Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στέλιος Καλαθάς: "Θέλω να πιστεύω πως θα βγεί απο τη φυλακή ο Μπέλλος" - Διαβάστε τη συνέντευξη του τηλεοπτικού "Μπέλλου" των "Μυστικών της Εδέμ"!!


Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική; 
Το αποφάσισε η υποκριτική να σου πω την αλήθεια. Είμαι από 11 χρονών σε θεατρικές ομάδες. Από πολύ μικρός ζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου και δεν ξύπνησα μια μέρα να πω "Α θέλω να γίνω ηθοποιός"
Έχουν έρθει στη ζωή μου τα πράγματα μόνα τους. Ακόμα και στη δραματική σχολή βρέθηκα χωρίς να είναι απόφασή μου πρωταρχική. Δηλαδή σπούδασα πρώτα οικονομικά και με είδε η διευθύντρια μία δραματικής σχολής και με φώναξε με υποτροφία να παρακολουθήσω τη δραματική σχολή. 


Οι γονείς σας πως αντέδρασαν όταν τους είχατε πει την απόφασή σας να γίνετε ηθοποιός; 
Επειδή δεν υπήρξε ...
απόφαση, από 11 χρονών είμαι σε θεατρικές ομάδες, σε θιάσους έπαιζα, ήρθαν όλα μόνα τους, δεν άλλαξε κάτι στη ζωή μου. Δηλαδή δεν είπα τελειώνοντας το Λύκειο "Α θα γίνω ηθοποιός"
Οπότε τους ήταν λίγο φυσιολογικό όλο αυτό. 


Προτιμάτε θέατρο, σινεμά η τηλεόραση; 
Θέατρο βεβαίως, θέατρο. Είναι η κορωνίδα των τεχνών το θέατρο. Και εκεί βέβαια μπορεί να ξεδιπλώσει και ο κάθε ηθοποιός το ταλέντο του. 


Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε ότι συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο ηθοποιό; 
Κατά αρχήν το πάθος για τη τέχνη. Το πάθος του για έκφραση. Το όποιο ταλέντο μπορεί να διαθέτει και τέλος δουλειά. Πρόβα και πάλι πρόβα. 


Θεωρείτε ότι κάποιος γεννιέται ηθοποιός η γίνεται; 
Νομίζω γεννιέσαι. Γεννιέσαι καλλιτέχνης γενικά. 


Ποια ήταν η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή στη καριέρας σας μέχρι σήμερα; 
Η καλύτερη ήταν όταν είχα τη τιμή να παίξω το Θεό Απόλλωνα στην "Ορέστια" σε σκηνοθεσία του Γιώργου του Μιχαηλίδη. Και χειρότερη δεν μπορώ να θυμηθώ γιατί ακόμα και σε κακές δουλειές όταν είναι ένας ηθοποιός παίρνει πράγματα ακόμα και από μία κακή δουλειά και κάποιες πιο μέτριες δουλειές που μπορεί να είχα τύχει , άρα δεν μπορώ να πω ότι ήτανε κάτι πολύ άσχημο. 


Από τους ρόλους που έχετε ενσαρκώσει μέχρι στιγμής ποιος ήταν αυτός που είχε τα περισσότερα κοινά στοιχεία με το πραγματικό σας χαρακτήρα; 
Ο Βενέδεικτος στο "Πολύ κακό για τίποτα" του Σαίξπηρ. 


Κάποιος τηλεοπτικός ρόλος υπήρχε; 
Όχι γιατί συνήθως με φωνάζουν για να κάνω ρόλους πιο ήπιων χαρακτήρων, ενώ στη ζωή μου είμαι πολύ πιο δυναμικός. Θα σου έλεγα ο Μπέλλος, αλλά ο Μπέλλος έχει αποδειχτεί ότι είναι κακούλης και λίγο τομάρι οπότε δεν έχω πολλά κοινά στοιχεία. 


