Στο ίδιο μήκος κύματος, για πρώτη φορά από τότε που υπεγράφη το Μνημόνιο, τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όσο και ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεντέρ, αναγνωρίζουν το πρόβλημα χρόνου που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για να επιστρέψει στις αγορές.
Ο Βαν Ρομπάι απέκλεισε μεν, μιλώντας στο γαλλικό κανάλι TV5, το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, λέγοντας πως θα ήταν καταστροφική, αλλά εξέφρασε τη λύπη του που οι αγορές δεν δίνουν χρόνο στην Ελλάδα για να ...
αποδώσουν τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει. Και ο κ.Ρεντέρ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δανείζεται η Ελλάδα για περισσότερα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στην συνάντηση με τον Στρος Καν και τον Πωλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε πως για να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό απαιτούνται άλλοι 18 μήνες. Με αυτό το δεδομένο, παρατείνεται η αγωνία για την είσπραξη των εσόδων και ανοίγει ο δρόμος να ζητήσει η Τρόικα –είτε το Μάιο είτε σε μια επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών της στην Αθήνα- ακόμα και πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, για να καλυφθεί τυχόν υστέρηση εσόδων.
Στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αποκλείοντας την αναδιάρθρωση. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους όμως, το ΔΝΤ διατύπωσε ανησυχία και γκρίνιες:
- για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις, που τις θεωρεί κομβικής σημασίας
- για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές το συντομότερο
- για να αντιμετωπισθεί άμεσα η υστέρηση των εσόδων με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Μην πυροβολείτε τον… πιανίστα της κυβέρνησης
Με αιχμές απαντά στους επικριτές του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την ώρα που η εσωκομματική αντιπολίτευση βρίσκεται "με το όπλο παρά πόδα", καθώς η Βουλή έκλεισε και η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων αναβλήθηκε μετά το Πάσχα.
Από την Ουάσινγκτον όπου βρέθηκε για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε: "εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί. επαναλαμβάνω, δεν είναι δικιά μου δουλειά. Εκφράζω την πολιτική μιας κυβέρνησης".
Δηλώνει μάλιστα πως αισθάνεται σχετικά πιο άνετα πλέον επειδή με τα νέα μέτρα που θα λάβει " δεν στηρίζεται σε οριζόντια μέτρα, όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ".
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αστοχίες στην οικονομική πολιτική του απάντησε πως διακρίνει " μεγάλη επιμονή στο ζήτημα της αποτυχίας. Ένας υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά. Και κρίνεται, προφανώς, από τους Έλληνες πολίτες για το τι κάνει, τι πετυχαίνει και τι δεν πετυχαίνει, και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή από τον Πρωθυπουργό"
Ο κύριος Παπακωνσταντίνου έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους.
"Η συζήτηση και μόνη της κάνει ζημιά" υποστήριξε, αποκλείοντας κάθε τέτοια σκέψη. Υποστήριξε δε πως η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012, εάν επιμείνει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
"Απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους, χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα".
"Λάνσαρε" αποκρατικοποιήσεις
Με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις βαλίτσες του και τη βροχή νέων μέτρων που αναμένεται μετά το Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις αποφάσεις της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των 20 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (G-20) που συνεδρίασαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στη συνάντησή του με τον Τίμοθυ Γκάιτνερ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα. Όπως μετέφερε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, του δήλωσε: "έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός".
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης … στο φλέγον θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως "όταν κόβουμε μισθούς και συντάξεις, είναι σπατάλη να μην κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά διατηρούμε και το δημόσιο έλεγχο, σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ".
Σούβλισμα… μετά το Πάσχα
Παρά τις αποκρατικοποιήσεις-μαμούθ όμως, μετά το Πάσχα έρχεται το σούβλισμα για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβερνηση θα είναι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του Δημοσίου, οι 52.000 σήμερα συμβασιούχοι, αλλά και οι υποψήφιοι για πρόσληψη σε δημόσιο και ΔΕΚΟ.
Ειδικότερα, οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του Δημοσίου που θα μειωθούν κατά 4000. Μειώσεις θα δουν και όλοι οι υψηλόμισθοι με το νεο μισθολόγιο, ενώ περικόπτονται και δραστικά οι πρόσθετες αποδοχές πολλών υπαλλήλων μέσω της μείωσης των υπερωριών και της συμμετοχής τους σε αμοιβόμενες επιτροπές. Οι υπάλληλοι δεν θα ανήκουν πλέον στο υπουργείο τους, αλλά σε όλο το κράτος, ώστε να μετακινούνται εύκολα από το ένα πόστο σε άλλο.
Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αυξηθούν, επίσης, τα τιμολογία σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, τρένων και λεωφορείων, μέχρι και η αξία των τυχερών παιχνίδιων του ΟΠΑΠ, ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά στις ΔΕΚΟ 2,3 δισ. ευρώ. Ένα ακόμα πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθει και από τη μείωση των φοροαπαλλαγών, με στόχο να εξοικονομήσει το κράτος έως 3,5 δισ. ευρώ έως 2015
Πηγή: Πρώτο Θέμα