Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Έρευνα: Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν σώζει ζωές!


Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη δεν σώζει ζωές, σύμφωνα με εικοσαετή έρευνα, αναφέρει το περιοδικό ‘British Medical Journal’.
Σχεδόν 1.500 άντρες επιλέχτηκαν να εξεταστούν κάθε 3 χρόνια, μεταξύ του 1987 και του 1996. Οι δυο πρώτες εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με ψηφιακή εξέταση και στη συνέχεια με τεστ PSA.

Όπως καταλήγει η έρευνα, μετά από 20 χρόνια παρακολούθησης, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο προστάτη δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ των αντρών της ομάδας εξέτασης και της ομάδας ελέγχου.
Η προτιμώμενη μέθοδος εξέτασης είναι η εξέταση PSA.
Ωστόσο, περίπου το 15% των αντρών με φυσιολογικά επίπεδα PSA θα ...
εμφανίσουν καρκίνο προστάτη, ενώ τα δυο τρίτα αντρών με υψηλά επίπεδα PSA δεν έχουν στην πραγματικότητα καρκίνο προστάτη.
Μια έρευνα έχει υποδείξει ότι για να εμποδιστεί ένας θάνατος από καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να εξεταστούν 1.410 άντρες και να αντιμετωπιστούν 48 από αυτούς.

Η Dr Sarah Cant, του Prostate Cancer Charity, δήλωσε ότι αν και η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η εξέταση αντρών για καρκίνο προστάτη δεν μειώνει τον αριθμό θανόντων από τη νόσο, είναι σχετικά μικρής κλίμακας, στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιόδους εξέτασης η εξέταση PSA, που είναι η πιό αποτελεσματική που υπάρχει επί του παρόντος, για να εντοπίζει προβλήματα στον προστάτη που ενδεχομένως είναι καρκίνος.
Πρόσθεσε ότι γνωρίζουμε από άλλη μεγαλύτερη έρευνα ότι η εξέταση με χρήση PSA μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Ωστόσο, η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η εξέταση μπορεί να οδηγήσει πολλούς άντρες σε μη αναγκαία αγωγή για καρκίνο προστάτη.


Πηγές: ‘British Medical Journal’.iatronet.gr

Share