Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αποκαλύψεις-σοκ για Γκουαντάναμο: Μέσα οι αθώοι,έξω οι επικίνδυνοι!

Οι ΗΠΑ κρατούσαν στο Γκουαντάναμο μυστικά για χρόνια εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι ή που αντιπροσώπευαν πολύ μικρό κίνδυνο απειλής, ενώ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους "υψηλού κινδύνου", δείχνουν έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από διάφορα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

  

Ο ιστότοπος αυτός έδωσε σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τους φακέλους 779 ανθρώπων που κρατούνταν από το 2002 στη φυλακή του Γκουαντάναμο στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

   

Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που ήταν συχνά εσφαλμένες, κυρίως όταν είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους που ...

ήταν άρρωστοι ή δεν ήταν πολύ αξιόπιστοι ή είχαν αποσπαστεί με τη χρήση βασανιστηρίων, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Τουλάχιστον ένας στους πέντε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα και με ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν "μαχητής του εχθρού", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς".

   

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ σέιχ Μοχάμεντ, δήλωσε στους ανακριτές του ότι η Αλ Κάιντα είχε κρύψει μια πυρηνική βόμβα στην Ευρώπη, η οποία θα προκαλούσε έναν "πυρηνικό κατακλυσμό" αν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν συλλαμβανόταν ή σκοτωνόταν.

  

Η Αλ Κάιντα σκεφτόταν επίσης το ενδεχόμενο της στρατολόγησης εργαζομένων στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης και είχε επίσης σκεφτεί την τοποθέτηση κυανιδίου στους αεραγωγούς δημόσιων κτιρίων στις ΗΠΑ. 

   

Όπως και στο παρελθόν, ο WikiLeaks έδωσε έγγραφα σε πολλά μέσα ενημέρωσης: στη Νιου Γιορκ Τάιμς, τη Ντέιλι Τέλεγκραφ, τον αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR, την ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, τη γαλλική Λε Μοντ, το γερμανικό έντυπο Ντερ Σπίγκελ και την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. Τα κείμενα αυτά επιβεβαιώνουν την κατάσταση που είχε ήδη περιγράψει διεθνώς ο Τύπος.

  

Περίπου 200 κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως
"υψηλού κινδύνου" επειδή μπορεί να συνιστούσαν "στο μέλλον απειλή κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ" αφέθηκαν ελεύθεροι ή εκδόθηκαν σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

  

Μόνον 220 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι εξτρεμιστές, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ 380 ήταν απλοί ένοπλοι που ανήκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν ή είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν.

   

Τουλάχιστον 150 ήταν αθώοι Αφγανοί ή Πακιστανοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί και μεταφερθεί στο Γκουαντάναμο. Αυτό είχε γίνει είτε βάσει πληροφοριών που είχαν συλλεγεί σε εμπόλεμες ζώνες, είτε επειδή τους είχαν μπερδέψει με άλλα άτομα ή είχαν απλώς βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα.

  

Σε δεκάδες περιπτώσεις επίσης, υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματικοί δηλώνουν ότι
"δεν υπήρχε βάση για την έκδοση" ενός κρατουμένου από το Γκουαντάναμο.

   

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον NPR, οι υπεύθυνοι της φυλακής είχαν δηλώσει ακόμη και γραπτώς ότι αθώοι εξακολουθούσαν να κρατούνται. Ωστόσο πέρασαν πολλοί μήνες προτού μπορέσουν αυτοί οι αθώοι να επιστρέψουν στις χώρες τους.

   

Σύμφωνα με τη Λε Μοντ, "ένας αριθμός ανηλίκων βρέθηκε επίσης στο Γκουαντάναμο, μολονότι αυτοί δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους Ταλιμπάν".

  

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την "ατυχή" αυτή δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών και σημείωσε ότι
"έκανε ο,τιδήποτε μπορούσε για να ενεργήσει με τη μεγαλύτερη φροντίδα και τη μεγαλύτερη προσοχή στη μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο".

    

Σήμερα παραμένουν στη φυλακή αυτή 172 κρατούμενοι. 



Πηγή: OnAlert.gr
Share