Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

“Αυταρχικά τα μέτρα σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας”!

Παρά την προθυμία της φαρμακοβιομηχανίας να επιστρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία τα ποσά που αναλογούν στο 3% της αξίας των φαρμάκων (το λεγόμενο rebate) για τα έτη 2009-2010 αλλά και για τα μετέπειτα χρόνια, η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ποσών.
Επί της ουσίας, όπως καταγγέλλει ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Διονύσης Φιλιώτης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αθετεί τα συμφωνηθέντα και προχωρά σε ...
 «εκβιαστικού τύπου» πιέσεις προς τη βιομηχανία φαρμάκου.
Ο ίδιος αναφέρει πως οι τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας με το rebate είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
Προσθέτει πως οποιαδήποτε άλλα παραπλήσια μέτρα δεν είναι δυνατόν να μειώσουν άλλο τις τιμές, διότι θα έχουν ως αποτέλεσμα να φύγουν φάρμακα από την αγορά, να αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα και ίσως και από άλλα μειωμένης αποτελεσματικότητας.
Εξάλλου ο κ. Φιλιώτης επαναλαμβάνει την πρόταση του ΣΦΕΕ περί κατηγοριοποίησης των φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με μια αρνητική λίστα.

Δηλαδή, διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, «να απομονώσουμε μερικά φάρμακα που δεν χρειάζεται να τα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να τα δημοσιεύσουμε.
Είναι εδώ και έξι μήνες έτοιμη αυτή η λίστα αλλά δεν δημοσιεύεται", υπογραμμίζει ο κ. Φιλιώτης.
Να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε δεσμευτεί πως δεν θα επαναφέρει το rebate για παλαιότερα έτη.

Σύσκεψη για τις οφειλές στους προμηθευτές

Εν τω μεταξύ ο υπουργός ζήτησε τη διενέργεια έκτακτης ευρείας σύσκεψης για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές.
Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει σήμερα, με τη συμμετοχή γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομίας, Υγείας και Εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ανακοίνωσαν ότι έχουν σταματήσει την προμήθεια των νοσοκομείων με υγειονομικό υλικό λόγω των ανεξόφλητων οφειλών, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς γάζες, σύριγγες, γάντια και άλλα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς τους, τα χρέη ανέρχονται συνολικά σε 130-140 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ από το 2010 και 40 - 45 εκατομμύρια ευρώ από τους πρώτους τρεις μήνες του 2011).



Πηγή: Newsbomb.gr
Share