Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Επιστολή Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής στον πρωθυπουργό - Διαβάστε τη!


Στα πλαίσια της ενημέρωσης της κοινής γνώμης αλλά και των οικογενειών των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, δημοσιεύουμε επιστολή που έστειλε η  Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής στον πρωθυπουργό στις... 26 Φεβρουαρίου 2011:

Προς
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Γ. Παπανδρέου
Κοιν.: Υπουργούς κ.κ. Δρούτσα, Καστανίδη
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων ναζιστικής κατοχής, αγωνίζεται για την δικαίωση των συγγενών –θυμάτων στη χώρα μας ,από τα εγκλήματα πολέμου ,που διεπράχθησαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Σημειώνεται ,ότι περίπου 30.000 Ελληνίδες και Έλληνες ,παιδιά και ενήλικες, εκτελέστηκαν στη χώρα μας, ως άμαχος πληθυσμός, σε 90 περίπου Ολοκαυτώματα.και εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. .Δύο έως τρεις γενιές ,ιδιαίτερα άρρενα πληθυσμού χάθηκαν στις περιοχές αυτές ,εκτελεσμένοι από τον Γερμανικό ναζιστικό στρατό, με όλες τις μελλοντικές συνέπειες .
Καταρχήν ,θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την γενναία απόφαση που πήρατε να κάνετε την αίτηση παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ,στη δίκη Γερμανίας κατά Ιταλίας ,για την υπόθεση των συγγενών- θυμάτων του Διστόμου , σε ό,τι αφορά στην ετεροδικία του Γερμανικού κράτους.

Έτσι, ανοίγονται οι πόρτες για την ηθική αποκατάσταση των συγγενών-θυμάτων του Διστόμου και κατ’ επέκταση όλων των συγγενών –θυμάτων του άμαχου πληθυσμού του Ελληνικού λαού, που υπέστησαν τις εγκληματικές συνέπειες του πολέμου από τον τακτικό γερμανικό στρατό.
Μετά την ενδελεχή ανάγνωση και μελέτη της παρέμβασης της Ελληνικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 13/1/2011, μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία, οι νομικοί μας έχουν βάσιμους φόβους ότι η αίτηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο Διεθνές Δικαστήριο ως «τρίτη πλευρά», σύμφωνα με το άρθρο 62 του Κανονισμού του Δικαστηρίου έχει λίγες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή.
Μελετώντας το περιεχόμενο της παρέμβασής μας, όπως αυτό είναι δημοσιευμένο, και σύμφωνα με τους νομικούς μας, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το «εγγενές έννομο συμφέρον» της Ελλάδας, το οποίο- θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά από τη δικαστική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας. Και τούτο είναι, βέβαια ,προϋπόθεση για να παρέμβει παραδεκτώς η Ελλάδα στη δίκη (είδατε αίτηση της Μάλτας για να λάβει έγκριση παρέμβασης στη δίκη μεταξύ Τυνησίας -Λιβύης, απόφαση 14 Απριλίου1981).

Επίσης δεν διατυπώνεται με σαφήνεια στην αίτηση, αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την ανησυχία, ότι μια μελλοντική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα εμποδίσει ή θα ενισχύσει την αναγκαστική εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του Διαστόμου στη διαδικασία 143/2008 στην Ιταλία. Περαιτέρω, δεν προσδιορίζεται επαρκώς σε τι συνίσταται η συγκεκριμένη προσβολή του εννόμου συμφέροντος της Ελλάδος ειδικότερα λαμβανομένου υπόψη ότι η νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου στο ζήτημα της ετεροδικίας των κρατών σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γερμανικής Κυβέρνησης (Υπουργός Εξωτερικών Westerwelle) και της Ιταλικής Κυβέρνησης (Υπουργός Εξωτερικών Frattini) .


Μετά τα προαναφερθέντα, τίθεται το ερώτημα, αν θα ήταν προτιμότερο η αίτηση της παρέμβασης να είχε γίνει στο όνομα των εναγόντων του Διστόμου ή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ως καθολικής διαδόχου της Νομαρχία Βοιωτίας),επειδή αυτοί έχουν, χωρίς αμφιβολία, έννομο συμφέρον για την απόρριψη της πρότασης της Γερμανικής Κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Επειδή το θέμα επείγει, παρακαλούμε εγκαίρως την απάντησή σας.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος Δρ. Βασίλειος Καρκούλιας ,  Ο Γραμματεύς Ιωάννης Μπαλατσούρας

Κοιν.: Καθ. κ. Στυλιανό.Περάκη (Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες μας δεν κατέστη
δυνατή η επαφή μαζί σας)



Πηγή: http://lehouri.blogspot.com
Share