Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Νίκη ή θάνατος» για τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη - Ένα βήμα πριν τη στρατιωτική επέμβαση!


Εκρηκτική είναι και σήμερα η κατάσταση στην Λιβύη με τις μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι να έχουν λάβει πλέον άγριες διαστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αντίπαλοι του Καντάφι προχωρούν προς τα δυτικά ενώ προετοιμάζονται και για μία νέα επίθεση του τακτικού στρατού.

"Το σχέδιο είναι να προχωρήσουμε λίγο λίγο προς την κατεύθυνσή τους για να τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν. Δεν θέλουμε να τους πολεμήσουμε, θέλουμε να ...
τους πιέσουμε ψυχολογικά... Όμως αν χρειαστεί να σκοτώσουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα το κάνουμε", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Μπασίρ Αμπντελκάντερ.
 
Την ίδια ώρα, στα ανατολικά, ο λοχαγός Σουάιμπ αλ-Ακάκι, που έχει συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επερχόμενες μάχες. "Θα γίνει σφαγή αν πάνε εκεί", επεσήμανε προσθέτοντας ότι εκατοντάδες εθελοντές κατευθύνονται προς αυτή την πόλη.

Από την πλευρά του, για "νίκη ή θάνατο" έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του "να μην σταματήσουν, μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα". "Η Λιβύη είναι ελεύθερη και ο Καντάφι πρέπει να φύγει" προσέθεσε.

Σφοδρές συγκρούσεις σε Τρίπολη και Ρας Λανούφ και Ζαουίγια

Τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Ζαουίγια, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, την οποία βομβαρδίζουν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσαν δύο κάτοικοι στο Ρόιτερς.
"Πήγα στο νοσοκομείο πριν από λίγα λεπτά. Δεκάδες σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Έχουμε μετρήσει 30 νεκρούς πολίτες. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο. Δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για τους τραυματίες", δήλωσε ο Μοχάμεντ, κάτοικος της Ζαουίγια, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Ρόιτερς.
H κρατική τηλεόραση της Λιβύης, μετέδωσε το απόγευμα ότι ο στρατός που είναι πιστός στον Καντάφι έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραΐμ.

"Η πόλη δεν έχει πέσει" ακόμη", είπε ο Ιμπραΐμ, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η πόλη θα περάσει ξανά υπό τον έλεγχο των αρχών. 

Οι εξεγερμένοι "επιτέθηκαν σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις τους απώθησαν και ανέκτησαν ορισμένα όπλα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.
Ένας ακτιβιστής από τη Ζαουίγια, ο Μοχάμαντ Κάσεμ, μιλώντας στο κανάλι Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη, αλλά διέψευσε ότι έχει πέσει.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ακούστηκαν πυροβολισμοί και από μία συνοικία της Τρίπολης, όπου αρκετές εκατοντάδες αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη διαδήλωναν ζητώντας την αποχώρησή του από την εξουσία, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Ρόιτερς.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δεκάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με οπαδούς του Καντάφι στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης. Η διαδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε μετά την προσευχή, όταν οι πιστοί βγήκαν από τέμενος που βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας.

Μάχες μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών μαίνονται όμως από το πρωί και στα περίχωρα του Ρας Λανούφ, όπου σύμφωνε με αυτόπτη μάρτυρα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

"Ρίχνουν πυραύλους Γκραντ. Είδα τέσσερις ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου. Χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο", δήλωσε.

Συο μεταξύ, δύο εξεγερθέντες δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν το αεροδρόμιο στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη.

Νωρίτερα, ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι άκουσε πυρά πυροβολικού και πολλές εκρήξεις 20 χιλιόμετρα από το λιμάνι της πόλης που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
Στην Μπρέγκα οι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται για μία νέα επίθεση. Στην είσοδο του κεντρικού διυλιστηρίου της πόλης, περίπου 50 αντικαθεστωτικοί έχουν στήσει ένα σημείο ελέγχου εξοπλισμένο με αντιαεροπορικά όπλα, ενώ έχουν τοποθετήσει και οδοφράγματα. 

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας από τη πόλη Μιζουράτα κατάγγειλε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι επιχείρησαν να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης, προκαλώντας το θάνατο ενός πολίτη.

Εν τω μεταξύ, το γύρο του κόσμου κάνει μία φωτογραφία που δείχνει ένα νεαρό, σχεδόν παιδί, ο οποίος έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών.
Σκηνές σαν αυτή (και δυστυχώς άλλες πολύ χειρότερες) αποτελούν καθημερινότητα στη Λιβύη. Οι εξεγερμένοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για υποστηρικτή του Καντάφι και γι’ αυτό του έβαλαν το πιστόλι στο κεφάλι για να τον ανακρίνουν και να δουν σε ποια πλευρά ανήκει. Το περιστατικό αυτό συνέβη σε έναν δρόμο που ενώνει τις πόλεις Μπρέγκα και Ρας Λανούφ, μία ζώνη την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί.
 


Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σήμερα στην πόλη των πετρελαίων Brega, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Το συγκεκριμένο μέτρο ζητούν πιεστικά οι αντικαθεστωτικοί, προκειμένου να καθηλωθούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα με τα οποία ο Καντάφι βομβαρδίζει τις θέσεις των αντιφρονούντων.

Αν η διεθνής κοινότητα λάβει την απόφαση για δημιουργία της λεγόμενης «no-fly zone», η κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Καντάφι. Κι αυτό διότι μαχητικά αεροσκάφη των χωρών που θα αναλάβουν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα πάρουν εξουσιοδότηση να καταρρίπτουν όσα λιβυκά αεροσκάφη ή ελικόπτερα επιχειρήσουν να απογειωθούν για να πλήξουν τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Υπερ αυτού του ενδεχομένου αρχίζουν να τάσσονται και οι ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Μεξικού Καλντερόν υπογράμμισε ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Αμπντάλα αλ Μάχντι, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στο αλ Τζαζίρα ότι οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί θα επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Αλ Μάχντι, ανέφερε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.
"Οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους που μάχονταν για τον Καντάφι", επεσήμανε ο αλ Μάχντι. "Ο επόμενος στόχος είναι η Τρίπολη αν επιβληθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων".