Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Δημήτρη Πιατά: Για τους 350 πρώην Βουλευτές "λεφτά υπάρχουν"!

- Τι λέει για την "ελληνική βλακεία"
- Λεφτά Υπάρχουν μόνο για τους πρώην Βουλευτές
- Ο Πολιτισμός είναι αγαθό πρώτης ανάγκης


Το «Σεμινάριο βλακείας» γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας της εταιρίας θεάτρου COMMEDIA στονσυγγραφέα Σάκη Σερέφα και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών 2009 καθώς και σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας (Λάρισα, Σέρρες, Κοζάνη, Λευκάδα κ.α.), προσελκύοντας πλήθος κόσμου και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Σειρά έχει και η πόλη της Λαμίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές. 

Δευτέρα 9 Μαϊου θα μπορεί να δει κανείς στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας τον απίστευτο Δημήτρη Πιατά σε ένα μονόλογο γέλιου αλλά και προβληματισμού.

Συνέντευξη από τον Γιώργο Παπασταμούλο για το ...

 LamiaReport
"Είναι πολύ εύκολο να κλείσεις ένα ΔΗΠΕΘΕ, είναι όμως πολύ δύσκολο να το ανοίξεις."

Τι παράσταση να περιμένει κανείς να δει την ερχόμενη Δευτέρα με το «Σεμινάριο Βλακείας»;
Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο, ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας, το οποίο έγραψε ο Σάκης Σερέφας κατόπιν δικής μου παραγγελίας. Πρωταγωνιστεί ο Εισηγητής, ο οποίος παραδίδει την τελευταία διάλεξή του στους τελειόφοιτους ενός τεχνοκρατικού κολεγίου που ειδικεύεται στη διοίκηση επιχειρήσεων και το μάνατζμεντ και διδάσκει στους φοιτητές του πώς να είναι… βλάκες για να επιβιώσουν. 
Λέτε κάποια στιγμή: «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση».… τι αξία μπορεί να έχει η βλακεία;
Ο Εισηγητής υποστηρίζει πως η βλακεία μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. Στο τέλος, όμως, ο Εισηγητής, με σπαραγμό ψυχής, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος υποχρεωμένος να υποδύεται τον «βλάκα» προκειμένου να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό, αμείλικτο περιβάλλον της σχολής όπου δουλεύει. Κάτι που όλοι έχουμε λίγο-πολύ έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας για να επιβιώσουμε είτε σε ένα εργασιακό περιβάλλον είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις…
Το Φεστιβάλ για Σολίστες και Πρωταγωνιστές διοργανώνεται από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στην πόλη της Λαμίας. Η πολιτεία πάντως έχει παραμελήσει πάρα πολύ τα ΔΗΠΕΘΕ, όπου και εσείς έχετε κατά καιρούς συνεργαστεί. Πολλά από αυτά έχουν ήδη κλείσει. Τι έχετε να πείτε;
Η πολιτική ενός κράτους που θεωρεί τον πολιτισμό είδος πολυτελείας με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Θεωρώ πως ο πολιτισμός είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ο κόσμος διψάει για τέχνη. Είναι πολύ εύκολο να κλείσεις ένα ΔΗΠΕΘΕ, είναι όμως πολύ δύσκολο να το ανοίξεις.


350 συνταξιούχοι βουλευτές ζήτησαν χθες αναδρομικά πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Για αυτούς πώς γίνετε και υπάρχουν;

Γιατί… «λεφτά υπάρχουν», αν πάρουμε στα σοβαρά τα λόγια του πρωθυπουργού. Αστειεύομαι, φυσικά. Γιατί αν υπάρχουν λεφτά για τους 350, δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τους χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους που έχουν πει – κυριολεκτικά – το ψωμί ψωμάκι.
Μάθαμε πρόσφατα ότι όλα για το ΔΝΤ, μειώσεις μισθών, κρίση κ.ά ήταν προγραμματισμένα να τα υποστούμε εδώ και πολύ καιρό πριν το μάθουμε εμείς. Πόση δόση «βλακείας» έχει ο σημερινός έλληνας, για να υπομένει όλα αυτά και να μην αντιδρά;
Το ποσοστό βλακείας δεν έχει μετρηθεί ακόμα… Και δεν ξέρουμε ακόμα πού θα φτάσει. Μπορεί η βλακεία να είναι χρήσιμη όταν κάποιος την επιλέγει σαν άμυνα επιβίωσης, όπως διδάσκει ο Εισηγητής στο «Σεμινάριο βλακείας», αλλά είναι διαφορετικό να σε θεωρούν οι άλλοι βλάκα και να υποτιμούν τη νοημοσύνη σου. Γιατί τότε η «βλακεία» χρησιμοποιείται σαν μέσο εξαπάτησης και είναι, επομένως, επικίνδυνη.

