Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Νέος βομβαρδισμός της πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας - Δείτε τα βίντεο!


Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας ...της Λιβύης.

64 νεκροί από τις συμμαχικές επιθέσεις την Κυριακή
Εξήντα τέσσερις άθρωποι σκοτώθηκαν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Καντάφι, σύμφωνα με το BBC.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω του ναυάρχου Mike Mullen, αμφισβητούν τους θανάτους, ενώ η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί από τις συμμαχικές επιθέσεις και κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ “να σταματήσουν την αδιάκριτη χρήση βίας”, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών έχουν ήδη χτυπηθεί μη στρατιωτικοί στόχοι σε τουλάχιστον 3 πόλεις.

"Δεν είναι στόχος μας ο Καντάφι"

"Δεν είναι στόχος μας ο Καντάφι", δήλωσε ο ναύαρχος Γουίλιαμ Κόρτνει, κατά την ενημέρωση του Αμερικανικού Πενταγώνου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Σε ερώτηση σχετικά με τα αντιαεροπορικά πυρά στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στην κατοικία του λίβυου ηγέτη, ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον "κατάλογο των στόχων" των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί κανένα πολεμικό αεροσκάφος της συμμαχίας από τις επιθέσεις της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των πολιτών.

Ο αντιναύαρχος ανέφερε ότι η λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα έχει υποστεί "σοβαρά πλήγματα" γεγονός που επιτρέπει την αποτελεσματική δημιουργία της ζώνης ενέριου αποκλεισμού.

Λίγο νωρίτερα, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες για άμεση κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα αργά το απόγευμα (21.00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στρατιωτικός εκπρόσωπος της Λιβύης.

Η ενέργεια αυτή ήρθε ως απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ενωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε "την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι είπε οτι συνολικά οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, το Κατάρ αποφάσισε να μετάσχει με τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη του στη δυτική στρατιωτική συμμαχία που επιχειρεί, ανακοινώθηκε σπό τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τισιέρ.

Την είδηση επιβεβαίωσε και αμερικανός ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εκπομπή του CBS "Face the Nation".

Το μεσημέρι, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με σημερινές μαρτυρίες κατοίκων, .

"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι (οι ελεύθεροι σκοπευτές) ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.

"Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".

Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι "αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες".

Από την πλευρά του, ο Μοαμάρ Καντάφι, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι "Προετοιμαζόμασταν για έναν μακρύ πόλεμο και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας".

Ο Λίβυος συνταγματάρχης είπε ότι ο λαός του έχει πλέον τα όπλα να νικήσει τις δυτικές δυνάμεις , που παρομοίωσε με τρομοκράτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας, θα την υπερασπιστούμε και θα την ελευθερώσουμε".

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το ηχητικό μήνυμα του Καντάφι χωρίς όμως να προβάλει καμμιά φωτογραφία ή εικόνα του .



Εχθές, μετά τις πρώτες απογευματινές επιθέσεις των συμμάχων. ο Καντάφι κάλεσε τους Λίβυους να οπλιστούν για να πολεμήσουν σε μια νέα επανάσταση τους "σιωνιστές" και τους "εποικιστές σταυροφόρους" και  δήλωσε ότι "η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης".

Τουλάχιστον 64 νεκροί από τους βομβαρδισμούς

Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.

"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Δείτε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό πεντάγωνο από την εκτόξευση τόμαχοκ 



"Η Αυγή της Οδύσσειας"

Το Αμερικανικό Ναυτικό εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με την κωδική ονομασία "Η Αυγή της Οδύσσειας". Με 112 αμερικανικούς πυραύλους η νύχτα έγινε μέρα στη Λιβύη.

Το πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι με πυραύλους τόμαχοκ έπληξε 20 στόχους, προκειμένου να διευκολύνει την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας.

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει, επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης.

Βρετανικά μαχητικά Tornado βομβάρδισαν τη Λιβύη

Βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά τύπου Tornado εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσαν την Κυριακή αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF, (βασιλική πολεμική αεροπορία) άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

“Ισχυρό πλήγμα υπέστη η αεράμυνα του Καντάφι”

Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν "χτυπηθεί σφοδρά" από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη το Σάββατο, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας.

"Τα συστήματα αεράμυνας του Καντάφι έχουν χτυπηθεί σφοδρά. Είναι νωρίς να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν αυτός κι οι χερσαίες δυνάμεις του αντιδρώντας στα πλήγματα", είπε η πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη από αεροσκάφη "των σταυροφόρων του εχθρού".

Nωρίτερα, γαλλικά μαχητικά κατέστρεψαν τέσσερα λιβυκά τεθωρακισμένα οχήματα που ανήκουν στις κυβερνητικές δυνάμεις κατά τις αεροπορικές τους επιδρομές κοντά στην Βεγγάζη, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, Λοράν Τεσέρ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος στόχος των γαλλικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Λιβύη, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών επετεύχθη με την καταστροφή ενός στρατιωτικού οχήματος περίπου στις 18.45 ώρα Ελλάδας.

