Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και "κούρεμα" βλέπει η Standard & Poor's!

«Σχεδόν στο ένα τρίτο» είναι, κατά τον επικεφαλής της Standard & Poor's, η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 

Ο Μ. Κρέμερ, επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's για την ανάλυση του χρέους ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι για να είναι αποτελεσματική μία αναδιάρθρωση, οι πιστωτές ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψουν το 50% έως 70% των απαιτήσεων τους. 

Πρόσθεσε ότι περιμένει πως η ΕΕ θα εξετάσει πρώτα τη δυνατότητα ελάφρυνσης του βάρους του χρέους της Ελλάδας με την επιμήκυνση των ...

περιόδων αποπληρωμής του και τη μείωση του επιτοκίου του. 

Ανέφερε όμως ότι αυτό θα είχε μικρή σημασία, αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν μόνο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 130% του ΑΕΠ από το 160% του ΑΕΠ. 

Απορρίπτει η κυβέρνηση τα σενάρια αναδιάρθρωσης

«Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο των «Financial Times».

Ο υπουργός οικονομικών έθεσε ως στόχους τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Ελληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Ωστόσο, η υλοποίηση όμως του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όπως επεσήμανε, οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ. ευρώ. 

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο, ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη θα προχωρήσει με θετικούς ρυθμούς.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απλά η ευχή ενός υπουργού Οικονομικών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά βγαίνει από την ανάλυση πρόδρομων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και ταυτόχρονα η σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.





Πηγή: Real.gr
Share