Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εισαγγελικές κλήσεις για τα υποβρύχια!

Μετά τις αποκαλύψεις της Real News, ήρθε η ώρα των κλήσεων.

Στα χέρια της εισαγγελίας Πρωτοδικών και συγκεκριμένα, στο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκεται η δικογραφία για την υπόθεση των υποβρυχίων και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να αποσταλούν κλήσεις σε 37 πρόσωπα -πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό αλλά και ιδιώτες-.

Πιο συγκεκριμένα, τα 37 πρόσωπα είναι αυτά που ...

έχουν εμπλακεί στην απόφαση για την απ' ευθείας ανάθεση κατασκευής των 4 υποβρυχίων το 1998, στην υπογραφή της σύμβασης του 2000 και τα αντισταθμιστικά οφέλη του 2002, δηλαδή κατά την περίοδο υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου. Σε ανωμοτί κατάθεση καλούνται 37 πρόσωπα που προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελίας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο διαβιβάστηκε στο Οικονομικό Τμήμα πριν από λίγες ημέρες. 



Τις επόμενες μέρες αποστέλλονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών οι πρώτες κλήσεις υπόπτων για την υπόθεση των προμηθειών για τα υποβρύχια τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Τα αδικήματα, για τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, αφορούν απιστία, δωροδοκία, καθώς και ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος σε βάρος του δημόσιου.

Οι 37 που καλούνται ως ύποπτοι, είναι κυρίως μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων, αλλά και ιδιώτες. 



Η εμπλοκή τους στην υπόθεση εμφανίζεται να αρχίζει από το 1998 -όταν αποφασίστηκε η προμήθεια των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση στις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal και τα ναυπηγεία Σκαραμάγκα- έως και το 2002 που έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών συμβάσεων για αντισταθμιστικά οφέλη και άλλα. 

Η έρευνα της Εισαγγελίας συνεχίζεται και για το διάστημα μετά το 2002, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί τόσο από την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων, όσο και από εκείνα που θα προκύψουν από την πορεία της έρευνας. 

Με βάση τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ζημιά του δημοσίου πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια από τη μη εκτέλεση των συμβάσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία (από τις γερμανικές δικαστικές αρχές) προκύπτει ποσό 55 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με καταθέσεις Γερμανών, διατέθηκε σε «ωφέλιμες πληρωμές».


 

Οι αποκαλύψεις της "Real Νews"

H "Real Νews" μέσα από σειρά δημοσιευμάτων έφερε στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η γερμανική δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε το ρόλο του Γιάννη Μπέλτσιου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ επί δεκαετίες και στενού συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας την επίμαχη περίοδο υπογραφής της σύμβασης. 

Ο κ.Μπέλτσιος φέρεται σύμφωνα με την γερμανική δικογραφία ως ο αποδέκτης «αμαρτωλής» προμήθειας ύψους 1 εκ. ευρώ. Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται να είναι σύμφωνα με τα στοιχεία των γερμανών ο εφοπλιστής Μιχ.Ματαντός εκπρόσωπος της Ferrostal στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ματαντός στην κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία αναφέρεται στο ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση ο Γιάννης Μπέλτσιος.

Από τα στοιχεία που αποκάλυψε η "Real Νews", φαίνεται επίσης ένα μεγάλο μέρος από τις «αμαρτωλές» προμήθειες να κατέληξε στις τσέπες μεγαλοσυνδικαλιστών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.Κι αυτό γιατί καταθέσεις στην Εισαγγελία του Μονάχου συνδέουν άμεσα τον πρώην διοικητή των Ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ με υπεράκτια εταιρία, που έχει ήδη εμφανιστεί να δέχεται αμοιβές από την γερμανική κοινοπραξία των υποβρυχίων HDW/ Ferrostaal. 

Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε στην κατάθεσή του ο εφοπλιστής Μ.Ματαντός και ο Χανς Μόλενμπεκ , διευθυντής της Ferrostaal την επίμαχη χρονική περίοδο.Ο κ.Μόλενμπεκ κατέθεσε πως «Τουλάχιστον ένα μέρος των πληρωμών πήγαινε σε συνδικαλιστές οι οποίοι έπρεπε να ικανοποιηθούν ώστε να προχωρήσει η πώληση του Σκαραμαγκά στους Γερμανούς της HDW» και σημειώνει πως για την εταιρία ,τα Ναυπηγεία ήταν κομβικής σημασίας και δεν έπρεπε να χαθούν : 



«Θα είχαμε πρόβλημα αν ο κ.Εμμανουήλ δεν είχε συνεργαστεί μαζί μας και είχε πάει με τους Γάλλους.» 

Στις αποκαλύψεις της Real News αναφέρθηκε το δελτίο ειδήσεων του Mega 






Πηγή: Real.gr
Share