Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την επέμβαση στη Λιβύη,την οποία επίσης ζητούν δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα,αλλά δεν έχουν πείσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι ...
μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη και υποστήριξε ότι η δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού θα ήταν κάτι "εξαιρετικά" περίπλοκο για να γίνει.
"Δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για προσφυγή στη βία", είπε ο Γκέιτς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, από κοινού με τον επικεφαλής του μικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν.
"Τα διάφορα σενάρια που αναφέρει ο Τύπος έχουν συνέπειες, ακόμη και δευτερεύουσες επιπτώσεις και θα πρέπει να τα εξετάσουμε προσεκτικά", πρόσθεσε.
Η δήλωση αυτή ήρθε λίγο μετά από τις πληροφορίες που θέλουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λιβύη να είναι θετικοί στο ενεδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.
Οι ηγέτες της λιβυκής αντιπολίτευσης άφησαν να εννοηθεί ότι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μέσω λαϊκής εξέγερσης και μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν αεροπορικές επιδρομές από ξένες χώρες.
Οι αντιπολιτευόμενοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο γενικό επιτελείο τους στη Βεγγάζη, την πόλη που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξέγερσης, για να συζητήσουν τα επόμενα μέτρα που πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, μετά τη σύσταση του στρατιωτικού συμβουλίου.
Η Σάλουα Μπουγάιγι, μέλος μιας ομάδας δικηγόρων και ακτιβιστών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά της χώρας συνιστούν μεγάλη απειλή.
"Υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των δυνάμεών μας και αυτών του Καντάφι", παραδέχτηκε, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι "διαιρεμένοι" μεταξύ αυτών που επιθυμούν και αυτών που διαφωνούν με τη "διεθνή λύση". Η δική της ομάδα ζητά να δημιουργηθεί μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί ο Καντάφι να ενισχύσει τα προπύργιά τους, την Τρίπολη και τη Σύρτη.
Άλλοι όμως, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ή ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες, είπαν ότι ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός φαίνεται να μελετεά το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούν από αέρος -- ενδεχομένως κατ' εντολή του ΟΗΕ -- στρατηγικοί στόχοι στη Λιβύη.
"Οι οργανωτές συμφώνησαν" να εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε ένας εξ αυτών, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Η αντιπολίτευση απέκλειε μέχρι τώρα την πιθανότητα ξένης παρέμβασης, όμως πολλοί συνειδητοποιούν ότι οι δυνάμεις τους -- πρόκειται κυρίως για στρατιώτες που έχουν αυτομολήσει και δεν είναι οργανωμένοι -- υπολείπονται των καλά εξοπλισμένων ανδρών του Καντάφι.
Αυτή τη στιγμή εναντίον της Λιβύης έχει αρχίσει να ασκείται στρατιωτική πίεση η οποία έχει να κάνει με τις πτήσεις ιπτάμενων ραντάρ και κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Κάποια απ΄ αυτά τα κατασκοπευτικά απογειώνονται και από τη βάση της Σούδας. Επιπλέον 15 πολεμικά πλοία από διάφορες χώρες πλέουν ανοιχτά της Λιβύης. Μεταξύ αυτών και η φρεγάτα ΥΔΡΑ του ΠΝ.
Ωστόσο στο ελληνικό ΥΕΘΑ ,οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δεν θεωρούν αυτονόητη την επέμβαση στη Λιβύη και θεωρούν ότι και για τις ΗΠΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξει κι ένα τρίτο μέτωπο μετά από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ίσως βέβαια αυτός να είναι και το νόημα της "ομοφωνίας" που ζητάει ο αμερικανός ΥΕΘΑ. Δηλαδή η νατοϊκή δύναμη που θα επέμβει να μην είναι στην πελιοψηφία της αμερικανική ,αλλά να έχουν πολυάριθμη και σημαντική παρουσία και οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Πηγή: OnAlert.gr