Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ποιοι είναι οι διπλωματικοί και οικονομικοί στόχοι του Γιώργου Παπανδρέου σε σχέση με τη Λιβύη;


Έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αντιλήφθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στον βορειο – αφρικανικό χώρο και στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο.


Σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός αποφάσισε την ενεργοποίηση και κινητοποίηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Αίγυπτο και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ...
πραγματοποιήσει έναν μίνι διπλωματικό μαραθώνιο με αντικειμενικό σκοπό να καταστήσει δηλωτική την διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες σημειώνονται στον αραβικό κόσμο.


Μετά την Αίγυπτο ο κ. Δρούτσας θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επίσης θα ταξιδεύσει στο Κατάρ και στο Βερολίνο. Στην Αίγυπτο ο κ. Δρούτσας θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης Εσάμ Σαράφ και τον υπουργός Εξωτερικών Νασίμ αλ – Αραμπί, ενώ επίσης θα έχει επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.


Το ερώτημα, όμως, το οποίο τίθεται είναι: Ποιοι είναι οι στόχοι της ελληνικής παρουσίας στη βόρειο Αφρική και ποια τα μηνύματα της διπλωματικής υπερδραστηριοποίησης της Αθήνας, τα οποία έχουν ως αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ένωση;


Επαφές


Όλες οι επαφές του κου Δρούτσα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα έχουν ως αντικείμενο το θέμα των εξελίξεων στη Λιβύη, την ίδια στιγμή που ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να αποδέχεται τις προτάσεις της Αφρικανικής Ένωσης για κατάπαυση του πυρός. Στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα ενημερωθεί για την μετάβαση στα πολιτικά πράγματα και την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, ενώ θα ζητήσει πληροφορίες και θα διερευνήσει την οπτική της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Στο Λουξεμβούργο ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η άτυπη συμμετοχή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Λίβυων αντικαθεστωτικών, ενώ στο Κατάρ ο κ. Δρούτσας θα βρεθεί στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφών για τη Λιβύη. Στο Βερολίνο ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των εξελίξεων στην Λιβύη.


Μηνύματα


Η Αθήνα επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις, ότι θέλει να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο στη Λιβύη, αλλά και ότι θέλει να ισοσκελίσει την διαρκή, υπερ – πληθωρική και εμφατική παρουσία και παρέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή. Επίσης επιδιώκει να στείλει σαφή μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Αθήνα δέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Αμπντελατί Ομπέιντι.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα η στάση της ελληνικής διπλωματίας τις επόμενες ημέρες θα είναι πειστική. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ερωτήματα και απορίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση της Λιβύης, προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός υλοποιεί κάποια προσωπική στρατηγική.


Στην περίπτωση της επίσκεψης του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, η απορία των Ευρωπαίων διατυπώνεται ως εξής «Γιατί επισκέφθηκε την Αθήνα και όχι εμάς και τι προσδοκά από αυτή την επίσκεψη;».
Επίσης ένα ακόμη ερώτημα, το οποίο τίθεται στις Βρυξέλλες, είναι «ποιος είναι ο ρόλος, τον οποίο θέλει να διαδραματίσει ο Παπανδρέου» εννοώντας ότι η διαπραγματευτική ισχύς, οι τρόπο και τα μέσα δηλαδή της Ελλάδας, είναι αδύναμα σε σχέση με εκείνα άλλων κρατών, τα οποία διαδραματίζουν κορυφαίο πολιτικό και διπλωματικό ρόλο στις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.


Συνεπώς στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει σχηματιστεί πλήρης εικόνα αναφορικά με το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να ασκήσει πολιτική και διπλωματία στην βόρειο Αφρική, υιοθετώντας πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανόνες ή αν υλοποιεί ένα προσωπικό πολιτικό σχέδιο, οι σκοπιμότητες του οποίου δεν έχουν καθοριστεί και προσδιοριστεί με σαφήνεια.

Αδυναμίες και κενά


Η στάση της Αθήνας περιέχει εμφανείς αδυναμίες, οι οποίες είναι ορατές σε όλα τα επίπεδα.
Αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της πολιτικής κατάστασης σε χώρες όπως η Λιβύη και η Αίγυπτος, αλλά και προς την κατεύθυνση της υλοποίησης εθνικά ωφέλιμης στρατηγικής πρέπει να διασαφηνίσει πάνω από όλα τους εθνικούς της στόχους. Δηλαδή, ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων σε αυτές της χώρες, την «επόμενη ημέρα»; Εντάσσεται, άραγε στο σκεπτικό της ελληνικής κυβέρνησης, ένα σαφές στρατηγικό πλάνο για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με τη Λιβύη, δηλαδή ενός κορυφαίου για τα ελληνικά συμφέροντα, ζητήματος, το οποίος, όμως, εκκρεμεί;



Στο υπουργείο Εξωτερικών, σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχία και σε όλα τα κλιμάκια, οι αρμόδιοι δηλώνουν άγνοια αναφορικά με την σαφήνεια των στρατηγικών επιλογών και των προθέσεων της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, μάλλον επιδιώκει να επιδοθεί σε ένα «παιχνίδι» εντυπωσιασμού με αντικειμενικό σκοπό να δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των «κενών» της ελληνικής διπλωματίας στην υπόθεση της Λιβύης, είναι το γεγονός ότι ενώ η Αθήνα υποδέχτηκε τον απεσταλμένο του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, υπουργό Εξωτερικών της χώρας, εν τούτοις η Ελλάδα ίσως είναι η μοναδική χώρα τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο (από όσες χώρες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις), η οποία δεν έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την αντικαθεστωτική πλευρά στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα «έκλεισε» την πρεσβεία της στην Τρίπολη.



Την ίδια ώρα, η Τουρκία, είτε στο πεδίο της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας, είτε σε εκείνο της μεταφοράς και της υποδοχής τραυματιών, έστω και αν οι αντιδράσεις εναντίον της υπήρξαν έντονες, η ένταση έξω από το τουρκικό προξενείο στην Βεγγάζη μεγάλη και οι διαδηλώσεις κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν μαζικές, δηλώνει παρούσα, διεκδικώντας τον δικό της ρόλο στην «επόμενη ημέρα» για την περιοχή.
 




Πηγή: NewsCode.gr
Share