Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βόλος: Κατάληψη του Δημαρχείου - Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι - Φοβούνται τα χειρότερα!

Φοβούνται τα χειρότερα…
Ενταση και διαμαρτυρίες χθες το πρωί από δεκάδες εργαζόμενους του ενιαίου Δήμου Βόλου στους χώρους του Δημαρχείου. Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν συμβολικά το κτήριο και συνεπικουρούμενοι από πενήντα περίπου εργαζόμενους στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε έντονο ύφος, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου, καθώς ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης απουσίαζε.

Ηταν η πρώτη φορά μετά από 3½ μήνες με τη νέα...
Δημοτική Αρχή Βόλου που εργαζόμενοι του Δήμου προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι σε Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς παραμένουν απλήρωτοι. Οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων σε συνδυασμό με τις μαύρες τρύπες που ανακαλύπτονται καθημερινά και την αγωνία ότι και την τρέχουσα περίοδο οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι προς τους ΟΤΑ θα είναι μειωμένοι λόγω μνημονίου κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, εντείνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον. 

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων έχει προκαλέσει τριβές και στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, με την πλειοψηφία να επιμένει ότι το διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει να το καθορίσουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις Επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν κληθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Στον αντίποδα το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι θέμα πολιτικής και αντιτείνει ότι πέρα από τις παρακρατήσεις των δόσεων των δανείων των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών του 2010 που δεν έχουν πληρωθεί, γι΄ αυτό και επιμένει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επιμένει ότι τα προβλήματα είναι κοινά για τους όλους τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση, γι΄ αυτό και υποστηρίζει ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων θα έπρεπε να λάβουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Μόνιμοι, αορίστου και συμβασιούχοι. 

Στη χθεσινή κινητοποίηση τα μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη και Διον. Φαλαγκάρης είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου. Στη συζήτηση που έγινε στους διαδρόμους του Δημαρχείου και μπροστά στους διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους και τις τηλεοπτικές κάμερες, τα στελέχη του ΠΑΜΕ αντάλλαξαν με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών φραστικά πυρά, χωρίς να διαφαίνεται σημείο σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. «Ζητάμε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις» είπε η κ. Καρυδάκη, διευκρινίζοντας, ότι «υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Πετρούπολης, που έχουν υιοθετήσει την παραπάνω πρακτική». «Πέστε μου το Νόμο που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο» αντέτεινε η κ. Οικονόμου, για να κατηγορήσει το στέλεχος του ΠΑΜΕ ότι δεν είναι όλα επικοινωνιακά τρυκ. Από την πλευρά του το έτερο στέλεχος του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας Διονύσης Φαλαγκάρης σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει εξόφληση. Δηλαδή το πρόβλημα, όπως πρόσθεσε, δεν θα λυθεί στο σύνολό του, διαιωνίζοντας έτσι το άγχος και την ανασφάλεια στους κόλπους των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου σημείωσε ότι κάθε Δημοτική Επιχείρηση έχει και διαφορετικά προβλήματα. Όπως τόνισε, για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ΙΩΝΙΑ και Αγριάς των οποίων τα Διετή Επιχειρησιακά Σχέδια εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τον περασμένο Φεβρουάριο, με την έγκριση του προϋπολογισμού του ενιαίου Δήμου Βόλου και τη διάθεση των πιστώσεων, θα προχωρήσει σταδιακά η εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Αισωνίας και Αρτέμιδας που δεν έχουν Διετή Επιχειρησιακά Σχέδια, αυτά θα έλθουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας. Μόνον έτσι ο Δήμος μπορεί να χρηματοδοτήσει τις Επιχειρήσεις. Είναι μία διαδικασία που δεν μπορείς να την παρακάμψεις, είπε η Αντιδήμαρχος..

 Για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΤΥΔΚΥ που δεν έχουν πληρωθεί η Αντιδήμαρχος Οικονομικών σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί να αποπληρώνεται μία από τις δόσεις που οφείλονται από το 2010 και μία τρέχουσα, έτσι ώστε τα οφειλόμενα να έχουν αποπληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Για τις δόσεις των δανείων των δημοτικών υπαλλήλων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς των εργαζομένων και δεν αποδόθηκαν στις τράπεζες, η κ. Οικονόμου είπε ότι αυτές είναι οφειλές που αφορούν στο Δήμο. Με την έγκριση του προϋπολογισμού, όπως είπε, θα πληρωθούν, καθώς έχουν κοπεί ήδη οι επιταγές.

Ο Π. Λαφαζάνης στο Δήμο Βόλου 

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Βόλου εξάλλου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, πλαισιωμένη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεόδωρο Παρασκευόπουλο. 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας «η παράσταση διαμαρτυρίας αφορούσε στο πρόβλημα της μη πληρωμής των εργαζόμενων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις για αρκετούς μήνες τώρα. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα μη καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των εργαζομένων, αλλά και των δανείων που εξυπηρετούνται από παρακρατήσεις στους μισθούς.
Είναι γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις έως και εννέα μήνες κατά περίπτωση, αντιμετωπίζοντας έτσι μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Απουσιάζοντος του Δημάρχου την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας δέχτηκε η Αντιδήμαρχος κ. Ν. Οικονόμου.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη η Αντιδήμαρχος βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να απαντήσει για τον χρόνο και τον τρόπο καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους. Έγινε φανερό ότι παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα ενοποίησης των πρώην Δήμων της περιοχής στον ενιαίο Καλλικράτειο Δήμο, ώστε να λειτουργήσουν οι νομικά προβλεπόμενες διαδικασίες πληρωμής, ενώ ταυτόχρονα το πρόβλημα επιδεινώνεται από το σημαντικό έλλειμμα που παρατηρείται στα οικονομικά του πρώην αλλά και του νυν Δήμου Βόλου. 

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι θέσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια του 2010, ότι δηλαδή το πρόγραμμα Καλλικράτης είχε πολύ μεγάλες δυσχέρειες στη διαδικασία ενοποίησης των Δήμων αλλά και ταυτόχρονα σήμαινε και υποχρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν πέρα για πέρα σωστές.
Ανεξάρτητα από τις όποιες τυχόν οικονομικές ατασθαλίες στο Δήμο, τις οποίες υπαινίσσεται ο τοπικός Τύπος, έχουμε μπροστά μας μια πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στους ΟΤΑ πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε και ο εντονότερος επικριτής της.

Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος καλούμε έστω και αυτή την ύστατη ώρα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους και να... πληρώσουν.
Έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι τον ξέρουν τον δρόμο του αγώνα και θα τον ακολουθήσουν».
 



Πηγή: taxydromos.gr
Share