Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στον εφιάλτη του Μνημονίου η Πορτογαλία - Δείτε το βίντεο!

Με ένα δραματικό σε ύφος τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της Πορτογαλίας, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας, Jose Socrates, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η Λισαβόνα εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει πακέτο στήριξης συνολικού ύψους περίπου 70 - 80 δισ. δολαρίων. Είχαν προηγηθεί εισηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, Teixeira dos Santos, προς τον κ. Socrates, ότι η χώρα αδυνατεί να πληρώσει τους υψηλούς τόκους προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αντικατοπτρίστηκε στα λόγια του πρώην πρωθυπουργού: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Πορτογαλία, αλλά τα πράγματα θα χειροτερέψουν, εάν δεν γίνει τίποτα. Η είσοδος στον μηχανισμό στήριξης αποτελεί την έσχατη λύση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για τη στήριξη της πορτογαλικής οικονομίας θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς. 



Η είδηση έχει προκαλέσει προβληματισμό στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αφού μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ακόμη μία χώρα της ευρωπαϊκής οικογένειας καλείται να επιλύσει άμεσα την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, υπό την πίεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι με τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας έσπρωξαν τη Λισαβόνα στον μονόδρομο του Μνημονίου και τον δανεισμό από το τρίπτυχο Ε.Ε. - Ε.Κ.Τ. - Δ.Ν.Τ..

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης δεν έχει, προς το παρόν, ανακοινωθεί, ωστόσο το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς κατά τις προσεχείς Συνόδους του Εcofin αλλά και του Eurogroup.



Αιχμές κατά της πορτογαλικής αντιπολίτευσης



Εν τω μεταξύ, σάλο έχει προκαλέσει η επιστολή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, T. dos Santos, στην εφημερίδα «Jornal de Negocios», με την οποία άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την καταψήφιση του προγράμματος λιτότητας, που είχε προτείνει η κυβέρνηση Socrates και οδήγησε στην κατάρρευσή της.

Ο κ. T. dos Santos υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι «με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση στις χρηματαγορές».



Φόβοι και για την Ισπανία, στο στόχαστρο και η Ιταλία




Την ίδια ώρα, η είδηση της εισόδου της Πορτογαλίας σε ρυθμούς Μνημονίου προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη Μαδρίτη. 

Την ανησυχία του πρωθυπουργού, Jose Luis Zapatero, ενέτειναν και οι δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Nouriel Roubini, ο οποίος, προ ημερών, είχε αναφέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν εστιάζεται τόσο στους χειρισμούς της Λισαβόνας όσο στον τρόπο με τον οποίο η Ισπανία θα διαχειριστεί στο εξής την κρίση χρέους.

Άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της ισπανικής κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι η Πορτογαλία, λόγω συνοριακής εγγύτητας, αποτελεί τον βασικότερο εμπορικό εταίρο της Ισπανίας. Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση των πολιτικών του Μνημονίου αναμένεται να αλλάξει ακόμη και τον χάρτη των εμπορικών συναλλαγών στην Ιβηρική χερσόνησο.

Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο επόμενος στόχος των απανταχού κερδοσκοπικών κύκλων θα είναι και η Ιταλία, καθώς βρίσκεται και αυτή αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.





Πηγή: Zougla.gr
Share