Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βομβαρδίζουν πάλι την Τρίπολη - Δείτε το βίντεο!

Σε εξέλιξη βομβαρδισμός στην Τρίπολη, και συγκεκριμένα κοντά στην οικεία του Καντάφι, αυτή την ώρα.
Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης η οποία βρίσκεται 10 χλμ. Ανατολικά της Τρίπολης, έπληξαν τα βομβαρδιστικά των συμμαχικών δυνάμεων, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αυτόπτες μάρτυρες. 
Το τηλεοπτικό δίκτυο (Al Arabiya) μεταδίδει πως η πόλη Μισράτα ελέγχεται από δυνάμεις του Καντάφι, ωστόσο λόγω της έλλειψης επικοινωνίας αυτό δε μπόρεσε να εξακριβωθεί.
Οι κάτοικοι της περιοχής πάντως, δήλωσαν πως οι άνδρες του Καντάφι άνοιξαν πυρ σε άμαχο πληθυσμό, ενώ τόνισαν πως χρησιμοποιούν αμάχους σαν ασπίδα εναντίων των βομβαρδισμών.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης κάνει λόγο για αναγκαιότητα για σταθερότητα στη Λιβύη, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά πως εφόσον οι αντάρτες κινηθούν προς την Τρίπολη, η κυβέρνηση θα αντεπιτεθεί.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση οπλίζει το λαό και πως 6 εκ. πλήθους είναι έτοιμο να πολεμήσει κόντρα στις συμμαχικές δυνάμεις.
 
Λίγη ώρα πριν, επιβεβαίωσε πως οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη της Σέμπχα, η οποία βρίσκεται 750χλμ νότια της Τρίπολης και είναι το προπύργιο της φυλής των Γκουεντέτφα του Μουαμάρ Καντάφι.
Ακόμα, τονίστηκε πως ...
σκοτώθηκε άμαχος πληθυσμός στο πολιτικό αεροδρόμιο της Σύρτης, όπως και ότι οι αεροπορικές επιδρομές, έπληξαν ένα ψαρολίμανο, 27 χλμ δυτικά της Τρίπολης.
Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς, τονίζοντας πως έχουν σκοτωθεί πολλοί Λίβυοι, ενώ απέστειλε μήνυμα πως«οι επιθέσεις των σταυροφόρων, δεν πρέπει να τρομάξουν τον λαό της Λιβύης».
Νωρίτερα, μια ακόμη διακοπή περιελάμβανε η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την επέμβαση στη Λιβύη. Η βορειοατλαντική συμμαχία προσπαθεί τα τελευταία 24ωρα να ξεπεράσει τα εμπόδια, ώστε η όλη επιχείρηση να τεθεί υπό ΝΑΤΟϊκή «ομπρέλα». Η νέα εμπλοκή οφείλεται σε βέτο της Τουρκίας.
Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις των εξεγερμένων κατά του Καντάφι, τονίζουν πως δεν θέλουν διαπραγματευτούν με τον Καντάφι. Αντίθετα, προτιμούν να πέσει στα χέρια τους ζωντανός, προκειμένου να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού του.
Πριν από λίγο ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε πως η επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων, δεν αφορά την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, αλλά την προστασία των αμάχων.
Παράλληλα, αμερικανικές πηγές του Πενταγώνου, κάνουν λόγο για επιτυχία στην επέμβαση των συμμάχων, τονίζοντας πως η προέλαση των χερσαίων Λιβυκών δυνάμεων στις πόλεις Αντζαμπίγια και Μισράτα, έχει ανακοπεί. Ακόμα, επισημάνθηκε πως η ζώνη εναέριου αποκλεισμού επεκτείνεται και σύντομα θα καλύπτει τα 1.000 χιλιόμετρα.
 
Στο επιχειρησιακό σκέλος, αργά το απόγευμα τέσσερα βελγικά μαχητικά απογειώθηκαν από τον Άραξο με προορισμό τη Λιβύη, ενώ σε λίγη ώρα Νορβηγικά μαχητικά θα προσγειωθούν στη βάση της Σούδας. Αύριο αναμένεται εξάλλου να προσγειωθούν σε ελληνικές και ιταλικές βάσεις αεροσκάφη από το Κατάρ τα οποία θα λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, “Charles de Gaulle” βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Κρήτης και από αύριο θα είναι έτοιμο να πάρει μέρος στους βομβαρδισμούς.
 
