Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ποιον μετέφερε το Φάλκον του Καντάφι;;;

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera τρία από τα ιδιωτικά αεροσκάφη του Μουαμάρ Καντάφι απογειώθηκαν σήμερα από στρατιωτικό αεροδιάδρομο κοντά στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Φάλκον του Μουαμάρ Καντάφι προσγειώθηκε στο Κάιρο. Αιγύπτιος αξιωματούχος του αεροδρομίου ανέφερε στο πρακτορείο ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ο ....

επικεφαλής της Λιβυκής Αρχής Προμηθειών και Επιμελητειακής Υποστήριξης, υποστράτηγος Abdel Rahman Ben Ali al-Sayyid al-Zawy.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Al Jazeera, τρία αεροσκάφη του Λίβυου ηγέτη απογειώθηκαν από την Τρίπολη με τρεις διαφορετικούς προορισμούς, πιθανώς τη Βιέννη, την Αθήνα αλλά και το Κάιρο. «Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να επιβαίνει σε αυτά τα αεροσκάφη» είπε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera και σημείωσε ότι παρακολουθούνται από το ΝΑΤΟ και έχουν ήδη κάνει πτήσεις σε Ιορδανία και Λευκορωσία.

Ωστόσο, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν ότι υπάρχει αεροσκάφος του Λίβυου ηγέτη που κατευθύνεται στην Αθήνα. 
Νωρίτερα το Φάλκον που προσγειώθηκε στο Κάιρο είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών, ενώ ο πιλότος αρνήθηκε ότι μεταφέρει αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγή από την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο πρόκειται για το αεροσκάφος τύπου Φάλκον 900 των Λιβυκών Αερογραμμών που συνήθως μεταφέρει υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Ο πιλότος κατέθεσε σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη στο Κάιρο. Το αεροσκάφος πέρασε νοτιοδυτικά της Κρήτης πριν από μία ώρα και τώρα θα πρέπει τώρα να προσγειώνεται στο Κάιρο» είπε η πηγή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις 11:20 το αεροσκάφος, το οποίο είχε απογειωθεί από την Τρίπολη, εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, στη θέση Άγκνους. Η θέση αυτή βρίσκεται στη Μεσόγειο, στο σημείο όπου τελειώνει το FIR Αθηνών, και αρχίζει το FIR της Μάλτας. Το αεροσκάφος πέταξε επί 14 λεπτά στον ελληνικό εναέριο χώρο και στις 11:34 βγήκε από τη θέση Σαλούν, που βρίσκεται εκεί, όπου τελειώνει το FIR Αθηνών και αρχίζει το FIR της Αιγύπτου.

Ο πιλότος του αεροσκάφους κατέθεσε κανονικά, ως όφειλε, σχέδιο πτήσης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λέγοντας ότι απογειώθηκε από την Τρίπολη της Λιβύης και είχε προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιους είχε επιβάτες. Στις περιπτώσεις που ο πιλότος έχει υποβάλει κανονικά σχέδιο πτήσης δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρει τους επιβαίνοντες.

Η είδηση με το αεροσκάφος του Καντάφι κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ, καθώς ο Λίβυος ηγέτης έχει λάβει τελεσίγραφο 72 ωρών από την αντιπολίτευση για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Αποικιοκρατική συνωμοσία βλέπει ο Καντάφι

Νέες κατηγορίες και απειλές του Λίβυου ηγέτη που προειδοποίησε ότι ο λαός θα πάρει τα όπλα εναντίον των δυτικών δυνάμεων. 

Μετά την Αλ Κάιντα, που ο Λίβυος ηγέτης κατηγόρησε πρόσφατα ότι υποκινεί την εξέγερση στη χώρα, σειρά είχαν οι Δυτικοί. Αυτή τη φορά ο Μουαμάρ Καντάφι κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των Δυτικών και ειδικά του Παρισιού, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, ο Καντάφι απάντησε: «Θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία».

Την ίδια στιγμή με συνέντευξη του στην τουρκική κρατική τηλεόραση που μεταδόθηκε σήμερα ο Λίβυος ηγέτης προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης. «Εάν λάβουν μια τέτοια απόφαση αυτό θα είναι χρήσιμο για τη Λιβύη, διότι ο λαός της θα δει την αλήθεια, ότι αυτό που θέλουν είναι να πάρουν τον έλεγχο της Λιβύης και να κλέψουν το πετρέλαιό της».

«Τότε ο λαός της Λιβύης θα πάρει τα όπλα εναντίον τους» υπογράμμισε ο Μουαμάρ Καντάφι, που έχει λάβει τελεσίγραφο 72 ωρών από την αντιπολίτευση για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού χωρίς την στήριξη του ΟΗΕ


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη νομιμότητα επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Την ώρα που η εντολή για ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη από τον ΟΗΕ παραμένει αβέβαιη οι χώρες που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άλλη μορφή στρατιωτικής επέμβασης, δηλαδή ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία, μελετούν την πιθανότητα κάποιας άλλης διεθνούς στήριξης, υπογράμμισαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστηρίζουν πως η διεθνής υποστήριξη θα μπορούσε να έρθει από περιφερειακά όργανα, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση ή η ΕΕ και υπενθυμίζουν πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Σερβία το 1999 έγιναν χωρίς την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού, οι ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη και ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, επισημαίνει η εφημερίδα.

Χθες Τρίτη αξιωματικοί του ΝΑΤΟ άρχισαν να ενημερώνουν τις κυβερνήσεις για τις προτεινόμενες λύσεις που θα παρουσιαστούν στους υπουργούς Άμυνας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει ευρεία διεθνή υποστήριξη. 

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε χθες Τρίτη ότι η απόφαση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού δεν πρέπει να αποτελεί πρωτοβουλία μόνο των ΗΠΑ. 

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα πως η Ιταλία προτίθεται να διαθέσει τις αεροπορικές βάσεις της για τον εναέριο αποκλεισμό της Λιβύης αν η επιβολή του υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο «Χρειαζόμαστε κάποιο σημάδι από την περιοχή ότι η ενέργεια αυτή είναι ευπρόσδεκτη».



Πηγή: Real.gr
Share