκειται για ανόητη ιδέα - δεν υπάρχει περίπτωση. Δεν θέλουμε να ανατινάξουμε την ευρωζώνη χωρίς λόγο».



Επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει αύξηση στο ποσό του δανείου από την τρόικα (ύψους 110 δισ. ευρώ) ή τη δυνατότητα του μηχανισμού της ΕΕ να χρηματοδοτεί την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με διευκόλυνση στους όρους αποπληρωμής. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, σε αυτή τη λύση αντιτίθενται Γερμανία και Φινλανδία, ενώ το Βερολίνο έχει προωθήσει εσχάτως το σενάριο της αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης έχει αποκλειστεί.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει, με σαφήνεια και υπευθυνότητα, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο».

«Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις, γιατί το πρωινό της Δευτέρας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις», σημείωσε ο ΛΑΟΣ.





Πηγή: Zougla.gr
Share