Η κατάσταση στη Συρία έχει πια ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μέρα με την ημέρα, τα θύματα αυξάνονται. Το ίδιο και η οργή του κόσμου κατά του Μπάσαρ αλ Άσαντ!
Μόνο τη Δεύτερα, στην αιματοκυλισμένη Ντεραά, επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων και πόλη στην οποία «γεννήθηκε» το κίνημα κατά της κυβέρνησης Άσαντ, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, παρά τη διεθνή κατακραυγή των τελευταίων ημερών, εξακολούθησε να βομβαρδίζουν την πόλη, σύμφωνα με τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ, ο οποίος βρίσκεται εκεί.
Οι 25 έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς και το ...
σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό, μετά την είσοδο -πριν από την αυγή- στην πόλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων,
Πτώματα εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπαζίντ. Κατήγγειλε δε ότι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στις στέγες των κτιρίων και πυροβολούν αδιακρίτως.
«Ο στρατός εισήλθε στη Ντεράα για να καταδιώξει εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε στρατιωτική πηγή που έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην πόλη «προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες».
«Μονάδες του στρατού, επικουρούμενες από δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, συλλαμβάνοντας πολλούς απ΄ αυτούς και κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών», ανέφερε.
«Οι συγκρούσεις προκάλεσαν έναν ορισμένο αριθμό θανάτων και τραυματισμών στις τάξεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και σε εκείνες των τρομοκρατικών ομάδων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις
Την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά της συριακής κυβέρνησης ετοιμάζεται να επιβάλει η Ουάσινγκτον, τιμωρώντας το καθεστώς Άσαντ για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.
«Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη».
Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.
«Η Συρία δεν είναι Λιβύη» - Προσχέδιο δήλωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
Το προσχέδιο δήλωσης μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμη και την Τρίτη αν οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία, δήλωσε διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι προαναφερόμενες χώρες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην έκκληση που απηύθυνε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για τη διεξαγωγή "διαφανούς" έρευνας έπειτα από το θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Χαιρετίζουν επίσης την πρωτοβουλία του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ήταν σε ισχύ εδώ και πενήντα χρόνια και υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η Συρία για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Διπλωματικές πήγες τονίζουν με έμφαση ότι οι περιπτώσεις της Συρίας και της Λιβύης δε συνδέονται και έχουν πολλές διάφορες. Ο λαός, άλλωστε, δεν έχει πάρει τα όπλα κατά του καθεστώτος Άσαντ. Όχι ακόμη τουλάχιστον.
«Πρέπει να δούμε τι επιθυμεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να κάνει για τη Συρία. Δεν είμαστε στην περίπτωση της Λιβύης. Υπάρχουν λίγες πιθανότητες η Ρωσία να δείξει πολύ ενθουσιασμό για μια ισχυρή αντίδραση εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας», διευκρίνισε ο διπλωμάτης.
Από την έναρξη της αμφισβήτησης, στα μέσα Μαρτίου, εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, περίπου 390 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίζεται σε απολογισμούς ξένων μη κυβερνητικών οργανώσεων και συριακές οργανώσεις ακτιβιστών.
Πηγή: NewsIt.gr