Σε «σχέδια επί χάρτου που δεν οδηγούν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για τους αιτούντες γερμανικών αποζημιώσεων» αναφέρεται ο Α’ Επιλαχών Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, παρεμβαίνοντας κριτικά στο φλέγον και εκκρεμών θέμα, με αφορμή την προ ημερών διεξαγωγή του 9ου Συνεδρίου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, στο οποίο και διαπιστώθηκε απλά «η ανάγκη επαναπροσανατολισμού του», την ώρα που επί δεκαετίες, η παθητική στάση της Ελληνικής πλευράς έχει οδηγήσει σε απραξία, λήθη και μη κινητοποίηση τόσο της πολιτείας όσο και του λαού!
Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, αναφέρεται σε «συνέχιση του αγώνα με αναμάσημα των δεδομένων από τους κρατούντες και ενασχολούμενους με το θέμα, την ώρα που μόνο από το Νομό Αχαΐας εκκρεμούν 4.500 αγωγές πολιτών, πέραν των ανεκτίμητων αρχαιολογικών ή μουσειακού τύπου θησαυρών που οι κατακτητές έκλεψαν και για τα οποία η στάση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι σκληρή και περισσότερο πατριωτική».
Και συνεχίζει: «Την ώρα που η Γερμανία όχι μόνο υποτιμά την Ελλάδα και τους Έλληνες, την ιστορία τους και τις ρίζες τους, προκαλώντας ευθέως το κοινό αίσθημα, με το να ξεπουλήσουμε τα νησιά μας…
ακόμα και την Ακρόπολη, η στάση είναι από χλιαρή έως ανύπαρκτη, με αβέβαια αποτελέσματα και για το βαρύτατα ουσιαστικό θέμα των αποζημιώσεων» επισημαίνει ο Αχαιός πολιτικός, που να σημειωθεί, είχε τη δυνατότητα να συζητήσει το όλο θέμα και με φορείς των Καλαβρύτων οι οποίοι – να μη τι άλλο- πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα που εκκρεμεί. Μάλιστα ο κ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρεται και σ’ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που στην περίοδο κρίσης που διανύουμε αλλά και λόγω της αρνητικής στάσης που κρατά επί μήνες απέναντί μας η Γερμανία, έχει την ιδιάζουσα σημασία του. Με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας, όπως αναφέρει, «οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνίσταται στο διαβόητο «κατοχικό δάνειο» και τις πολεμικές επανορθώσεις που αποφάσισε η Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1945-46 και η σημερινή αξία των οφειλών αυτών υπερβαίνει τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ δίχως τον υπολογισμό των τόκων», παραλληλίζοντας αυτά, με τα χρέη της χώρας και τον αδυσώπητο πόλεμο της Γερμανίας ακόμα και σήμερα.
Τέλος χαρακτηρίζει θετική την στάση της Ελλάδας να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ της Ιταλίας στην αντιδικία της για τις γερμανικές αποζημιώσεις , σημειώνοντας πως «αυτή η ενέργεια σε συνάρτηση με έναν πιο μαχητικό και γόνιμο επαναπροσανατολισμό της χώρας μπορεί άμεσα να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελός της, δικαιώνοντας χιλιάδες κόσμου και ωφελώντας την Ελλάδα στις δύσκολες ώρες που περνά».