Στα "Μυστικά της Εδέμ" που συμμετέχετε αφού αναφέρατε και το Μπέλλο, που πιστεύετε ότι οφείλετε η επιτυχία της συγκεκριμένης σειράς; 
Καταρχήν το σενάριο που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου με όλες αυτές τις ανατροπές που γίνονται συνέχεια και στο πολύ σωστό casting. Θεωρώ ότι ο κάθε ηθοποιός που συμμετέχει του πάει απόλυτα ο ρόλος για τον οποίο έχει επιλεγεί και στη παρεΐστικη ατμόσφαιρα που έχουμε στο στούντιο


Μπορείτε να μας πείτε κάποια εξέλιξη από την "Εδέμ" που θα έχει ο ρόλος σας, ο Μπέλλος; 
Κοίταξε, προς το παρόν είναι στη φυλακή, καταστρώνει σχέδια εξόντωσης της Νταίζης μέσα από την φυλακή. Βάζει ανθρώπους να τη "φάνε" και δεν της δίνει με τίποτα διαζύγιο. Είναι κάποιες σκηνές που θα δείξει τώρα που έρχεται και μου ζητάει διαζύγιο κλπ και εγώ δεν της το δίνω με τίποτα για τιμωρία


Θα βγει από τη φυλακή ο "Μπέλλος" σε κάποια στιγμή η όχι; 
Θέλω να πιστεύω ότι θα βγει. 


Τα παιδιά σου θα ήθελες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό; 
Δεν είναι τώρα κάτι που σκέφτομαι. Όταν έρθουν παιδιά θα πάρω και αυτή την απόφαση, δεν ξέρω όμως. Είναι κάτι το οποίο είναι σίγουρα ενδιαφέρον, κάνεις ένα χόμπι, το οποίο στη πορεία αν καθιερωθείς και εξελιχθείς είναι το επάγγελμα σου. Υπάρχουν τα θετικά, υπάρχουν τα αρνητικά. Θα δείξει. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι μέχρι στιγμής. 


Η οικονομική κρίση που υπάρχει γενικότερα επηρεάζει τους ηθοποιούς και εσάς προσωπικά; 
Πάρα πολύ. Είμαστε ένας κλάδος που μας επηρεάζει από τους πρώτους. Σταματήσανε να γίνονται σίριαλ στη τηλεόραση. Τα θέατρα κάνουν όλο και πιο φτηνές παραγωγές με λίγους ηθοποιούς πια. Είναι η χρονιά των μονολόγων φέτος. Βεβαίως και επηρεαζει και είναι κάτι που δε σου κρύβω με ανησυχεί ιδιαίτερα. 


Γενικότερα στη ζωής σας εκτός του επαγγελματός σας, σας έχει επηρεάσει; 
Ναι με επηρεάζει, βεβαίως. Και σαν σκέψη μόνο. Επειδή ασχολούμαι πολύ και με τη διαφήμιση, κάνω και πολλά ντοκιμαντέρ και πολλές αφηγήσεις και μεταγλωτίσεις. Όλα αυτά έχουνε ψιλοκοπεί πια, έχουνε παγώσει. 


Στο θέμα με τις μεταγλωτίσεις θα ήθελα να έρθουμε λίγο. Είστε πολλά χρόνια στην μεταγλώτιση και έχετε δανείσει τη φωνή σας σε πολλούς ήρωες. Μιλήστε μας λίγο για αυτή σας την εμπειρία. 
Ναι έχω κάνει πολλούς ήρωες της Disney. Έχω κάνει τον αστυνόμο Σαΐνι για πολλά χρόνια. Τώρα για παράδειγμα είμαι στο Mαστοράκο της Disney που έχει και αυτό μεγάλη επιτυχία, αλλά αυτό που αγαπώ ιδιαίτερα στο χώρο της μεταγλώτισης και της αφήγησης είναι τα ντοκιμαντέρ που κάνω, που αφηγούμαι διάφορα ντοκιμαντέρ National geographic και στην ΕΤ 3 και είναι κάτι που το κάνω με πολύ αγάπη και πιστεύω ότι μαθαίνω και πολλά πράγματα μέσα από αυτό


Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω τι θα αλλάζατε από τη καριέρα σας; 
Νομίζω τίποτα. Είμαι ευχαριστημένος για αυτό το δρόμο που έχω πάρει. Έχω δουλέψει με πάρα πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες και είμαι περήφανος για αυτό, με το Μίνω το Βολανάκη, με τον Μιχαηλίδη που σου είπα πριν. Με πολλούς, με πολλούς. Πρόλαβα δηλαδή τους μεγάλους δασκάλους του ελληνικού θεάτρου και δούλεψα μαζί τους. Ντάξει λάθη σαφώς έχουνε γίνει αλλά με αυτά τα λάθη μας προχωράμε μπροστά, άλλωστε είμαι από τους ανθρώπους που πάντα κοιτάνε μπροστά. Δεν θα κάτσω να μιζεριάσω και να αναλύω τα λάθη που είχα κάνει


Οικογένεια έχετε; 
Όλοι οι άνθρωποι έχουν οικογένεια. (γέλια) 


Εννοώ είστε παντρεμένος; 
Όχι, όχι. 


