Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκροί σε ακτή - Το τσουνάμι παρέσυρε τρένο!

Διακόσια έως 300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη νομαρχία Μιγιάτζι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. 

Το Jiji μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών, μετά το πέρασμα του παλιρροϊκού κύματος που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο λιμάνι Οφουνάτο, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα, αγνοείται η τύχη των επιβατών ενός επιβατικού τρένου που ...

εξαφανίσθηκε μετά το τσουνάμι που έπληξε τη νομαρχία του Μιγιάγκι (βορειοανατολική Ιαπωνία), έπειτα από σφοδρό σεισμό, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.



Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Ιαπωνία ήταν μεγέθους 8,9 ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Είναι ο ισχυρότερος σεισμός στην ιστορία από το 1900. Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δείτε πως κατέγραψαν οι Ιάπωνες τη στιγμή του σεισμού:







Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία, κ. Νικόλαος Τσαμαδός, μετά τον σεισμό προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους 300 Έλληνες που ζουν στη χώρα. Όσους μπόρεσε να βρει ήταν καλά στην υγεία τους, καθώς τα προβλήματα στις τηλεποικινωνίες είναι μεγάλα.





Ο χάρτης με την πρόβλεψη για το τσουνάμι

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ένα πλοίο που μετέφερε εκατό επιβάτες παρασύρθηκε από το τσουνάμι και οι επιβάτες αγνοούνται.



Σύμφωνα με το Sky News, εκατομμύρια σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα.



Η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα στην πλευρά του Ειρηνικού διακόπηκε αυτομάτως μετά τον σεισμό, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετά τον μεγάλο σεισμό, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo. Ωστόσο καμιά διαρροή ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων αυτών ούτε σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές δεν ανιχνεύτηκε τις ώρες που ακολούθησαν τους ισχυρότερους μετασεισμούς. Διακόπηκε αυτόματα η λειτουργία σε συνολικά 11 αντιδραστήρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας.

Η εταιρία Tohoku Electric Power που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα και επίσης το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, βορείως του Τόκιο, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν ανιχνευτεί προβλήματα στις εγκαταστάσεις. 

Ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός Κασιουαζάκι-Καρίουα που διαχειρίζεται στην κεντρική νομαρχία Νιγκάτα, η οποία απέχει αρκετά από το επίκεντρο του σεισμού. Ούτε η εταιρία Hokkaido Electric Power κατέγραψε προβλήματα στις εγκαταστάσεις της.

Στο μεταξύ η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, ανέφερε ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

«Τα τέσσερα Ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια», ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοινωθέν της.

 Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο, από το τσουνάμι 10 μέτρων που έπληξε το λιμάνι Σεντάι στη βόρεια Ιαπωνία, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Παρακολούθησης του Ειρηνικού, "ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές κοντά στο επίκεντρο σε λίγα λεπτά και τις πιο απομακρυσμένες ακτές σε λίγες ώρες".  Το Κέντρο προειδοποίησε επίσης ότι ένα τσουνάμι μπορεί να αποτελείται από σειρές κυμάτων, με απόσταση από πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα μεταξύ τους και ότι το πρώτο κύμα είναι πιθανόν να μην είναι το ισχυρότερο.

Με δηλώσεις του στον Realfm 97,8 ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει τεράστια σεισμική ακολουθία που ίσως καταγράφεται για μήνες ή και χρόνια στην Ιαπωνία. «Με σεισμό πάνω από 8 Ρίχτερ η γη πάλλεται όπως η καμπάνα» είπε ο Άκης Τσελέντης που υποστήριξε ότι ένας τόσο ισχυρός σεισμός επηρεάζει όλη την υφήλιο και δεν αποκλείεται «κάποια ώριμα ρήγματα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη να οδηγηθούν σε διάρρηξη».
Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.


Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή. Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα "έπλεαν" στο λιμάνι της Ιουάτε.
Τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο της πόλης Ιισιχάρα στην περιοχή του Τόκιο, μετά τον σεισμό, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία τυλιίχτηκε στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

Κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό κι έξι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.
Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε δεκάδες τραυματισμούς όταν η οροφή ενός κτιρίου κατέπεσε και πλάκωσε ανθρώπους που γιόρταζαν σε τελετή αποφοίτησης.
Οι συνεχείς μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τα κτίρια, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν.

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, ενώ κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν τις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό.
Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής.

Πηγή: Real.gr

Share