Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ρόδος: Έκρηξη στη Ρόδο με τους δύο νεκρούς - Πως προκλήθηκε; Δείτε το βίντεο!

Η τραγωδία, με τους δύο νεκρούς στη Ρόδο, βύθισε στο πένθος το χωριό Μανδρικό όπου διέμεναν και τα δύο θύματα.
Πρόκειται για έναν 30χρονο χειριστή βαρέων μηχανημάτων σε λατομείο, πατέρας δύο παιδιών και έναν 39χρονο αγρότη και αυτός πατέρας δύο παιδιών, οι οποίοι -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας και οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που έφθασαν επιτόπου- βρήκαν ακαριαίο θάνατο.
Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στις 7 παρά 20 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην οικοδομή (αποθήκη) του 39χρονου, όπου τον επισκέφθηκε ο 30χρονος για να ετοιμάσουν τους δυναμίτες που θα έριχναν το βράδυ της Ανάστασης.

Το ερώτημα είναι πως έγινε η έκρηξη και μάλιστα σε κλειστό χώρο; Άναψαν φωτιά για να προκληθεί;
Η τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ προχώρησε σε ρεπορτάζ γι το θέμα και απευθύνθηκε σε άτομα που γνωρίζουν και ασχολούνται με το αντικείμενο.

Οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι, από μόνο του το υλικό του δυναμίτη δεν εκρήγνυται ακόμη και αν του βάλεις φωτιά. Αυτό που θα συμβεί στην περίπτωση αυτή είναι να ανάψει φωτιά ο δυναμίτης χωρίς να εκραγεί.

Είναι βέβαιον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι το κακό της έκρηξης έχει να κάνει με το καψύλλιο (καψούλι).

Η διαδικασία είναι, προσαρμογή του φυτιλιού στο καψύλλιο και εισδοχή του καψυλλίου στο υλικό δυναμίτιδας. Για να εκραγεί ο δυναμίτης θα πρέπει να δοθεί φωτιά στο φυτίλι που προκαλεί μικρή έκρηξη στο καψύλλιο και ακολουθεί η μεγάλη έκρηξη του δυναμίτη.

Στο ερώτημα αν μπορεί να προκληθεί έκρηξη χωρίς να βάλει κανείς φωτιά στο φυτίλι, η απάντηση ήταν καταφατική, από έμπειρο δυναμιτιστή.
 «Άμα ζορίσεις το καψούλι μπορεί να κρεπάρει», είπε χαρακτηριστικά.

Εδώ πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό η αιτία της ισχυρής έκρηξης, μέσα σε ένα δωμάτιο που, ως φαίνεται, ετοίμαζαν τους δυναμίτες για την τελική τους μορφή που θα έριχναν το βράδυ της Ανάστασης.

Να σημειωθεί ότι καψύλλια, αλλά και υλικό δυναμίτιδας και φυτίλια, διαθέτουν και τα λατομεία για τις δραστηριότητές τους και σε λατομείο αναφέρουν πληροφορίες ότι εργαζόταν ο άτυχος 30χρονος.

Η ΕΛ.ΑΣ. διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Δείτε πως γίνεται διαδικασία των δυναμιτών, στο "ΛΙΜΕΡΙ" των δυναμιτιστών



Πηγή: newskosmos.com
Share