Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στάθης Θεοδωρακόπουλος:" Μονόδρομος η σύναψη δανείου για το Δήμο Αιγιάλειας-Εάν ξεκινήσουν κατασχέσεις μέσα σε 2-3 μήνες θα έχει εξανεμιστεί όλη η περιουσία του" - Δείτε το βίντεο!


Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Στάθης Θεοδωρακόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στο γραφείο του, μίλησε και για τα χρέη του Δήμου, τα οποία ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια ευρώ (από δάνεια και οφειλές σε τρίτους), τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την σύναψη δανείου, κάτι που δεν είναι και ότι καλύτερο. 
Εάν όμως ξεκινήσουν κατασχέσεις, μέσα σε ένα δίμηνο-τρίμηνο θα έχει εξανεμιστεί όλη η περιουσία του διευρυμένου δήμου Αιγιαλείας!
Παράλληλα ο δήμαρχος σχολίασε με έντονο αρνητικό τρόπο, ότι έγιναν πολλές άσκοπες και περιττές δαπάνες την στιγμή που το ταμείο ήταν...μείον και τα χρέη «φορτώθηκαν» στην νέα δημοτική αρχή: 
«Αντιμετωπίσαμε το μεγάλο θέμα του χρέους. Έχω μελαγχολήσει με αυτό το θέμα του χρέους, αρκεί να σας πω ότι σήμερα 10 εργολάβοι ήρθαν και θα μου είπαν ότι τους χρωστάμε πάνω από 1.500.000 ευρώ. Άλλοι έχουν τιμολόγια, άλλοι έχουν πληρώσει, άλλοι έχουν έργα συμβασιοποιημένα, άλλοι εκτελεσμένα, όλοι περιμένουν χρήματα. Έδειξα μια υπομονή μεγάλη και οφείλω να τους ευχαριστήσω γιατί δεν είναι λίγο πράγμα το να σου χρωστάνε χρήματα, να έχεις πληρώσει Φ.Π.Α., σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, να θες να πάρεις φορολογική ενημερότητα, να μην έχεις πάρει λεφτά και να έχεις να αντιμετωπίσεις την εφορία. Και δεν μας χρωστάνε οι άνθρωποι αυτοί τίποτα. Δεν λέω αν όλα τα τιμολόγια ήταν τα καλύτερα, αν είχαν εκτελεστεί εργασίες. Δεν τους θεωρώ όλους απατεώνες, ούτε τους Έλληνες, όμως πολλά από αυτά είναι ίσως και υπερκοστολογημένα έργα, με μια ματιά.
 Δεν λέει τίποτα αυτό όμως, δεν μπορεί για τους δέκα, που ενδεχομένως να μην...
έχουν κάνει καλή δουλειά, να ευθύνονται και όλοι οι άλλοι οι οποίοι ήταν οι σωστοί ή και μία ατελείωτη γκάμα ανθρώπων οι οποίοι προμήθευαν το δήμο με πάσης φύσεως υλικά. Υπήρχαν συνεργεία αυτοκίνητων απλήρωτα, τα οποία κρατούσαν ενέχυρο τα αυτοκίνητα μέσα γιατί δεν τους είχαν πληρώσει. Κανένα βενζινάδικο από την Πάτρα μέχρι την Κόρινθο δεν έδινε βενζίνη, πετρέλαια ή λάδια στο δήμο. 
Μόνοι μας με προσωπική μας εγγύηση, με παρεμβάσεις μας, με παρακλήσεις μας, κατορθώναμε να μας δίνουν πενήντα- πενήντα λίτρα πετρέλαιο προκειμένου να λειτουργήσουν τα απορριμματοφόρα.  Μια σειρά άσκοπων δαπανών για μένα, άσκοπων εννοώ που όταν χρωστάς ή όταν οφείλεις πάρα πολλά, δεν δικαιολογείται να κάνεις περιττές δαπάνες. Διαφορετικά ή ανόητος είσαι ή πονηρός είσαι ή πας να εκμεταλλευτείς πολιτικά τις οποιαδήποτε δαπάνες. Τέτοιες δαπάνες ήταν των πολιτικών. Δυστυχώς υπήρξε ένας χορός δαπανών, ο οποίος είναι ασυγχώρητος. 
Δεν μπορεί να χρωστάς σε αυτόν που έπαιζε τον Καραγκιόζη 900 ευρώ και να λέει κ. Δήμαρχε, εγώ με τα 900 ευρώ περνάω 3 μήνες και δεν μου τα δώσατε, μου τα φάγατε. Δεν μπορεί να έρχεται ενώ χρωστάς μια ομάδα που είχαν κάνει μπαλέτα κλασικής μουσικής. Μας μάραναν τα μπαλέτα, δεν είχαμε ψωμί να φάμε και θέλανε μπαλέτα κλασικής μουσικής, λες κι είμαστε όλοι απόγονοι της αυστριακής αριστοκρατίας. 
