Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πιέζεται ο Καντάφι-Κερδίζουν έδαφος οι αντικαθεστωτικοί!

Τα σύνορα της Λιβύης με το νότιο τμήμα της Τυνησίας ενίσχυσαν στρατιωτικοί που πρόσκεινται στο καθεστώς Καντάφι, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.


 Ο μεθοριακός σταθμός του Ουάσεν, ο οποίος από την Κυριακή είχε εγκαταλειφθεί από τον στρατό και την αστυνομία, ενισχύθηκε σημαντικά, σύμφωνα με τρεις αυτόπτες μάρτυρες που επέστρεψαν από τα σύνορα.

"Είδα περίπου είκοσι στρατιωτικούς στο Ουάσεν όπου ... χθες δεν υπήρχε κανένας. Πρόκειται για στρατιώτες του τακτικού στρατού. Ορισμένοι φορούσαν ένα πράσινο μαντήλι στο λαιμό. Ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Δεν υπήρχαν τεθωρακισμένα" ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 



"Όταν αναχωρούσαμε προς τη λιβυκή έρημο, είδαμε δύο οχήματα παντός εδάφους να κατευθύνονται προς το Ουάσεν μεταφέροντας περίπου σαράντα στρατιώτες", προσέθεσε ο ίδιος, τις δηλώσεις του οποίου επιβεβαίωσαν οι δύο άλλοι.

Κυρώσεις και από την ΕΕ


«Πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των εταιριών που συνδέονται με το καθεστώς Καντάφι εξετάζει η ΕΕ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες. Οι ενέργειες αυτές προστίθενται στις κυρώσεις που αποφασίστηκαν τη Δευτέρα.
"Μελετούμε το θέμα" σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είπε μια ευρωπαία διπλωμάτης.


Στη Βρετανία, ο όμιλος Pearson, πρώτος στον κόσμο στις σχολικές εκδόσεις και εκδότης των Financial Times, ανακοίνωσε ότι οι μετοχές που διέθετε η Λιβύη υποβλήθηκαν σε «πάγωμα». Η λιβυκή Investment Authority (LIA) κατέχει περίπου το 3,27% των μετοχών του βρετανικού ομίλου, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις "νομικές συμβουλές" που έλαβε ο Pearson οι μετοχές αυτού του επενδυτικού ομίλου εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων.
 

Συζητήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων


«Πρόκληση» χαρακτήρισε τη δημιουργία ζώνης απαγορεύσεων των πτήσεων στη Λιβύη ο αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επισημαίνοντας ότι η ζώνη προϋποθέτει την προηγούμενη καταστροφή της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας. 



"Η στρατιωτική μου άποψη είναι ότι αποτελεί μια πρόκληση. Θα επρόκειτο για μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν συνίσταται μόνο στο να πούμε στον κόσμο να μην πετούν αεροσκάφη" ανέφερε.
 

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έως ότου εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις. 

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Καλημέρα Αμερική" του δικτύου ABC, η Ράις σημείωσε επίσης ότι είναι ακόμη πρόωρο να συζητείται η παροχή υλικής υποστήριξης στους επικεφαλής των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του Καντάφι, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει σχηματιστεί μια ενωμένη αντιπολίτευση με σαφές περίγραμμα.

Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε ότι «ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι είναι ένας άνθρωπος πολιτικά νεκρός που δεν έχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία»



«Θεωρούμε πως, ακόμη κι αν ο Καντάφι καταφέρει τώρα να ελέγξει την κατάσταση, είναι ένας άνθρωπος πολιτικά νεκρός ο οποίος δεν έχει θέση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο», πρόσθεσε η πηγή αυτή, μέσω της οποίας η Ρωσία φαίνεται να καλεί για πρώτη φορά τον λίβυο ηγέτη να εγκαταλείψει την εξουσία. 
Ήδη από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ "είχε αντιδράσει αρνητικά στις ενέργειες των αρχών" εναντίον των αντιπολιτευομένων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βρετανία: Δεν αποκλείεται η στρατιωτική επιχείρηση 


Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, εάν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κάμερον μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Καντάφι, συμπεριλαμανομενου του BBC, στη οποία επέμεινε ότι οι συμπατριώτες του τον "αγαπούν", κατηγόρησε για την εξέγερση την αλ-Κάιντα και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ ούτε θα εγκαταλείψει τη Λιβύη.


Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στο Κοινοβούλιο: 

"Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του". Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν πιθανά σχέδια για μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μια επαρκή διεθνή συμφωνία.

"Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από το υπουργείο Άμυνας και από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να εξετάσουν με τους συμμάχους μας πιθανά τέτοια σχέδια". "Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του", τόνισε. 



"Εάν αρχίσει να αναλαμβάνει τέτοια δράση ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πολύ γρήγορα", πρόσθεσε. 


Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με το γάλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εξετάσουν διάφορες επιλογές, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη Λιβύη και όχι η στρατιωτική δράση για την απομάκρυνση του Μουάμαρ Καντάφι, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ναυτικές και αεροπορικές τους δυνάμεις προσεγγίζουν τη χώρα αυτή. Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε δύο αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό στην πόλη της Βεγγάζης, ο έλεγχος της οποίας είναι τώρα στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Το Παρίσι αναμένεται να στείλει περισσότερα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν. 



Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης για την απομάκρυνση του Καντάφι, ο Μπαρουέν είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2
"αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Η προτεραιότητα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια".
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι πολεμικά πλοία και αεροσκάφη τους προσεγγίζουν τη Λιβύη και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις του Καντάφι. 

"Είμαστε κατατρομοκρατημένοι με αυτό που συμβαίνει" στη Λιβύη, είπε ο Μπαρουέν. 
"Συντονιζόμαστε με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας".
Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής, ίσως εντός της εβδομάδας, για να συζητηθεί η εξέγερση στη Λιβύη. Καθώς οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται επί του Καντάφι, οι πιστές σε αυτόν δυνάμεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στο δυτικό μέρος της χώρας, σύμφωνα με κατοίκους, καθώς ο Λίβυος ηγέτης δίνει μάχη για να κρατηθεί στην εξουσία.
 

Η Αυστρία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι


Η Αυστρία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και άλλων συνεργατών του στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του λιβυκού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας (OeNB).

 "H OeNB δηλώνει ότι περί το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ σε λιβυκά κεφάλαια είναι κατατεθειμένα σε αυστριακούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Ποιο τμήμα αυτών σχετίζεται με άτομα τα οποία αφορούν οι κυρώσεις χρειάζεται αποσαφήνιση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Το συνολικό ύψος των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στην Αυστρία δεν είναι γνωστό. Πρέπει σε αυτά να περιληφθεί η ακίνητη περιουσία, κυρίως μία πολυτελής έπαυλη που διαθέτει στη Βιένη ένας από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ. Η Αυστρία καλλιέργησε προνομιακές σχέσεις με την Τρίπολη, κυρίως επί της πρωθυπουργίας του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Μπρούνο Κράισκι (1970-1983) , ο οποίος υποδέχθηκε τον συνταγματάρχη Καντάφι στη Βιένη το 1982, όταν αυτός ήταν απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα. 



Πιο πρόσφατα, οι καλές σχέσεις ανάμεσα στη Βιένη και την Τρίπολη διατηρήθηκαν χάρη στη φιλία του ιστορικού ηγέτη της αυστριακής άκρας δεξιάς Γεργκ Χάιντερ , που σκοτώθηκε το 2008, με τον Σάιφ αλ Ισλάμ, τότε φοιτητή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.
 

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στον Καντάφι
Δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι άνοιξαν πυρ χθες το βράδυ εναντίον περαστικών στην πόλη Μισράτα (ανατολικά της Τρίπολης), σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας έναν άλλον σοβαρά, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας. 



«Ένοπλοι υποστηρικτές του Καντάφι πυροβόλησαν περαστικούς από το όχημά τους. Δύο μάρτυρες και ένας σοβαρά τραυματισμένος εισήχθησαν στο συγκρότημα των κλινικών της Μισράτα», 150 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μάρτυρας, υπό τον όρο της ανωνυμίας. 


«Εξακολουθούν να πυροβολούν τους ανθρώπους», είπε, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί από το τηλέφωνο. 
«Οι κάτοικοι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της πόλης. Αλλά δεν είναι οπλισμένοι και είμαστε περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις του Καντάφι», σημείωσε.

