Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

''Αναζητεί λύση''... βομβαρδίζοντας ο Καντάφι - ''Σφυροκοπά'' τη Μιζουράτα!

Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη βομβαρδίζουν και τη Δευτέρα την πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και δέχεται επίθεση από ...

τις δυνάμεις του Καντάφι επί εβδομάδες. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες στην πόλη αυτή.

"Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες" δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters ο εκπρόσωπος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Τζεμάλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά το σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα και της περιοχής του λιμανιού της. Η Μιζουράτα δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν οτι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις.

Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού. "Προστασία των αμάχων σημαίνει απομάκρυνση του σημερινού καθεστώτος. Αυτό μόνο αποτελεί απειλή για τους αμάχους" σημείωσε ο Τζεμάλ.

Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε παράλληλα ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, που μεταφέρει δέκα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, αναχώρησε από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη. Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή "εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό".

Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.

Την ίδια ώρα, τo Koυβέιτ θα αναγνωρίσει επισήμως τους Λίβυους εξεγερμένους εντός των ημερών, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι και μια δεύτερη αραβική χώρα, μετά το Κατάρ, ανακοινώνει επισήμως ότι δεν αναγνωρίζει πια το καθεστώς του Καντάφι.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, η διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την επόμενη εβδομάδα.





Πηγή: Πρώτο Θέμα
Share