Να σας πω για τραγουδιστές, να σας πω για τον Χάρι Κλυνν, που με πήρε από τη Θεσσαλονίκη, να σας πω για την Πρωτοψάλτη, να σας πω για 90.000 ευρώ στο μάνατζερ της Θώδη, που δεν ήταν μόνο η Θώδη, ενδεχομένως να ήταν και κάποιοι άλλοι από αυτούς, τι να σας πω από όλα; Ατελείωτος κόσμος, δηλαδή σε κάποια στιγμή φτάνει να τρελαθείς γιατί λες ότι κύριε από ένα σημείο και έπειτα δεν είχες χρήματα, που βάδιζες, που βαδίζατε όλοι; Δεν γλεντάμε, όταν ξέρω εγώ, από τις δικές μας συμπεριφορές και του μέσου Έλληνα, ότι όταν δεν έχω, δεν πάω στα μπουζούκια να τα σπάσω. Αλλά όταν πάω να τα σπάσω και στέλνω τον λογαριασμό στον επόμενο, αυτό είναι το τρομερό από όλα. 
Βρήκαμε, και είναι η πραγματικότητα, «καμένη γη». Και ήταν μόνο στο δήμο του Αιγίου. Μπορώ να πω ότι δεν ήταν και τρελά-τρελά υπερχρεωμένος ο δήμος. Έχουμε βέβαια και τους άλλους δήμους τριγύρω. Ο Δήμος Ακράτας είναι ένας δήμος περίεργος, ο οποίος δεν μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν υπήρχαν σωστοί διαχειριστικοί έλεγχοι. Αρκεί να πω ότι υπήρχαν δήμοι που δεν είχαμε απολογισμούς των τριών τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συντάξουμε ισολογισμούς, να φτιάξουμε προϋπολογισμό για τώρα. Από κάπου ξεκινάς, τον προϋπολογισμό. Δεν είχαν προϋπολογισμούς και κυνηγάγαμε τους λογιστές τους για να μας τους φέρουνε και δεν μας τους φέρνανε γιατί μας λέγανε ότι ήταν απλήρωτοι. 
Οι πάντες απλήρωτοι. Δεν έφθαναν όλα αυτά, στο Δήμο Καλαβρύτων εδρεύει η Αναπτυξιακή Καλαβρύτων, στην οποία επειδή οι Ανατολικοί Δήμοι δεν είχαν ΔΕΠΑ, είχαν μεταφέρει εκεί τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένας επιτυχημένος θεσμός, γιατί βοήθησε πολύ κόσμο, δυστυχισμένους, υπερήλικες, άρρωστους και μέσω αυτής της Αναπτυξιακής λειτουργούσαν οι δήμοι αυτοί. Και ο Δήμος ο δικός μας με τη ΔΕΠΑΑ. Τα χρέη που βρήκαμε συνολικά είναι γύρω στα 12.000.000 ευρώ, τα οποία είναι δάνεια, ρυθμισμένα σε δόσεις και από την άλλη πλευρά έχουμε τα 12.500.000 ευρώ, οφειλές σε εργολάβους, προμηθευτές και πάσης φύσεως, ακόμα και σε καφέ και σε χαρτί υγείας και σε πάσης φύσεως αναλώσιμα του τελευταίου ευρώ. 
Δεν υπάρχει άλλη λύση για να λυθεί το πρόβλημα αυτών στους οποίους οφείλουμε παρά μόνο δανεισμός. Θα μου πείτε ο δανεισμός είναι η εύκολη λύση; Όχι, συναισθηματικά είναι η δυσκολότερη από τις λύσεις, αλλά και συναισθηματικά εξίσου είναι και η μοναδική γιατί περί τα 500 άτομα έχουν δικαστικές αποφάσεις στα χέρια τους. Εάν ξεκινήσουν κατασχέσεις, μέσα σε ένα δίμηνο-τρίμηνο θα έχει εξανεμιστεί όλη η περιουσία του διευρυμένου δήμου Αιγιαλείας. Έδειξαν μια ανοχή και περιμένουν οι άνθρωποι αυτοί, μέσω δανείου που τους υποσχέθηκα ότι θα μπορέσω να τους εξοφλήσω. Και εξοφλώντας τους, αν δώσω όλα τα χρήματα, μου έχουν υποσχεθεί και τους απαίτησα να υποχωρήσουν στις οφειλές, να κάνουν κάποιες εκπτώσεις, μήπως και ο δήμος κερδίσει 1-2.000.000 ευρώ, από τις εκπτώσεις τις οποίες θα μου κάνουν, πληρώνοντας όλα τα λεφτά μαζεμένα. 
Εάν δεν πάρουμε δάνειο, δεν υπάρχει σωτηρία παρά μόνον οι πλειστηριασμοί. Όμως δεν είναι ότι καλύτερο οι πλειστηριασμοί. Η μοναδική λύση πια είναι η σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε κάποιο ρυθμό. Εάν κατορθώσουμε και λύσουμε και το θέμα των σκουπιδιών, πια θα μιλάμε για ένα αναπτυξιακό δήμο, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους τους πολλά, πιο πολλά από ότι  προσφέρει σήμερα».

Πηγή: Τα Νέα της Αιγιάλειας


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ



Share