Στη Λαμία επιστρέφετε για πολλοστή φορά. Τι αναμνήσεις έχετε από το κοινό της Λαμίας; Διαφέρει από αυτό της Αθήνας;
Έχω να επισκεφθώ τη Λαμία – κι εννοώ θεατρικά – πάνω από δεκαπέντε χρόνια. (Αν εξαιρέσουμε  πέρυσι που παίξαμε στο Φεστιβάλ Οίτης στα ΛελέϊκαΥπάτης). Οπότε περιμένω με έκπληξη και αγωνία ν’ ανακαλύψω το κοινό της Λαμίας. Ελπίζω, βέβαια, να με ανακαλύψει και αυτό!



Λίγα λόγια για το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΛΑΚΕΙΑΣ


Πρόκειται για έναν θεατρικό μονόλογο, ένα στοχαστικό παραλήρημα πάνω στη διαχρονική αξία της βλακείας. Πρωταγωνιστεί ο Εισηγητής, ο οποίος παραδίδει την τελευταία διάλεξή του στους τελειόφοιτους ενός τεχνοκρατικού κολεγίου που ειδικεύεται στη διοίκηση επιχειρήσεων και το μάνατζμεντ. Ο Εισηγητής υποστηρίζει πως η βλακεία μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα ως αντίδοτο στην τετράγωνη και συχνά ανελέητη λογική της εποχής μας. 



Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος στο «σεμινάριο βλακείας» που απευθύνει στους μαθητές του:


 «Η βλακεία είναι θείο χάρισμα. Όμως δεν πρέπει να της γίνεται κατάχρηση»


Παλιά αραβική παροιμία είναι αυτή. Νομίζετε πως ένας πολιτισμός που επινόησε την Άλγεβρα, τον αστρολάβο, το εκκρεμές και τους ρεβιθοκεφτέδες μπορεί να πέφτει έξω στους υπολογισμούς του για το θέμα της βλακείας;  Η υπεράσπιση της βλακείας καταλήγει σε μια καυστική κριτική του σημερινού πολιτισμού, η οποία αναδεικνύεται μέσα από την παράλληλη δράση της ψηφιακής εγκατάστασης που προβάλλεται σε βιντεοπροβολέα. 


Ωστόσο, στην παράσταση η βλακεία αποκτά και έναν προσωπικό, εξομολογητικό τόνο, καθώς, ο Εισηγητής, με σπαραγμό ψυχής, αποκαλύπτει ότι είναι και ο ίδιος υποχρεωμένος να υποδύεται τον «βλάκα» προκειμένου να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό, αμείλικτο περιβάλλον της σχολής όπου δουλεύει. Αυτή είναι η ανθρώπινη πλευρά της βλακείας, που όλοι την έχουμε βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας. 

Ο Σάκης Σερέφας, δόκιμος ποιητής και πεζογράφος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια δοκίμασε τις δυνάμεις του και στη θεατρική γραφή με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Το υποδόριο χιούμορ και η σουρεαλιστική γραφή του Σερέφα βρίσκουν έναν ιδανικό ερμηνευτή στο πρόσωπο του Δημήτρη Πιατά, που με ακροβατική δεξιοτεχνία ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τον ρόλο του Εισηγητή ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη
Μουσική: Κίμων Χυτήρης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Δημιουργία ψηφιακής εγκατάστασης & μουσική επιμέλεια: Μάνος Αρβανιτάκης

Δημοτικό Θέατρο Λαμίας την Δευτέρα 9 Μαΐου στις 9μμ 
Τιμή εισιτηρίου: 15€



Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία του θεάτρου, για κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2231033325, 23285.


Πηγή:LamiaReport.gr
Share