Όπως ανέφερε, στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρούν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την ανατολική πόλη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αναχωρήσει για τη Λιβύη το πρωί της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, πρόκειται να συσταθεί αμέσως επιτελικό κέντρο της κεντρικής διοίκησης για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να συμμετέχουν στη Συμμαχία με 24 αεροσκάφη, ενώ το Κατάρ με 4 ή 6.

Δείτε την προετοιμασία των γαλλικών πληρωμάτων λίγο πριν την επιχείρηση στη Λιβύη:



Διάγγελμα Σαρκοζί 

Μετά τη λήξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής, σε διάγγελμα του, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί έστειλε μήνυμα στον Μουαμάρ Καντάφι για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Νικολά Σαρκοζί είπε ότι συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ήδη παρεμποδίζουν τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη.

Ο Γάλλος προεδρός είπε ότι ο Καντάφι αγνόησε το διεθνές τελεσίγραφο για τον τερματισμό της βίας και ότι είναι καθήκον να στηρίξουμε τον αραβικό λαό.

"Πρέπει να δράσουμε", όπως δήλωσε, "σε συνεργασία με τα αραβικά κράτη για να τερματίσουμε την "δολοφονική παράνοια" στη Λιβύη"

Ο Ν. Σαρκοζί υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι θα τερματιστούν όταν και ο ίδιος τερματίσει τις δικές του επιχειρήσεις.



Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι η διεθνής κοινότητα θα ενεργήσει επειγόντως για να προφυλάξει τους λίβυους αντικαθεστωτικούς από την επιθετικότητά του εάν δεν σταματήσει η απο μέρους του βία.

"Η συναίνεσή μας είναι πολύ ισχυρή και η απόφασή μας σαφέστατη. Οι πολίτες της Λιβύης θα πρέπει να προστατευθούν και στην περίπτωση που δεν τερματιστεί αμέσως η βία εναντίον των πολιτών, η συμμαχία μας είναι έτοιμη να ενεργήσει επειγόντως" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τϋπου με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Κάμερον: Ο Καντάφι το προκάλεσε

Την ανάγκη για ανάληψη άμεσους δράσης στη Λιβύη εξέφρασε από το Παρίσι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο Καντάφι άφησε αυτό να συμβεί. Είπε ψέματα στη διεθνή κονότητα. Υποσχέθηκε κατάπαυση του πυρός και δεν το τήρησε. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η σκέψη μας είναι με αυτούς που θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώζουν τις ζωές άλλων. Είναι προτιμότερο να πάρουμε το ρίσκο και να δράσουμε, παρά να επωμιστούμε τις συνέπειες της απραξίας μας, που δεν είναι άλλες από τη σφαγή των πολιτών», δήλωσε ο Κάμερον.

Παπανδρέου: Η διεθνής κοινότητα έδειξε αποφασιστικότητα

Μετά το τέλος της Συνόδου στο Παρίσι, για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «Η σημερινή συνάντηση έδειξε την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, ειδικότερα βεβαίως για την προστασία ανθρώπινων ζωών στη Λιβύη και βεβαίως την ανάγκη της εφαρμογής μίας εκεχειρίας.

Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος στη Λιβύη ότι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις και ότι θα εφαρμοστεί η εκεχειρία αυτά διαψεύδονται από την πραγματικότητα, από τις πράξεις τους, πράξεις βίας. Γι’αυτό και θα κινηθεί η διεθνής κοινότητα για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων».

Τέλος στις εχθροπραξίες ζητά Αφρικανική Ένωση 

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή.

Μετά το πέρας συνάντησης που είχαν στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, τα μέλη της επιτροπής, η οποία αποτελείται από αρχηγούς αφρικανικών κρατών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν "τη συνεργασία των λιβυκών αρχών για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιβυκό λαό".

Οι Αφρικανοί ηγέτες ζητούν επίσης "την προστασία των ξένων υπηκόων συμπεριλαμβανομένων των αφρικανών μεταναστών εργατών που ζουν στη Λιβύη", καθώς και την "έγκριση και εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη των αιτίων της σημερινής κρίσης".

Η επιτροπή εκφράζει τη λύπη της "επειδή δε θα μπορέσει" να μεταβεί σήμερα στη Λιβύη όπως επιθυμούσε και είχε ανακοινώσει, καθώς δεν της επετράπη από τη διεθνή κοινότητα να το πράξει".

Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

Τη λύπη της για τους βομβαρδισμούς εξέφρασε η Κίνα

Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ετοιμάζεται και η Τουρκία για Λιβύη

Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών.

"Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό", ανέφερε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: Real.gr

Share