Σήμερα 14η ημερα οι πόλεις Ζλίτεν, δυτικά της Μισράτα, και Σύρτη, πατρίδα του συνταγματάρχη Καντάφι, προς τα ανατολικά, βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, είπε. 

«Οι κάτοικοι ζητούν από τη διεθνή κοινότητα παρατηρητές και δημοσιογράφοι να έχουν πρόσβαση στην πόλη και να αναφέρουν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς», πρόσθεσε.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι κωφεύει στις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σενάρια. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

 Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.

«Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης θα πρέπει να κάνουν τα μέλη της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους», δήλωσε χθες η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις. 



Η Ράις είπε ότι δεν υπήρξαν ενεργές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για ένα εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Λιβύης. Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός εξετάζει διάφορες επιλογές. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαν τη Δευτέρα, στην αναγκαιότητα να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, αλλά και στην εξέταση του ενδεχομένου λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί.
Στην τηλεφωνική επαφή που είχε ο Καναδός πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο σειράς επαφών του Ομπάμα με ηγέτες κρατών, για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής απέναντι στην κρίση της Λιβύης, οι δύο άντρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «υπογράμμισαν την κοινή τους απόφαση, να ανταποκριθούν στις εξελίξεις».


Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση της Λιβύης ότι προκαλεί παρεμβολές στην αναμετάδοση των προγραμμάτων των ξένων δικτύων ενημέρωσης, τονίζοντας πως αυτή η ενέργεια διαψεύδει τις δηλώσεις του Καντάφι, σύμφωνα με τις οποίες στη χώρα επικρατεί ηρεμία. 

«Η Λιβύη παρεμποδίζει την κάλυψη από τα τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το αλ Τζαζίρα και το αλ Χούρα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα όσο ισχυρίζεται ο Καντάφι», τονίζει στο Twitter ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 

Ο Ούγκο Τσάβες προτείνει σύσταση επιτροπής για συνομιλίες στη Λιβύη 


Από την Βενεζουέλα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες πρότεινε χθες Δευτέρα την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στη Λιβύη κατά του φίλου και πολιτικού του συμμάχου Μουάμαρ Καντάφι.



 Ο Τσάβες είπε ότι έχει ήδη συζητήσει την ιδέα του με κάποια από τα μέλη της ALBA, στην οποία ανήκουν αριστερές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και με κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. 
«Ελπίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία επιτροπή που θα μεταβεί στη Λιβύη για συνομιλίες με την κυβέρνηση και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης», είπε ο Τσάβες στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
 «Επιθυμούμε μία ειρηνική λύση...Στηρίζουμε την ειρήνη στον αραβικό κόσμο και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή του, ο Τσάβες είπε ότι είναι προτιμότερο να αναζητηθεί "μία πολιτική λύση, παρά να σταλούν πεζοναύτες στη Λιβύη και προτιμότερη μία αποστολή καλής θελήσεως παρά να συνεχιστεί η αιματοχυσία".


Μαζί με τις κυβερνήσεις της Κούβας και της Νικαράγουας, η Βενεζουέλα υποστηρίζει ότι οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη λόγω του πετρελαϊκού της πλούτου. Ο Τσάβες, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος επικριτής των ΗΠΑ στην περιοχή, έχει φιλοξενήσει στη Βενεζουέλα έξι φορές τον Καντάφι, στον οποίο πρόσφερε δώρα και εξέφρασε τον θαυμασμό του. Όπως δήλωσε ο ίδιος, θα ήταν υποκριτικό εκ μέρους του να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα τώρα που καταδικάζει τον Καντάφι.


«Όπως όλοι λένε σήμερα ότι ο Καντάφι είναι δολοφόνος τότε πρέπει και ο Τσάβες να πει το ίδιο; Δεν έχω πειστεί. Δεν πρόκειται να καταδικάσω εκ του μακρόθεν. Αυτό θα ήταν έκφραση δειλίας απέναντι σε κάποιον που είναι φίλος μου και φίλος μας εδώ και πολύ καιρό χωρίς να γνωρίζω τι συμβαίνει στη Λιβύη...Δεν είμαι δειλός, δεν είμαι ασταθής».

Πηγη: newcode.gr