Νέα και σκληρό μνημόνιο με πρόσθετα μέτρα και αυστηρό πλαφόν για τα μισθολογικά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τις δαπάνες που πραγματοποιούν δημόσιες επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, ζητούν από την κυβέρνηση οι "σκληροί" της τρόικα.
Με ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, οι επικεφαλείς των δανειστών μας έφθασαν στην Αθήνα, πήγαν κατευθείαν στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και ζήτησαν εξηγήσεις γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η νέα μισθολογική πολιτική στις ΔΕΚΟ, αλλά και για τα κρυφά ελλείμματα 235 δημοσίων οργανισμών που αρνούνται να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικά για αυτούς, ζητούν να ...
εφαρμοστεί ακόμα πιο σφιχτή πολιτική, ίσως και με την αυστηρότητα ενός ειδικού "μνημονίου".
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου
- νέο "κούρεμα" έως 20% στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου
- μαχαίρι στα "έξτρα των υψηλόμισθων
- το μισθολογικό κόστος να πέσει στο 45-50% των συνολικών εσόδων της κάθε ΔΕΚΟ από το 78% είχε φθάσει 2009.
Στο τραπέζι έπεσε και πάλι πρόταση για κλείσιμο ορισμένων ζημιογόνων επιχειρήσεων.
Το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε πάντως πως είναι πρόωρο να τους ανακοινώσει «εδώ και τώρα» μέτρα, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το έλλειμμα του 2010 και δεν έχει φανεί αν και πόσο απέδωσαν τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.
Ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου μέχρι της 15 Απριλίου, για να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και να γίνουν νόμος έως τις 15 Μαΐου, πριν την επόμενη έλευση της Τρόικα για τον έλεγχο της 5ης δόσης του δανείου.
Μόνο περιστασιακή πάντως θα ήταν, όπως όλα δείχνουν πλέον, η αντικατάσταση του θεωρούμενου ως πιο «σκληρού» εκ των ελεγκτών, απεσταλμένου της Κομισιόν, Σερβάας Ντερόουζε, από τον κύριο Γιούνκερ Κρέγκερ.
Και σε τέτοια περίπτωση όμως, παρότι ο κ. Ντερόουζε "χρεώθηκε" την άκομψη αναγγελία των αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. κατά τον έλεγχο του Μαρτίου, η αντικατάστασή του από κ. Κρέγκερ μόνο «χαλάρωση» δε συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Ως διευθυντής Νομισματικών Υποθέσεων μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κρέγκερ ήταν εκείνος, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο πιο «διαβασμένος», που έδινε και τις καίριες απαντήσεις στα επιχειρήματα που προέβαλλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Πηγή: Πρώτο Θέμα