Στον δρόμο της απαξίωσης, μετά το «Φιξ» και τα κτίρια του πρώην υπουργείου Παιδείας στη Μητροπόλεως και του ΙΚΑ στην Πειραιώς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο facebook υπάρχει ομάδα με αίτημα την κατεδάφιση του πρώην υπουργείου Παιδείας, ενώ ο καταθλιπτικός περιβάλλων χώρος του ΙΚΑ στην Πειραιώς οδηγεί στη δημιουργία ενός ανάλογου κλίματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και για τους δύο ιδιοκτήτες (στην πρώτη περίπτωση η Εκκλησία της Ελλάδος) αφήνονται και ρημάζουν στη σκιά πια της οικονομικής κρίσης, που δείχνει να κάνει ακόμα πιο ..
δύσκολη την αξιοποίηση των χιλιάδων τετραγωνικών τους μέτρων.
Άγονοι διαγωνισμοί για μακροχρόνια εκμίσθωση
Τον Ιούνιο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη μετακόμιση του υπουργείου Παιδείας στις νέες εγκαταστάσεις του. Το οκταώροφο κτίριο της Μητροπόλεως, έργο του Πατρόκλου Καραντινού (1903 - 1976), εμβληματικής μορφής του ελληνικού μοντερνισμού, είναι πια μια κακογερασμένη οικοδομή, αλλοιωμένη από την κακή συντήρηση και την ενοχλητική παρουσία δεκάδων κλιματιστικών στην πρόσοψη.
Δυστυχώς για το κέντρο της Αθήνας, την οδό Μητροπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδος, ο διαγωνισμός της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών με στόχο τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου που προκηρύχθηκε πριν από λίγους μήνες βαίνει άκαρπος, καθώς δεν εμφανίσθηκε κανείς υποψήφιος.
Το ετήσιο μίσθωμα που είχε ορίσει η ΕΚΥΟ ανερχόταν στα 1.700.000 ευρώ ετησίως, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες, εξίσου αποτυχημένες, προσπάθειες στα 2 εκατομμύρια και στα 1.800.000 ευρώ. Αναμένεται νέος διαγωνισμός τους επόμενους μήνες. Οι επιθυμητές και επιτρεπόμενες χρήσεις είναι αυτές του ξενοδοχείου , του κτιρίου γραφείων και του μικρού εμπορικού κέντρου.
Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και για το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, έργο των αρχιτεκτόνων Κυπριανού Μπίρη, Κωνσταντίνου Γκίνη και Αλέξανδρου Δραγούμη. Ο σεισμός του 1999 το έθεσε εκτός λειτουργίας και έκτοτε δρομολογήθηκε πρόγραμμα ριζικής ανακατασκευής με βάση μελέτη των αρχιτεκτονικών γραφείων του Αλέξανδρου Τομπάζη και του Χάρρυ Μπουγαδέλη.
Αρχικά είχε τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατεδάφισης, αλλά η ανέγερση νέας οικοδομής θα υποχρέωνε το Ίδρυμα να χτίσει λιγότερα από τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα της δεκαετίας του ’50. Τελικά, ζήτησαν από το υπουργείο Πολιτισμού να το κηρύξουν διατηρητέο προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το κτίριο δεν θα «πειραχθεί».
Σήμερα, το έργο είναι σε στάδιο δημοπράτησης, αλλά με ένα τεράστιο ερώτημα: «Έχει το ΙΚΑ τους πόρους για να χρηματοδοτήσει ένα τόσο απαιτητικό οικονομικά έργο; Μήπως, στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, θα μπορούσε να αναζητηθεί εναλλακτική λύση; Άγνωστο».