Παράλληλα, απεστάλησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τα υπομνήματα του κ. Μαρκογιαννάκη στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιο Κατσιρόβη, για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του, ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει και οι υφυπουργοί Μανώλης Όθωνας και Σπύρος Βούγιας αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Η υπόθεση αφορά στην «αμαρτωλή» σύμβαση για τη μίσθωση από την εταιρεία Ericcson Air- Crane πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, τα οποία πλήρωσε «χρυσά» η χώρα μας το 2009.
Σημειώνεται ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που έκανε, τον Μάιο του 2010, από το βήμα της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα, το 2009, το κάθε ελικόπτερο νοικιάστηκε 4.450.000 ευρώ, ενώ, την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε έκαστο προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα.
Αναλυτικά, νοικιάστηκαν πέντε ελικόπτερα τύπου S-64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η συνολική δαπάνη μίσθωσης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης το 2009 ανήλθε στα ...
31.688.649 ευρώ.
Οι κατηγορίες αφορούν σε σύμβαση που υπεγράφη για την τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη άλλων πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Με απόφαση, πάντως, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, έχουν ακυρωθεί οι εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες και οι επίμαχες συμβάσεις συντήρησης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων που έχουν οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές.
Πηγή: Zougla.gr