Σκέφτεστε να παντρευτείτε; 
Ναι βέβαια το σκέφτομαι. Αλλά όχι σε μέρες κρίσης. Να περάσει λίγο η κρίση και μετά. Πέρα από την οικονομική κρίση υπάρχει και η κρίση συναισθημάτων πια στις μέρες μας. 


Μάλιστα. Άρα υποθέτω ότι ούτε παιδιά έχετε. 
Όχι, όχι. 


Στην περίπτωση που είχατε παιδιά θα θέλατε να ακολουθήσουν τα επαγγελματικά σας βήματα; 
Ξερεις τι γίνεται; Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί για να κάνει θέατρο και ζει μέσα από το θέατρο και ανασαίνει μέσα από το θέατρο, αν τον πάρεις και τον βάλεις ας πούμε σε ένα ταμείο τράπεζας θα μαραζώσει, θα είναι δυστυχής. Άρα αν είχα λοιπόν ένα παιδί που έβλεπα ότι το θέλει, ότι είναι μες το αίμα του βεβαίως και θα το παρακινούσα. Αν έβλεπα ότι δεν το έχει θα προσπαθούσα με κάποιο τρόπο να τον αποτρέψω


Φέτος που εμφανίζεστε; 
Είμαι στα "Μυστικά της Εδέμ", και παρουσιάζω την εκπομπή της auto marin με τα αυτοκίνητα και έχω δύο ομάδες που σκηνοθετώ εδώ και 6 χρόνια και ετοιμάζω τους "Χάρτινους ήρωες" του Τσέχωφ. 


Έχω μάθει ότι διδάσκετε και κάποια σεμινάρια. Πείτε μας λίγο για αυτή σας τη δραστηριότητα. 
Ναι όντως διδάσκω κάποια σεμινάρια εδώ και μερικά χρόνια. Είναι μία μέθοδος υποκριτικής που ονομάζεται "Συναισθηματική διαλεκτική". Είναι κάποια σεμινάρια λοιπόν που μαθαίνουμε μέσα από απλές ασκήσεις να ενεργοποιούμε τα επτά βασικά μας συναισθήματα, μετά να τα ελέγχουμε γιατί εκεί τη παθαίνουμε οι άνθρωποι, δεν έχουμε μάθει να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και μετά έρχεται το θεατρικό κείμενο, η ορθοφωνία, η γλώσσα σώματος και όλο αυτό καταλήγει να γίνει τέχνη. Αλλά αυτά τα σεμινάρια δεν απεθύνονται σε ανθρώπους μόνο που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί. Οι μαθητές μου δηλαδή είναι άνθρωποι που θέλουνε να δουλέψουνε με τον εαυτό τους πρώτα. Βοηθάει το καθένα σε προσωπικό επίπεδο καταρχήν και όχι σε επαγγελματικό αν θέλουν να γίνουν ηθοποιοί. 


Τέλος να σας ρωτήσω ποια είναι η συμβουλή που έχετε να δώσετε στους νέους ηθοποιούς που ξεκινάνε τώρα τη καριέρα τους; 
Ότι είναι μία δουλειά που θέλει πολλές ώρες διαβάσματος, πολύ ιδρώτα πάνω στο σανίδι και πολύ πρόβα. Αυτό είναι ηθοποιός. Και να μην μπερδεύουνε τους ηθοποιούς με τους τηλεοπτικούς σταρ, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στα νέα παιδιά και το αντιμετωπίζω και εγώ στους μαθητές μου.





Ευχαριστούμε θερμά για την άδεια αναδημοσίευσης της συνέντευξης τους:
hellasgr.net , "Λευκή Νεραϊδα"
Share