Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ο Δήμος Αιγιάλειας αναζητά λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του!

Την ώρα που η Πάτρα ταλανίζεται με τα σκουπίδια της, ο Δήμος Αιγιάλειας αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του, δεδομένου ότι ο ΧΥΤΑ Παπανικολού «σκοντάφτει» στις κοινωνικές αντιδράσεις. Υπήρξαν συνολικά έξι προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ ως επικρατέστερη εμφανίζεται η μέθοδος της καταλυτικής διάσπασης των αποβλήτων. Αμερικανική εταιρεία φαίνεται να δίνει τη λύση για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στο Δήμο Αιγιάλειας που παράγει περί τους 60 τόνους σκουπιδιών την ημέρα. 


Η εταιρεία «WASTE SOURCE 2 ENERGY» προτείνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων τη μέθοδο της ...
καταλυτικής διάσπασης (αποπολυμερισμού) των αποβλήτων με την ταυτόχρονη παραγωγή βιοντίζελ και με μηδενικούς ρύπους. 


Η συμμετοχή του Δήμου στα κόστη είναι μηδενική, όσον αφορά στην κατασκευή - εναπόθεση εισόδου ανά τόνο - επεξεργασία - συντήρηση και λειτουργία εργοστασίου, αλλά προϋπόθεση για τη σύναψη σύμβασης 25ετούς διάρκειας, είναι η ποσότητα τουλάχιστον 100.000 τόνων και για χωροθέτηση - παραχώρηση 20 περίπου στρεμμάτων από τον Δήμο. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφθηκαν το Δήμο, για πληρέστερη ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.


 Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αιγιαλείας αντιμετωπίζει ήδη οξύτατο πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία μεταφέρονται εκτός νομού. Ωστόσο κάθε φορά ο επίτροπος με δυσκολία εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις. Προκειμένου να βρεθεί λύση, ο Δήμος προχώρησε στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία κατατέθηκαν πέντε εμπρόθεσμες και μία εκπρόθεσμη πρόταση που αξιολογούνται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος.

Διευκρινήσεις για το θέμα των απορριμμάτων


Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με το μέγα θέμα των «απορριμμάτων», ο Δήμος Αιγιαλείας διευκρινίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι:


1. Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος και οι συνεργάτες του καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες προς εξεύρεση της καλύτερης, ταχύτερης και οικονομικότερης λύσης.
2. Διερευνώνται εξονυχιστικά από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής οι κατατεθείσες προτάσεις διαφόρων εταιρειών προκειμένου να ληφθεί η πιο συμφέρουσα για τον λαό της Αιγιαλείας απόφαση, η οποία θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Η όποια λύση, τελικώς, προκριθεί θα είναι εντός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου της χώρας μας και ασφαλώς συμβατή προς το περιβάλλον.
4. Τέλος, ουδέν φραστικό «επεισόδιο» συνέβη μεταξύ του Δημάρχου Αιγιαλείας και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Όσα δε, διαλαμβάνονται σχετικώς σε δημοσίευμα εφημερίδας του Αιγίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.



Πηγή: Τα Νέα της Αιγιάλειας
Share