Νωρίτερα, ο γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιτέ, είχε δηλώσει ότι "το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη στρατιωτική επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη".
Οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη καλωσόρισαν τα αεροπορικά πλήγματα από τις διεθνείς δυνάμεις κατά στρατιωτικών στόχων του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, όμως απορρίπτουν μια χερσαία ξένη επέμβαση.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Άχμεντ Ελ-Χάσι, δήλωσε: «Η επιτροπή απορρίπτει το να έρθουν επιτόπου ξένα στρατεύματα, όμως ενθαρρύνουμε το βομβαρδισμό του στρατού του Καντάφι».
Ο Ελ-Χάσι τόνισε ότι οι εξεγερμένοι έχουν στόχο να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, όμως θέλουν να το πράξουν χωρίς ξένη επιθετική δράση.
(πηγή: Le monde)
Την ίδια ώρα, η πληροφορία περί θανάτου του γιου του Καντάφι, Χάμις, παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Το θάνατο ενός από τους γιους του Καντάφι μετέδωσαν αραβικά ΜΜΕ, πηγές όμως της λιβυκής κυβέρνησης διαψεύδουν την πληροφορία.
Πρόκειται για τον Χάμις, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι και κάποιοι από τους συγγενείς του.
Σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ, ο Χάμις Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από σύντομη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Τρίπολης. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Arabian Business, κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση.
Ο Χάμις ηγούνταν της 32ης ταξιαρχίας που επιχειρούσε κατά των δυνάμεων των εξεγερμένων.
Πρόκειται για τον έκτο κατά σειρά γιο του Λίβυου ηγέτη, από τα συνολικά επτά παιδιά του. Είχε αποφοιτήσει από τη στρατιωτική ακαδημία της Τρίπολης, ενώ είχε εκπαιδευτεί περαιτέρω στη στρατιωτική ακαδημία της Μόσχας.
Κυβερνητική πηγή σχολίασε συγκεκριμένα ότι πρόκειται για «ανόητες πληροφορίες».

 
Άμαχοι ως ανθρώπινες ασπίδες
Πηγές των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα μεταφέρουν αμάχους από κοντινές πόλεις για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.
Η πληροφορία, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Reuters, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.
Για το ζήτημα των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς, ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Φρανσουά Μπαρουέν, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θανάτους αμάχων εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών των διεθνών δυνάμεων.
Στο ίδιο θέμα, η παρουσία αμάχων οδήγησε και τη βρετανική πολεμική αεροπορία να ακυρώσει τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μία από τις δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της Λιβύης.
"Την ώρα που οι Tornado GR24 της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας πλησίαζαν το στόχο, πληροφορίες έκαναν λόγο για την παρουσία κάποιων αμάχων στην περιοχή. Κατά συνέπεια, ελήφθη η απόφαση να μην επιτεθούμε", αναφέρει η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Η απόφαση αυτή "υπογραμμίζει τη δέσμευση της Βρετανίας να προστατεύσει τους άμαχους", τονίζει το υπουργείο, εντάσσοντας τις βρετανικές επιθέσεις στο πλαίσιο της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Νέες κυρώσεις από την Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νέες κυρώσεις σε βάρος λιβυκών χρηματοπιστωτικών «οντοτήτων» και κυβερνητικών αξιωματούχων.
Οπότε, προστίθενται 11 νέα πρόσωπα στον κατάλογο των 27 ατόμων, η περιουσία των οποίων ήδη είχε «παγώσει». Επιπλέον, έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Προς το παρόν, η Ε.Ε. δεν έχει επιβάλει κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Λιβύης, παρά την απόφαση του ΟΗΕ για κυρώσεις σε βάρος της κρατικής πετρελαϊκής National Oil Company (NOC).
Σκεπτικισμός για τις αεροπορικές επιδρομές
Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έχουν διακοπεί, όμως τις πρωινές ώρες χτύπημα από πύραυλο δέχτηκε το διοικητικό κτίριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, που αποτελούσε κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων.
Παράλληλα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι η εξόντωση του Μουαμάρ Καντάφι.
Στην Ευρώπη μεγαλώνει ο σκεπτικισμός για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως εκφράστηκε από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Ταυτόχρονα, η Βρετανία, η Φινλανδία και η Ισπανία απορρίπτουν τις επικρίσεις και προασπίζονται την εφαρμογή της απόφασης.
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές του πρακτορείου Reuters.
Τη συνεδρίαση αποφάσισε η Κίνα, ως πρόεδρος του συμβουλίου το συγκεκριμένο μήνα, απαντώντας στην επιστολή της Λιβύης αλλά και το αίτημα της Ρωσίας, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.
Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε επισημάνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει υποχρέωση να σταματήσει την «επίθεση κατά της Λιβύης από δυτικά αεροπλάνα και πυραύλους».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλεσε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ως «ελαττωματικό και λανθασμένο», παρομοιάζοντάς το με μεσαιωνικές προσκλήσεις για σταυροφορίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Πηγή: Newsbomb.gr

Share